InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana
 
Butlletí número 587 (dimecres 11/01/2012) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
1) Llengua i seducció. Jornades per la dignificació lingüística
 
2) Vicent Partal - Conjugar-se
 
3) David Vila i Ros - Raons per a tots els gustos
 
 
5) Vicent Sanchis - Abertis i el Júcar
 
6) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
 
 
1)
 

Llengua i seducció

Jornades per la dignificació lingüística

Fraga (Baix Cinca)

- Dissabte, 10-3-12, Hotel Casanova (Av. Madrid 54).

19:00: Cafè tertúlia amb Quim Torra, editor de Llamp de llamp de rellamp de contrarellamp! i Honorables. Cartes a la pàtria pèrduda.

-Divendres, 16-3-12, Hotel Casanova (Av. Madrid 54).

21:00: Sopar presentació del llibre Llengua i emoció. 7 mirades sobre el goig de ser a cura d'Àngel Velasco i Quim Gibert, coeditors.

-Dissabte, 17-3-12, Palau Montcada (c/ St. Josep de Calassanç, 12).

10:00.- Obertura a càrrec de Pep Labat, president de l'Institut d'Estudis del Baix Cinca, IEBC.

10:15.- Ponència Un món, dues literatures, mil punts de vista a càrrec de Francesc Serés, escriptor. Presentarà: Margarita Bartolomé, bibliotecària.

11:00.- Ponència La(s) pasión(es) de la(s) lengua(s) a càrrec de Juan Carlos Moreno Cabrera, lingüista (UAM). Presentarà: Maria Teresa Moret, doctora en filologia hispànica (UZ).

11:45.- Descans

12:15.- Xerrada sobre «L'experiència d'Escola Valenciana, federació d'associacions per la llengua», a càrrec de Diego Gómez, en representació de l'entitat. Presentarà Àngel Velasco, filòleg.

12:45.- Ponència Llengua, audiovisual i futur a càrrec d'Albert Sánchez Piñol, antropòleg. Presentarà: Òscar Labat, professor de l'IES Bajo Cinca.

Programa complementari:

16:00.- Cafè a càrrec del Casal Jaume I de Fraga (lloc a concretar)

17:00.- Passeig per la Fraga medieval a càrrec de Joaquim Salleras, historiador. Punt de trobada: rotonda del Sotet.

-Diumenge, 18-3-12

10:00: Eixida Naturalista. Punt de trobada: rotonda del Sotet.

Organització: Institut d'Estudis del Baix Cinca, amb el suport d'Òmnium Cultural de Ponent, Fogaril i calaixera i Casal Jaume I de Fraga
 
 
2)
 
Publicat a
Vicent Partal
 

A l'Ateneu de Bétera escolte la presentació de Valencians contra la fil·loxera, un impressionant llibre de Joan C. Martín que per aquelles coses de la vida és editat, en català, per una casa anglesa, Anaconda. L'autor em sorprèn amb un discurs que va molt més enllà del que seria justificat pel títol. És un llibre de vins i vinyes, gens estrany car Joan C. Martín és probablement el millor especialista en la matèria que tenim, però sobretot és un assaig total sobre els valencians, sobre els nostres comportaments antropològics i sobre la política que se'n deriva.

Amb una saviesa aclaparadora, Martín explica que la societat valenciana va ser capaç d'aturar durant dècades la fil·loxera mentre aquesta es feia forta arreu del continent i portava la desgràcia a tots els països, excepte a València. No perquè sí. Del seu retrat emergeix un País Valencià “calvinista, seriós, rigorós i solidari”, que va ser una forma de viure. Una terra on la gent usava amb normalitat la vella paraula conjugar-s' (no la cerquen al diccionari que no hi és), que ell la defineix amb un rotund i emocionant “vol dir que no deixaràs mai caure el teu veí”.

El relat de Martín demostra sobradament que va ser la cobdícia, l'ambició d'uns pocs i la traïció a la terra el que va permetre finalment l'entrada de la plaga, un retrat que basteix paral·lels amb la situació que vivim avui i fa del seu llibre una extraordinària explicació sociològica, també, del present.

Fa anys vaig quedar fascinat llegint un estudi sobre les miniatures del duc de Berry, no recorde si a càrrec de Lucien Febvre o del seu col·lega Marc Bloch. Em va emocionar descobrir com els pares de la història total eren capaços d'explicar el seu país, no només el passat, a base de barrejar espesses taules econòmiques amb l'observació pacient d'unes miniatures marginals: pel tall dels llauradors sabien si era època de fam, quan segaven arran, o d'abundància, quan el tall era més desinteressat.

Escoltant Joan C. Martín vaig reviure aquella sensació d'estar al davant de gent que no només saben coses sinó que saben com mirar els detalls xicotets i inserir-los en la gran història.

 
 
3)
 
Article publicat en el blog MALGRAT LA BOIRA dimecres 4 de gener del 2012
 
 
David Vila i Ros
 

L'hàbit de mantenir-se parlant sempre en català encara crida l'atenció. Allò que passa del tot desapercebut en qualsevol país amb una llengua normalitzada, és a dir, fer servir la llengua pròpia amb tota naturalitat, està ben lluny de ser la pràctica majoritària als Països Catalans. Pels que no hagueu trobat cap raó per expressar-vos en tot moment en català, us en proposo algunes. Són, si més no, les que em mouen a mi a fer-ho.

Des d'una visió global, les llengües són un patrimoni que cal preservar ja que cada llengua és una manera única d'entendre la realitat. Si volem mantenir la diversitat lingüística, tota llengua ha de tenir un tracte preferencial en el seu territori perquè, si no, quedarà relegada i acabarà sent substituïda per una altra. Una manera de donar-li aquest tracte és utilitzant-la sempre.

Des d'una òptica social, la llengua pròpia és l'única que pot funcionar com un element integrador de primer ordre. Els nouvinguts que han après el català expliquen que, des del moment en què van llançar-se a parlar-lo, han passat a ser considerats un català més. Però, perquè puguin practicar-lo, és imprescindible que els que ja som catalanoparlants habituals ens hi adrecem en català. Els ajudem a integrar-se i de retruc afavorim la cohesió social.

Des d'una perspectiva nacional, el català és el principal tret identitari del nostre poble. Parlant català ens mostrem desacomplexadament membres d'una nació que, 300 anys després de veure's sotmesa a una altra, continua sent capaç d'expressar-se amb normalitat en la seva llengua.

I des d'una posició estrictament personal, parlar en català és el gest espontani i lògic, l'expressió de la plena comoditat lingüística, de l'assertivitat.

Aquestes són estrictament les meves raons per parlar sempre en català. Trieu les que us semblin més útils o, si ho preferiu, busqueu-ne de diferents, però, en tot cas, de raons per utilitzar amb tota normalitat la nostra llengua n'hi ha per a tots els gustos.

 

4)
 
 
sobre el llibre El sant del dia, publicat per Edicions del Bullent
 
 
5)
 
Publicat a
 
 
Vicent Sanchis
 
Aviat s'han esvaït les protestes contra Google i la seva manera castellana d'interpretar la toponímia catalana. Potser és que han esmenat el mapa o potser és que entre nosaltres el foc sol ser d'encenalls. Si els neotecnos han rectificat i han tret de la circulació el malson de San Baudilio i la Ronda de Arriba, ha arribat el moment de parar atenció contra una altra empresa, aquesta del país. Abertis, gestora de tots els peatges entre el Pirineu i Alacant, permet que la toponímia menor en terres valencianes sigui una falla. El nom de pobles i ciutats és una altra cosa. Abertis es limita a passar expedient i escriu Peñíscola, perquè així ho han volgut els de Peníscola, i Oropesa/Orpesa, tal com va decidir aquest ajuntament. Però quan els rètols es refereixen als rius indiquen Júcar, Palancia, Ana, Seco, Mijares, Servol i Cenia. En lloc de Xúquer, Palància, Anna, Sec, Millars, Cérvol i de la Sénia. Pel que fa als barrancs, a l'autopista apareixen indicats com a barranco i sovint traduïts o plens de faltes. De casa vindran...
 
 
6)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 30).
 

59. M'he apuntat al programa de Promoció del català (voluntariat lingüístic) perquè no tinc moltes oportunitats de parlar-lo, ja que quan m'adreço a algú en català em respon en castellà pel meu accent.

 

Julie Butter

Periodista d'origen australià

 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us preguem encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací