InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana
 
Butlletí número 597 (dilluns 30/01/2012) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
1) Debat "Estàndard i correcció en el català actual. Repercussions en el model de llengua de l'ensenyament"
 
2) Jornada inaugural del V Congrés d'Escola Valenciana: L'escola en valencià: un model de qualitat més enllà del plurilingüisme
 
 
 
5) Veu Pròpia Grup de Muntanya: Motxilla de paraules
 
6) Veu Pròpia Grup de Muntanya: Errors fatals
 
7) El Departament de Salut, amb la col·laboració del TERMCAT, promou la vuitena edició de la Classificació internacional de malalties en català
 
 
 
10) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
 
 
1)
 
 
Debat "Estàndard i correcció en el català actual. Repercussions en el model de llengua de l'ensenyament"

Hi participaran:

Joan Badia, professor de llengua catalana i literatura i exdirector general d'Innovació Educativa del Departament d'Educació
Llorenç Comajoan, professor de Filologia a la Universitat de Vic
Isidor Marí, president de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans
Albert Pla Nualart, responsable lingüístic del diari Ara
Ernest Rusinés, cap del Servei Lingüístic de TV3

Moderador: Lluís Payrató, catedràtic de Lingüística Aplicada a la UB

Dia: 8 de març del 2012
Hora: 19 h
Lloc: Col·legi de Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències (Rambla de Catalunya, 8, Barcelona)
 
Places limitades.

Inscripció gratuïta i més informació a: http://goo.gl/4Kjb5
 
2)
 
 
Jornada inaugural del V Congrés d'Escola Valenciana

L'escola en valencià: un model de qualitat més enllà del plurilingüisme

El V Congrés d'Escola Valenciana pretén fixar les bases científiques i nodrir d'experiències el model d'ensenyament de qualitat que Escola Valenciana ha anat bastint durant més de 25 anys. Aquest model segueix el camí obert a les conclusions dels quatre congressos anteriors i al document L'escola valenciana. Un model d'educació plurilingüe i intercultural per al sistema educatiu valencià.

La resta de jornades de reflexió que es desenvoluparan en els pròxims mesos tractaran quatre eixos de debat: plurilingüisme i interculturalitat; participació social i valors; innovació i noves tecnologies; medi ambient i sostenibilitat.


4 de febrer de 2012
Saló d'actes Manuel Sanchis Guarner de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació (Avda. Blasco Ibáñez, 32 València). Universitat de València.


Programa

10h Obertura del Congrés: l'Escola en valencià un model de qualitat més enllà del plurilingüisme

10:30h Taula rodona: l'Escola que tenim i l'escola de qualitat que volem Conxa Delgado, professora i membre de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica del País Valencià.
Empar Company, mestra, directora i membre de l'Associació de Directors de Primària.
Vicent Miralles, professor de la Facultat de Magisteri de la Universitat de València.
Vicent Marzà, mestre.
Lara Díaz, estudiant de Magisteri.
Enric Izquierdo, membre de l'AMPA l'Horta de l'IES El Ravatxol - Castellar-l'Oliverar (València).

12h Descans

12:30h Conferència marc: Cap a una escola de qualitat
Federico Mayor Zaragoza, responsable de la Fundació Cultura de Pau de la UNESCO


Escola Valenciana
http://www.escolavalenciana.org/congres
 
3)
 
Publicat en VilaWeb dijous 19 de gener del 2012
 

Aquest 2012 se celebra el cinquantenari de la publicació de l'obra més divulgada de Fuster, 'Nosaltres, els valencians'

 
4)
 
Publicat en el diari Levante-EMV dijous 19 de gener del 2012

El seminari, que es celebrarà el 17 i 18 de febrer, reunirà més d'un centenar d'experts en la matèria de la comarca

Alzira acull els propers 17 i 18 de febrer la VI Jornada d'Onomàstica, Toponímia i Antroponímia organitzada per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL). El seminari, per al que s'obri el termini d'inscripció el dilluns 23 de gener, reunirà més d'un centenar d'experts, estudiosos i tècnics en aquesta matèria per a analitzar i debatre, l'onomàstica d'Alzira i d'altres pobles i llocs de la comarca de la Ribera.
 
La jornada, que tindrà lloc en la Casa de la Cultura d'Alzira, serà inaugurada pel president de l'AVL, Ramon Ferrer i l'alcaldessa d'Alzira, Elena Bastidas, L' arxiver municipal, Aurelià J. Lairón, pronunciarà la conferencia inaugural.

La sessió es completarà amb la presentació de ponències a càrrec del columnista de Levante-EMV, Jesús Lleonard Giménez (Reglament de toponímia de l'Ajuntament d'Alzira), Pura Santacreu (Els coneixements toponímics dels joves d'Alzira) i Ramon Ferrer (Toponímia de la Ribera).

La segona jornada abordarà diferents aspectes de l'onomàstica d'una bona part dels pobles de la Ribera, amb la participació d'especialistes reconeguts. L'AVL també farà un repàs dels seu treballs i presentarà el quadern Toponímia d'Alzira. La Jornada d'Onomàstica, que compta amb la col·laboració de l'Associació de Cronistes i de la Federació d'Instituts d'Estudis Comarcals del País Valencià, ja s'ha celebrat en edicions anteriors a Sant Mateu, Oriola, Xàtiva, Vila-real i Dénia.

 
 
5)
 
 
6)
 
 
7)
 

El Departament de Salut, amb la col·laboració del TERMCAT, promou la vuitena edició de la Classificació internacional de malalties en català

La vuitena edició de la Classificació internacional de malalties, 9a revisió. Modificació clínica (CIM-9-MC) ja està disponible en català en format pdf. Aquesta edició serà vigent a Catalunya des de gener de 2012 fins al desembre de 2013.
 
A Catalunya aquesta classificació s'utilitza principalment amb finalitats clíniques i estadístiques. La CIM-9-MC és el sistema de classificació requerit per a la notificació a l'Administració sanitària de l'activitat dels hospitals, centres de salut mental i sociosanitaris, i alguns centres d'atenció primària, entre d'altres.
 
Promoguda pel Departament de Salut, l'edició ha estat elaborada pel TERMCAT, amb col·laboració de l'Institut d'Estadística de Catalunya i de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears. L'obra original, International Classification of Diseases, 9th revision, Clinical Modification (ICD-9-CM), l'elabora i l'actualitza periòdicament el govern dels Estats Units.
 
Podeu accedir a la 8a edició de la CIM-9-MC en format pdf descarregable a l'apartat Terminologia Oberta del web del TERMCAT, al web del Departament de Salut, al del Servei Català de la Salut i a Canal Salut. En aquests mateixos llocs hi podeu trobar, també, la Classificació estadística internacional de malalties i problemes relacionats amb la salut, 10a revisió (CIM-10), que s'utilitza a Catalunya per a la codificació de les causes de mort i de les malalties i els problemes relacionats amb la salut que s'atenen en l'àmbit de l'atenció primària, de les urgències extrahospitalàries i de la salut laboral, entre d'altres.

 
8)
 
Publicat en EL PUNT AVUI divendres 20 de gener del 2012

Només una de les 30 marques més venudes a l'Estat etiqueta en català

Plataforma per la Llengua denuncia que un any i mig després de l'aprovació del Codi de Consum, les grans empreses i multinacionals no s'han adaptat a la normativa

L'entitat reclama a la Generalitat que faci comlpir la llei

Plataforma per la Llengua ha denunciat aquest divendres les grans empreses i multinacionals presents a l'Estat continuen sense etiquetar en català un any i mig després d'haver-se aprovat el Codi de Consum que estableix que l'etiquetatge dels productes ha de ser, almenys en aquesta llengua.

De fet, el dia 23 de gener de 2012 farà un any que va finalitzar el període d'adaptació per a les grans empreses i multinacionals al Codi de Consum. De fet, Plataforma per la Llengua ha constat que de les 30 marques més venudes a l'Estat, només una s'ha adaptat a la llei i etiqueta en català.

Dels 30 productes més venuts a l'Estat espanyol durant l'any 2010 tan sols un s'ha adaptat als requisits lingüístics que estableix la normativa. Productes de grans empreses i multinacionals com Coca-cola, Fanta, Cola-cao, Puleva, Nescafé, Leche Pascual, Pescanova, Kellog's, Fairy o Evax encara es neguen a incorporar el català en l'etiquetatge, i només San Miguel s'ha adaptat a la normativa vigent.

L'entitat demana al govern de la Generalitat que faci els passos pertinents per fer complir la normativa aprovada pel Parlament de Catalunya, que té com a objectiu equiparar els drets lingüístics dels consumidors catalans als de la resta de consumidors europeus.

A més, Plataforma per la Llengua recorda que en el marc de la Unió Europea no hi ha cap llengua que tingui tants parlants com el català que no sigui d'ús obligatori en l'etiquetatge. L'aprovació de la Llei 22/2010, del 20 de juliol, del Codi de Consum té com a objectiu acabar amb aquesta anomalia democràtica i normalitzar la llengua catalana en l'àmbit socioeconòmic, un sector que després de més de 30 anys des de la recuperació de la democràcia continua lluny de la normalització en l'àmbit lingüístic.

 
9)
 
 
10)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 32).
 
 

69. Les llengües són la humanitat. Com més llengües parlis, més humà ets. Podria cantar en qualsevol llengua, només cal jugar amb els sons.

 

Camille

Cantant francesa

 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us preguem encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací