InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana
 
Butlletí número 605 (dilluns 13/02/2012) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
 
 
 
2) PRESENTADA LA MANIFESTACIÓ EN FAVOR DE TV3 DEL DIA 18, A CASTELLÓ DE LA PLANA / Suport a TV3 al País Valencià
 
 
4) Teresa Amat - Adéu, sínia, adéu
 
5) Sebastià Alzamora - Retem homenatge a mossèn Alcover
 
6) Ferran Suay - Gallardon aclaridor
 
 
 
9) Barcelona : Preparació per al Nivell D de català
 
10) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
 
 
1)
 
 
 
 
2)
 
Nota de premsa d'Acció Cultural del País Valencià
 

PRESENTADA LA MANIFESTACIÓ EN FAVOR DE TV3 DEL DIA 18, A CASTELLÓ DE LA PLANA

Els convocants es congratulen de l’aprovació per unanimitat per part de la Diputació d’una declaració instant el govern central a donar suport al projecte de llei de "Televisió sense fronteres"



Acció Cultural del País Valencià i la plataforma Sense Senyal han presentat a la Llotja del Cànem la manifestació que organitzen en favor del retorn del senyal de TV3, i que tindrà lloc a Castelló de la Plana el proper dissabte, dia 18. La manifestació eixirà a les 18 hores des de la Plaça de la Independència (La Farola), i recorrerà els carrers cèntrics de la ciutat fins arribar a la plaça Major.

La roda de premsa ha estat protagonitzada per l’escriptor Joan Francesc Mira, membre de la Junta Directiva d’Acció Cultural; l’actor de l’Alqueria Blanca, Josep Manuel Cassany; el cantant del grup Obrint Pas, Xavi Sarrià; el secretari d’Acció Cultural, Toni Gisbert; i els castellonencs Maria Nebot i Toni Vizcarro, de la plataforma Sense Senyal.

Gisbert ha remarcat les dues vies obertes per al retorn del senyal de TV3: per una banda, la via judicial, ja que Acció Cultural té recorreguda al Suprem “l’ordre de tancament donada per la Generalitat de Camps, ja que entenem que no tenia competències per intervenir en una freqüència televisiva que no li havia estat atorgada”; i per l’altra, i com a via principal, l’aprovació al Congrés dels Diputats de la Iniciativa Legislativa Popular, que va aplegar més de 650.000 signatures i va ser aprobada la seua admissió a tràmit, amb la qual cosa ha esdevingut projecte de llei. En aquest sentit, ha destacat la importància de l’aprovació per unanimitat en la Diputació de Castelló d’una moció sobre el tema, que acorda:

“Primer: Instar el Govern central a donar suport al projecte de llei impulsat per la Iniciativa Legislativa Popular “Televisió sense fronteres”, per tal de garantir les emissions de totes les televisions realitzades totalment o parcial en la nostra llengua pròpia en el conjunt del domini lingüístic
Segon: Instar el Consell a arribar a un acord de reciprocitat amb la Generalitat de Catalunya pel que fa a les emissions de TV3 i els altres Canals públics catalans i Canal 9 i la resta de canals públics valencians, que permeta que tots siguen rebuts en el conjunt del territorio valencià i català”.


Acció Cultural està fent arribar aquesta moció al conjunt dels ajuntaments valencians, per a la seua aprovació.

Més enllà d’aquest suport institucional, Acció Cultural i Sense Senyal pensen que, en acomplir-se l’any del tancament, cal també reiterar el suport popular a aquesta reivindicació, i per això han convocat una manifestació que tindrà lloc a Castelló el dissabte 18 de febrer, aniversari del tancament, i que eixirà des de la Plaça de la Independència (La Farola) a les 18 hores, per recorrer els carrers cèntrics de la ciutat, fins arribar a la plaça Major.

---------------------------

Publicat a

 
 
La Diputació de Castelló insta Rajoy a aprovar la ILP al Congrés dels Diputats

El secretari d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Toni Gisbert, va destacar ahir la “importància” de l'aprovació per unanimitat a la Diputació de Castelló d'una moció que insta el govern espanyol a donar suport al projecte de llei impulsat per la iniciativa legislativa popular Televisió Sense Fronteres al Congrés.

La moció, que també commina el govern valencià a arribar a un acord de reciprocitat amb la Generalitat de Catalunya per a la recepció dels canals de la televisió catalana i la valenciana a tots dos territoris, està sent enviada als ajuntaments valencians perquè se sumen a la seua aprovació.

Mentrestant, el clamor ciutadà pel retorn de TV3 al País Valencià es manifestarà el 18 de febrer a Castelló de la Plana en complir-se l'any del tancament. “Cal reiterar el suport popular”, van expressar Gisbert i membres de la plataforma Sense Senyal en la presentació de la marxa reivindicativa.

 
3)
 
Publicat en VilaWeb divendres 3 de febrer del 2012
 
 
Primer de tot cal dir que des de Softcatalà volem analitzar a fons la traducció al català del sistema operatiu d'Apple. Tanmateix, per la informació que ja en tenim, hi veiem aspectes positius i negatius.

Quant als aspectes positius, cal felicitar Apple perquè finalment hagi fet cas d'una reclamació de fa molts anys dels usuaris catalanoparlants. Igualment, la gestió de llengües del Mac OSX és millor que no la de Windows, i molt semblant a la de GNU/Linux. Això incidirà positivament en una visualització més gran entre els usuaris del català en la informàtica i dels continguts en català a internet.

Tanmateix, i com a aspectes negatius, veiem que Apple no ha seguit el model de llengua que té el català en la informàtica. Un model plenament funcional sobre el qual el català no es pot permetre que hi hagi dubtes i que és seguit per Microsoft, Google, Facebook i moltes iniciatives de programari lliure, entre més. Hem constatat que Apple respecta els models de llengua del francès, l'italià o l'espanyol. En canvi, en el cas del català l’infringeix, i segueix un model que sembla copiat de l'espanyol, incoherent i fins tot incorrecte. No sabem si és per desconeixement del model català, per mimetisme amb l'espanyol o per la desorientació que poden haver causat les darreres instruccions contradictòries del Termcat.

A Softcatalà ens preocupa molt que això pugui dinamitar el model de llengua que el català ha bastit en l'àmbit de les TIC aquesta darrera dècada. Esperem que les versions següents convergeixin amb el model actual, més enllà de solucions concretes i específiques del món Mac.

 
4)
 
Publicat en el blog Alírica dijous 2 de febrer del 2012
 
 
Teresa Amat
 
Resposta, enviada i no publicada, a Magí Camps (La Vanguardia) i Albert Pla Nualart (Ara)

Aquests dies, Magí Camps a La Vanguardia i Albert Pla Nualart a l’Ara, ens han explicat per què la majoria de mitjans han optat per nòria en comptes de sínia per a la roda de fira (com en diu el Diec2) o roda (com diu el Termcat, amb sínia com a sinònim complementari.). Justifiquen l’ús del manlleu del castellà per establir una especialització: sínia per al giny que extreu aigua i nòria per a l’atracció (especialització fruit de l’«ús popular», Pla N. dixit). Tot i que aquí caldria definir bé aquest «ús popular», hi estaria d’acord amb alguns matisos, i potser si a partir d’ara em trobo la nòria en un text la deixaré rodar tranquil·la, com tantes coses entre la llengua viva i la normativa no sempre prou enraonada que els correctors ens anem trobant i (re)plantejant cada dia. Sovint les raons que ens empesquem els lingüistes per mirar d’apamar tot aquest món, a vegades fascinant, a vegades ple de tedi, tenen una base en bona part tan irracional, és a dir, sentimental, com la que tenen les fonts que han fet brollar l’«ús popular». Així, si bé potser deixaré que rodi la meva hipotètica nòria de segona mà, em sembla que no la faré rodar motu proprio perquè faré exactament el que diu Pla Nualart que fem (per les mateixes raons sentimentals però totalment legítimes): «dient-ne nòria i no roda de fira, donem per bo el que dèiem de petits…» A veure si em sé explicar: no, jo de petita no havia dit mai nòria. Quan vaig anar al Tibidabo amb mon pare, de paquet en una Vespa vermella, arribant a casa ell va dir a la mare: «hem pujat a la talaia i a la roda; sí, dona, la sínia aquella!». (Sí, me’n recordo com si fos ara, què voleu.) Anys més tard, vaig descobrir una roda més gran veient El tercer home, i en vaig continuar dient sínia. I doncs, què passa? Tres coses, a parer meu. Primera: el meu «de petits» queda més lluny que el de Pla i Camps. Segona: em vaig criar al camp, entre regadiu i secà, i veia cada dos per tres el pobre matxo de casa donant voltes a la sínia amb les ulleres posades (per als urbanites joves: no era masclista, pobret, i no duia ulleres de sol). Jo no vaig aprendre que sínia venia de noria perquè de petita no sabia què era una noria però sabia què era una sínia. Ergo: probablement els de la generació posterior a la meva no tenien «de petits» ni punyetera idea de què eren la sínia i la noria primigènies. I per això van aprendre a dir nòria del que per a ells només era una gran roda amb cistelles que girava amb gent a dins en un parc d’atraccions.

Que a què treu cap tot això? Doncs res; només volia dir que, molt a grans trets, estaria aproximadament d’acord amb els plantejaments de Camps i Pla Nualart si no fos que em sap molt greu que la sínia estigui ja a punt d’ensorrar-se per sempre entre terrossos. I de passada voldria apuntar que tot això ens planteja, un cop més, la qüestió apassionant de la definició, l’acotació, la fixació, l’abast i tot el que vulgueu de la noció «ús popular». I, ja que hi som, de les nocions «abans», «ara» i «quan érem petits». Fascinant. I després direm que els diaris només parlen de la crisi.
 
 
5)
 
Publicat en el diari ARA dissabte 4 de febrer del 2012
6)
 
Article publicat en EL PUNT AVUI dissabte 4 de gener del 2012
 Ferran Suay
 

El Sr. Ruiz Gallardón, nou ministre de Justícia del govern espanyol, ha fet unes declaracions ben aclaridores. Concretament ha tancat la porta a l'ús del català, l'èuscar o el gallec als tribunals, amb el sòlid argument que allò que cal és fer ús del “privilegi” de la “llengua comuna” que és “oficial a tot l'Estat”.

És bo que ens deixen les coses tan clares. Perquè ja que la llengua anomenada 'comuna' (per cert, sabran ells quina és la cambra que nosaltres anomenem 'el comú'?) és la dels castellans, el senyor ministre deixa ben clar a qui correspon el privilegi. I està bé que per una vegada el citen pel seu nom —privilegi— en comptes d'intoxicar parlant d'uns drets lingüístics que només tenen intenció de respectar quan s'apliquen als castellans. En canvi, per a tots els altres, per als ciutadans no castellans que vivim sota les lleis espanyoles, i que subvencionem (generosament i a la força) l'estat espanyol, ens reserven l'única llei que respecten sempre: la de l'embut.

Ras i curt, això vol dir que si jo he d'afrontar un procés judicial, em concediran el privilegi d'haver d'expressar-me en la seua llengua. Així, per si no fóra prou la immensa quantitat d'arguments que tenim per afirmar que l'expressió 'justícia espanyola' és un oxímoron, ara n'afegim un altre: el ministre creu que el meu dret a defensar-me en l'idioma que més bé domine és lletra morta; i que ho hauria de fer en l'idioma que més dominen ells. Molt just i molt equitatiu, sí senyor! Ben propi d'un ministre espanyol de justícia.

I ja he dit que això és bo. És bo que ens ho diguen així de claret, que ens consideren ciutadans de segona a l'hora d'exercir els drets, malgrat el fet que som de primera quan toca pagar. Que els latifundistes andalusos cobren subsidis trets dels impostos abusius que paguen els nostres llauradors. Que les ambaixades espanyoles es decoren amb un excés propi dels palaus de les mili i una nits, a expenses que el nostre jovent haja d'anar amb mantes a instituts sense calefacció. Que regalen diners a la fanàtica i obscurantista església catòlica, mentre en falten per atendre els nostres malalts.

I mentrestant, el senyor ministre pot mirar d'engalipar-nos amb el conte que conéixer una llengua que ens han imposat a garrotades i que fa tres segles que malda per assassinar la nostra, és un privilegi. Doncs mira, ja que és un privilegi, jo hi vull renunciar. No és això el que es pot fer amb els privilegis?

El missatge està ben clar. Ells saben perfectament qui són espanyols (ells) i qui no ho som (nosaltres). I així, legislen i govern per a ells. La justícia és per a ells. I, tot plegat, em podria semblar molt bé. L'única objecció que tinc és que vull que s'ho paguen ells. Vull que deixen de subvencionar el seu estil ranci i caspós, i els seus tics absolutistes (monarquia inclosa) amb els nostres diners. I l'única manera de fer-nos respectar, l'única forma de deixar de pagar-los manutenció i vicis és tenir un estat propi. No sé si cal que ens ho diguen més alt, però estic convençut que ja no cal que ens ho diguen més clar.

 
7)
 
Notícia ublicada en la web de la Xarxa Vives d'universitats dilluns 30 de gener del 2012
 
 
120 persones van assistir a la Jornada matinal «Què fem amb la llengua en l’ensenyament? Eines per a la seguretat i l’assertivitat en la docència de matèries en valencià» que va tenir lloc dissabte, 28 de gener, a l’edifici Octubre Centre de Cultura Contemporània.

La jornada, que va cobrir totes les places d’assistència, s’adreçava al professorat d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat que imparteix matèries en valencià en qualsevol assignatura i pretén oferir instruments pràctics de suport en els dos sentits que més solen preocupar els docents. D’una banda, tècniques i habilitats assertives i comunicatives, tan importants per a transmetre els continguts com els continguts mateixos. De l’altra, el bagatge lingüístic fonamental que assegura la qualitat lingüística d’una manera pràctica i centrada en les solucions.

La Jornada va començar a les 9 h amb la recollida de documentació i unes paraules de benvinguda a càrrec de Juli Peretó, delegat de l’Institut d’Estudis Catalana i Josep Vicent Boira, director del Servei de Política Lingüística de la Universitat de València (UV). A continuació, va tenir lloc la ponència El que diem i el que transmetrem a càrrec de Ferran Suay, professor de Psicobiologia de la UV qui va trobar la Jornada «molt dinàmica, amb forta participació dels assistents». En paraules de Suay, a la Jornada «s’hi van tractar temes que captaren l’atenció dels participants perquè formaven part de les seues necessitats quotidianes com a docents de diverses matèries». Seguidament, Enric Ramiro, professor de Valencià a l’IES Guadassuar, va dur a terme la ponència Quan la Sin-ta-xi no és un mot oriental: una visió educativa optimista que va acabar amb una pausa per als assistents. A continuació, va tindre lloc la ponència Per fi, una gramàtica sense gramàtica: la Gramàtica zero, a càrrec de Francesc Esteve, cap de l’Àrea de Terminologia i Llenguatge Científic a la UV. En acabar va tindre lloc un debat general amb els ponents moderat per Juli Peretó. Els assistents inscrits van rebre un exemplar del llibre Gramàtica zero: el millor ús amb la mínima gramàtica. Vegeu el programa complet.

D’acord amb Esteve, amb la Jornada «hem pogut comprovar que la Gramàtica zero ja és un element utilitzat a les aules o per aquells que volen acreditar oficialment el coneixement lingüístic i també per al públic general, que vol millorar la correcció i l’adequació dels seus escrits o intervencions formals». A més, Esteve apunta que «més del 60% dels professors participants a la Jornada ho eren d’altres assignatures diferents de la de Valencià» i també que, malgrat oferir la Gramàtica zero com a regal als assistents, molts ja l’havien comprada, dues dades que en paraules d’Esteve «confirmen l’èxit d’aquesta edició».

Per la seua banda, el professor Ramiro es va sorprendre per l’èxit d’assistència i va trobar molt positiu el conjunt d’intervencions en quant a qualitat i quantitat, doncs «van deixar el sostre molt alt». Al seu torn, Peretó va considerar que «el més remarcable d’aquesta activitat és que ofereix una oportunitat de trobada a més d’un bon nombre de professors que ensenyen en valencià (no sols de Valencià), que poden compartir experiències i aprendre noves maneres positives d’incrementar l’ús del valencià, més enllà de l’àmbit escolar».

La jornada ha estat organitzada per la Delegació del Rector per a la Incorporació a la Universitat (Universitat de València), el Servei de Política Lingüística (UV), l’Institut d’Estudis Catalans, la Unitat de Cultura Científica – Càtedra de Divulgació de la Ciència (UV), la Xarxa Vives d’Universitats i Octubre Centre de Cultura Contemporània.

-------------------
 
Notícia publicada en EL PUNT AVUI dissabte 4 de gener del 2012
8)
 
Publicat en VilaWeb dimarts 31 de gener del 2012

Escola Valenciana presenta al Principat la campanya 'Amics d'Escola Valenciana'

La xarxa d'amics vol contribuir a finançar l'entitat

Escola Valenciana ha presentat al Principat la campanya 'Amics i amigues d'escola valenciana', que s'adreça a tothom qui vulgui contribuir a defensar l'ensenyament en català que proposa l'entitat, que vol ser autosuficient, econòmicament independent i tenir més capacitat de resposta. El president de l'entitat, Vicent Moreno, va presentar la campanya a la seu d'Òmnium Cultural a Barcelona, acompanyat de Muriel Casals. A l'acte també hi van ser presents el president d'Unescocat i portaveu de Somescola.cat, Miquel Àngel Essomba, i el cantant d'Obrint Pas Xavi Sarrià.

Com que les institucions han retallat el suport econòmic a les entitats sense ànim de lucre, Escola Valenciana es vol reinventar i cercar vies de finançament diferents. Proposa, per exemple, una aportació de seixanta euros anuals al públic en general, i de trenta als estudiants. Un 40% de la quota es destinarà a actuacions a la comarca d'origen del contribuent i el 60% restant a les activats que la Federació Escola Valenciana organitza a tot el País Valencià. De la quantitat total, se'n pot desgravar un 25% en la declaració de la renda. A més els amics d'Escola Valenciana tindran alguns beneficis, com ara descomptes en els concerts de la Gira-Festival Itinerant de Música en Valencià o promocions de materials educatius.

La iniciativa ve acompanyada d'un vídeo de difusió en què apareixen unes quantes personalitats: Els escriptors Ferran Torrent i Joan Francesc Mira, els músics Xavier Sarrià (Obrint Pas) i Neus Berenguer (Orxata Sound System), els actors Rebeca Valls i Carles Alberola, el futbolista Oleguer Presas, el director de VilaWeb, Vicent Partal, i la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals; a més del president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, i els presidents anteriors de l'entitat, Josep Chaqués, Carme Miquel, Vicent Romans i Diego Gómez.

 
9)
 
Barcelona : Preparació per al Nivell D de català
 
 
 
Referència:122208
 
Dies: Del 17 de febrer al 25 de maig. Dimarts i divendres. De 17:30 a 20:30
 
Lloc: Col·legi de Llicenciats
 
Total hores: 100
 
Preu: col·legiats, 330,00 euros; no col·legiats, 390,00 euros
 
Places: 19
 
10)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 35).
 
 
 

77. Esper sols que sobrevisquin les paraules.

 

Rafel Caria

Poeta i activista cultural alguerès

 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us preguem encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l’existència del butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací