InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana
 
Butlletí número 553 (dilluns 14/11/2011) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
 
 
 
 
5) Curs "ELS ESCRIPTORS VALENCIANS I LA LLENGUA AUTÒCTONA EN ELS SEGLES XIV I XV"
 
6) Premi Germà Colón d'Estudis Filològics
 
7) Premi "La Independència que ens cal..."
 
8) Conferència: Ideologies of Linguistic Diversity
 
9) Nou llibre: El dardo en la Academia. Esencia y vigencia de las academias de la lengua española
 
10) III Congrés de Cultura i Territori a les comarques de la Diòcesi de Tortosa
 
 
12) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
 
 
1)
 
 
Presenta el llibre: Francesc Mompó i Valls.
 
Hi intervenen: Joan-Carles Martí i Casanova, autor del llibre, i Eugeni S. Reig, lingüista.
 
Lloc: Octubre, Centre de Cultura Contemporània - Carrer de Sant Ferran, núm. 12 - València.
 
Data: Dimecres 16 de novembre del 2011.
 
Hora: 7 de la vesprada.
 
Des del Rovellet de l'Ou d'Elx són vint-i-tres escrits en els quals es reflexiona sobre la gran ciutat a la fita sud de la catalanitat cultural. El rovellet de l'ou és la denominació  tradicional del centre històric d'Elx. Es reflexiona sobre el Misteri d'Elx, el model lingüístic valencià, la riquesa del català de la frontera sud, la història, uns elxans il·lustres, alguns oblidats a casa; i les relacions sempre complicades amb Alacant i València. Ens apropa el seu petit gran país d'una vitalitat lingüística amagada, insospitada i menystinguda nord enllà de la línia Biar-Busot. Ens retrata alguns dels personatges que feren possible la represa lingüística de l'Extrem Sud del País Valencià a la segona meitat del segle XX.
 
Pel camí que s'enfila tramuntana amunt un elxà és cridat a fer conèixer la seva terra per tots els Països Catalans: al Segura, al Vinalopó, a Alacant, a Otos a la Vall d'Albaida, a València, el cap-i-casal dels valencians, a Tortosa, a Barcelona, la capitalitat cultural de tots els catalanoparlants, a Girona, a Mallorca fins arribar a Quilhan, Tolosa, Marselha o Ate, en terres occitanes on va nàixer un elxà que va tornar enjorn al bres, perquè s'han d'estretir els llaços entre els pobles de llengua catalana i de llengua occitana que conformen una civilització original bessona.
 
 
2)
 
 
 
La presentació anirà a càrrec de Joan Francesc Mira, escriptor, antropòleg i traductor.
 
Presentarà l'acte Eliseu Climent, president d'Acció Cultural del País Valencià
Lloc: Octubre, Centre de Cultura Contemporània - Carrer de Sant Ferran, núm. 12 - València.
 
Data: Dimarts15 de novembre del 2011.
 
Hora: 7 de la vesprada.
 
Homer, l'autor de la Ilíada i de l'Odissea, és el pare de la literatura occidental: el principal llegat literari de l'antiga Grècia. Els 12.000 versos de l'Odissea, repartits en 24 cants, narren les aventures d'Ulisses durant l'accidentat i llarguíssim retorn des de Troia fins a Ítaca, l'illa on viuen la dona i el fill, esperant-lo, a més d'un bon nombre d'aspirants a rellevar-lo en el tron i en el llit nupcial. Episodis tan cèlebres com la seducció de les sirenes, la lluita amb el gegant Polifem, la visita al món dels morts, la venjança dels pretendents o el retrobament amb Penèlope fan que l'Odissea sigui considerada, amb tota la raó, la mare de les novel·les d'aventures. Una obra mestra de tots els temps, perfectament travada, plena de bellesa i amena en extrem.

Joan F. Mira (València, 1939) és autor d'una obra narrativa i assagística de gran importància, antropòleg i professor de grec i cultura clàssica. Ha excel·lit en la traducció de la Divina Comèdia, de Dante Alighieri, i dels Evangelis. La seva versió en hexàmetres de l'Odissea trasllada d'una manera clara i fidel tota la grandesa, l'emoció i la vivacitat narrativa de l'original grec.

60 anys després de la versió de Carles Riba, aquesta nova versió catalana suposa un gran esdeveniment cultural atès que el text d'Homer és l'origen de la narrativa occidental i un dels fonaments de la nostra cultura.

La versió de Joan Francesc Mira ens permet acostar-nos a aquest clàssic amb un català ric, segur i expressiu. Amb aquest nou treball, Joan Francesc Mira signa la traducció de les tres bases literàries de la cultura occidental: la Divina Comèdia, els Evangelis i, ara, l'Odissea.
 
 
3)
 
Publicat en el diari digital VilaWeb dimecres 9 de novembre del 2011

Dos candidats es disputen la presidència de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua

Manuel Pérez Saldanya i Ramon Ferrer s'han declarat disposats a presentar-se el 18 de novembre

La renovació de la junta de govern de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) tindrà dues candidatures a la presidència el dia 18 de novembre. Els vint acadèmics que tindran dret de vot, després de la plaça deixada vacant per Ascensió Figueres, que n'era la presidenta, podran escollir entre l'actual president en funcions, Manuel Pérez Saldanya, i el vocal Ramon Ferrer. I set acadèmics més es presenten per ocupar la vice-presidència, la secretaria i dues vocalies.

Per optar a l'elecció cada candidat ha de presentar l'aval de set membres de l'Acadèmia. I la data límit per a presentar candidatures és el 15 de novembre. El dia del ple extraordinari es votarà, primerament, la presidència i, a continuació, la resta de càrrecs de la junta.

Els candidats a la vice-presidència són Josep Palomero i Antoni Ferrando; Verònica Cantó i Àngel Calpe opten a la secretaria; i Emili Casanova, Albert Hauf i Josep Lluís Domènech, a les vocalies. En total, nou candidats per a set places. Totes les places es podran decidir per votació el dia 18 de novembre, però també es podran pactar aabans.

Les candidatures presentades no responen a una batalla entre faccions, segons fonts internes de l'AVL, però s'hi poden destriar sensibilitats diferents. Segons les mateixes fonts, Pérez Saldanya proposa una presidència allunyada dels designis partidistes, una aproximació a l'Institut d'Estudis Catalans, i a una col·laboració amb les entitats que promouen l'ús social de la llengua. En canvi, Ramon Ferrer proposa que l'AVL es concentri en l'estudi lingüístic de perfil més tècnic i és més refractari al IEC.

Tot amb tot, segons les fonts consultades per VilaWeb, les qüestions fonamentals com la unitat de la llengua o la despolitització de l'ens no patiran, guanyi qui guanyi, perquè les batalles entre els sectors secessionistes i els unitaristes s'han diluït completament.

4)
 
Publicat en el diari Levante-EMV dimecres 8 de novembre del 2011
 
Podeu traduir el text amb www.internostrum.com
 
 
El catedrático Pérez Saldanya optará a presidir la entidad lingüística después de que los académicos no lograran pactar ayer una lista única
 
Ferrer, exmiembro de la RACV y preferido de Figueres para la sucesión, ya tenía candidatura diseñada
 
Ascensió Figueres no dejó la sucesión tan atada como pensaba cuando el pasado 14 de octubre dimitió de la Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) para volver a la política pura y dura como número 3 de la lista del PP por Castelló al Congreso de los Diputados. La presidenta durante los diez años de vida de la entidad lingüística se fue habiendo bendecido antes un pacto entre miembros de distintas sensibilidades de esta por el que Ramon Ferrer optaría a ser el nuevo máximo representante y tendría como vicepresidente a Josep Palomero. La alianza entre un exmiembro de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) propuesto por el PP y un exconcejal del PSPV estaba diseñada para ser candidatura única en las elecciones del próximo día 18, pero al final no lo será.

Las reticencias despertadas en círculos universitarios hacia una Acadèmia liderada por un historiador procedente de una entidad contraria a la unidad lingüística, llevó al actual presidente en funciones, el catedrático de la Universitat de València Manuel Pérez Saldanya, a plantear su disposición a continuar de manera firme en el cargo si contaba con un apoyo suficiente de compañeros.

El plazo para presentación de candidaturas se abrió el 1 de este mes, pero hasta ayer nadie había movido ficha. Todos estaban a la espera de una reunión informal celebrada al mediodía de ayer. El objetivo era comprobar si había posibilidad de pactar una candidatura única, dado que una parte de los académicos no se veía representado en la encabezada por Ferrer y Palomero, y en la que también entrarían Verònica Cantó (como secretaria, puesto que ya ocupa) y los universitarios Emili Casanova y Albert Hauf (vocales).

Las cartas se pusieron ayer sobre la mesa. Pérez Saldanya ofreció integrar a cuatro de los miembros de la lista citada en una candidatura encabezada por él, pero la propuesta no fue aceptada, según pudo saber Levante-EMV, y Ferrer -considerado un hombre bien visto por el Consell- mantuvo su idea de aspirar a la presidencia.

Así que, si nada cambia, habrá duelo por gobernar la AVL. Pérez Saldanya registró ya ayer su candidatura. Ferrer no lo ha hecho aún, pero afirmó ayer a este diario que "supone" que lo hará en los próximos días. El profesor de la Universitat destacó la proximidad de criterios entre todas las partes y argumentó que la AVL no es ya la de hace diez años, por lo que rechazó que se pueda hablar de división o de bloques.
Oficialmente, la Acadèmia solo reconoció que a última hora de la mañana de ayer hubo "movimientos", sin concretar más. Según la información de este diario, Palomero también presentó sus cartas para ser vicepresidente, como asimismo lo hizo el catedrático de la Universitat Antoni Ferrando para el mismo cargo. Àngel Calpe, igualmente, ha optado ya formalmente a la secretaría (Cantó, al parecer, aún no lo ha hecho), mientras que Casanova, Hauf y Josep Lluís Doménech se han postulado para las vocalías.
 
5)

CURSOS I JORNADES DE LA FUNDACIÓ GERMÀ COLÓN

 

ELS ESCRIPTORS VALENCIANS I LA LLENGUA AUTÒCTONA EN ELS SEGLES XIV I XV

 

UNIVERSITAT JAUME I

Facultat de Ciències Humanes i Socials

16-17 de novembre de 2011

 

Des de la seua constitució l'any 2002, la Fundació Germà Colón ha organitzat nombroses activitats relacionades amb les llengües i literatures romàniques, i molt especialment amb la catalana. Continuant amb aquest esperit, per a aquest any 2011 el Patronat de la Fundació ha programat un conjunt de cursos, seminaris i col·loquis, entre els quals Els escriptors valencians i la llengua autòctona en els segles XIV i XV. El títol, descriptiu i d'ecos guarnerians, reflecteix directament els objectius de la trobada, que pretén d'oferir un espai de convergència entre historiadors de la llengua i de la literatura i alhora una ocasió per plantejar estats de la qüestió sobre autors i temes diversos.

 

Directors:

Dr.Germà Colón (Universitat de Basilea, IEC)

Dr.Tomàs Martínez Romero (UJI, IEC)

 

AMB LA COL·LABORACIÓ DE GREMI (Grup de Recerca en Estudis Medievals Interdisciplinars)

 

PROGRAMA:

DIMECRES 16 DE NOVEMBRE

 

16h. Presentació

Dr. Germà Colón, La llengua del Tirant. Algunes qüestions

 

16.30. Dr. Albert Hauf (UV), Coherència i cohesió en la inclusió de fonts i manlleus al Vita Christi d'Isabel de Villena

17.15. Dr. Antoni Ferrando (UV), La valenciana prosa de Roís de Corella i Miquel Péreç

 

Descans

 

18.15. Dra.Anna-Isabel Peirats (UCatòlica de València), La llengua de la comicitat: l'ambigüitat de Jaume Roig

19.00. Dr. Emili Casanova (UV), La llengua de les traduccions medievals: Antoni Canals

 

 

DIJOUS 17 DE NOVEMBRE

 

16.30. Dr. Rafael Alemany (UA), El lèxic i les constants temàtiques marquianes

17.15. Dra. Marinela Garcia Sempere (UA), La prosa religiosa en la tardor medieval

 

 

Descans

 

18.30. Dr. Tomàs Martínez Romero (UJI), Ritme i estructures paral·leles en la predicació vicentina

19.15. Dra. Rosanna Cantavella (UV), La prosa afectiva d'Isabel de Villena

 

 
 
6)
Premi Germà Colón d'Estudis Filològics
 
 
La Fundació Germà Colón, amb seu a la Universitat Jaume I, té com objectiu prioritari la promoció de totes les activitats relacionades amb la Filologia Romànica i pretén d'incentivar-ne el coneixement i la recerca en els seus diferents àmbits. Atesa la vinculació de la institució i del fundador a les terres valencianes, el Patronat de la Fundació convoca el I Premi Germà Colón d'Estudis Filològics, destinat a guardonar el millor treball inèdit relacionat amb la llengua, la literatura i la filologia en terres valencianoparlants, en totes les seues manifestacions des dels orígens fins al segle xix.
Al premi podran accedir tots els treballs relacionats amb el tema esmentat, redactats en català, amb una extensió mínima de 350.000 caràcters i una màxima de 500.000. A més, l'autor o autora s'ajustarà a les normes d'edició que figuren a la pàgina web de la Fundació  (http://www.fundaciocolon.uji.es). El premi consistirà en la publicació de l'obra.
El jurat estarà format pel Sr. Rector/a o persona en qui delegue, el Dr. Germà Colón, un membre del Patronat de la Fundació i dos especialistes externs o pertanyents a la mateixa institució. La seua decisió serà inapel·lable. El premi podrà ser declarat desert.
El premi es lliurarà durant la celebració d'un acte acadèmic, que serà presidit pel Rector i pel Director del Patronat, en el qual, a més de la lectura del veredicte, hi intervindrà la persona guanyadora de la convocatòria, que farà l'exposició de les principals conclusions de la seua recerca.
 
El termini de presentació d'originals serà el 23 d'abril de 2012.
 
 
7)
Premi “La Independència que ens cal...”
 
 
Voliana Edicions convoca el 28 d'octubre de 2011 un concurs de relats de ficció especulativa, La Independència que ens cal...”, partint del pressupòsit del que hauria passat si al segle XVII Portugal no hagués aconseguit la independència i, en canvi, el Principat de Catalunya i la resta dels Països Catalans, haguessin format un Estat Català independent.
 
Es tracta de mostrar, en un relat inèdit d'història- ficció coherent, seriós, però imaginatiu, fins a quin punt, per exemple, Portugal o Portugalícia (o com decideixi batejar-lo l'autor) seria avui una nova realitat amb diverses comunitats autònomes "bilingües" dins Espanya i l'Estat Català un país europeu.
 
Un jurat coordinat per Jordi Solé i Camardons, i amb membres de diverses contrades dels Països Catalans, farà la tria dels originals rebuts per correu electrònic a l'adreça jscamardons@gmail.com.
 
El relat guanyador pot tenir entre 100 i 200 fulls dinA4, escrits en català.
 
Voliana Edicions es compromet a editar el relat guanyador i avançar 600 euros a compte dels drets d'edició de l'obra. L'autor rebrà el 10% dels beneficis del PVP dels llibres venuts.
 
La data límit de lliurament de les narracions serà el 24 de juny de 2012, diada dels Països Catalans.
 
En cas que hi hagi dues narracions que el jurat valori per igual s'editaran les dues (en un mateix volum o en dos volums) a la col·lecció Entrevol de Voliana Edicions i s'avançaran 300 euros a
cadascuna de les dues obres guanyadores.
 
Els participants en el concurs han d'acceptar aquestes condicions.
 
 
8)
 

Dimecres, 16 de novembre de 2011, 19 h

Sala de la Caritat de la Biblioteca de Catalunya

Carrer de l'Hospital, núm. 56

Barcelona

Conferència: Ideologies of Linguistic Diversity

Dr. Matthias Brenzinger (Universität zu Köln)

Presideix l'acte: Yvonne Griley

Directora General de Política Lingüística

Organitza: Linguamón-Casa de les Llengües, Càtedra UNESCO de

Llengües i Educació, Linguapax, CIEMEN i GELA.

 
 
El Dr. Brenzinger ha col·laborat amb el GELA en diverses activitats en els darrers anys i probablement molts ja el coneixeu. És un dels especialistes més reconeguts en processos de substitució lingüística. És autor i editor de diverses obres sobre llengües amenaçades, ha organitzat diversos congressos internacionals i ha estat professor visitant en universitats d'arreu del món (Brasil, Etiòpia, EUA, França, Japó, Portugal, etc.).
 
L'acte el coorganitzem amb la Càtedra UNESCO de Llengües i Educació, Linguamón-Casa de les Llengües, Linguapax i el CIEMEN, i estarà presidit per la senyora Yvonne Griley, Directora General de Política Lingüística.
 
Trobareu tots els detalls a l'agenda de la nostra pàgina web www.gela.cat
 
 
9)
 
Nou llibre:
 
El dardo en la Academia. Esencia y vigencia de las academias de la lengua española
 
(2 volums)
 
Editorial Melusina, 2011
Editors: Sílvia Senz i Montserrat Alberte
Pròleg: Màrius Serra
Autors: Luis Carlos Díaz Salgado, Juan Carlos Moreno Cabrera, Luis Fernando Lara, Gianluigi Esposito, Silvia Senz, Jordi Minguell, Montserrat Alberte, José del Valle, Graciela Barrios, José Martínez de Sousa, María Pozzi, Esther Forgas, Susana Rodríguez Barcia, Maria Antònia Martí, Mariona Taulé i Silvia Ramírez Gelbes.

El dardo en la Academia és una obra de 13 articles, fet per 16 autors. Es proposa el triple objectiu d'esclarir quins factors han contribuït a sustentar l'extraordinari ascendent social de la Real Academia Española de la Lengua; d'analitzar la seva idiosincràsia institucional; i de plantejar, finalment, la necessitat de la seva existència. Com a obra de divulgació lingüística i sociolingüística, amb un afany decididament crític té, a més, l'ambició de contribuir a contrarestar les idees lingüístiques, la visió social i cultural i l'acció sobre el llenguatge que tant la Real Academia Española de la Lengua com els seus acadèmies associades promouen. Per tal de fer-ho els autors posen a l'abast del lector una minuciosa dissecció de l'anatomia i l'ànima acadèmiques.
 
 
Fins al 30 de novembre del 2011 està d'oferta: 35 euros (inclou despeses de tramesa). Passat aquesta data valdrà 49 euros (més despeses de tramesa)
Els enviaments es faran a partir del 21 de novembre.
Per a inscriure's a l'oferta cal enviar un missatge a: prensa@melusina.com
 
10)
III Congrés de Cultura i Territori a les comarques de la Diòcesi de Tortosa
 
 
Vinaròs, 23-25 de novembre de 2011
https://sites.google.com/site/3cdtortosa/home

 

Programa acadèmic

Vinaròs, dimecres 23 de novembre de 2011

16.00 h Recollida de materials
16.30 h – 17.00 h Presentació del Congrés.
17.00 h - 17.45 h Ponència:
La religiositat popular al bisbat de Tortosa, a càrrec de Mn. Josep Alanyà (Canonge arxiver de la catedral de Tortosa i director de l'Arxiu diocesà).
17.45 h – 18.15 h Pausa-café
18.15 h – 19.15 h Comunicacions

Sessió A
 • Barreda, Pere-Enric. “Escriure per al calaix: nova datació d'obres de Carles Salvador”
 • Pérez Silvestre, Òscar. “Història externa de la Breu Instrucció de la Doctrina Cristiana (1922), de Carles Salvador i Mn. Eloi Ferrer Cadroi”
 • Querol, Enric. “Poesia en català a les Terres de l'Ebre 1401-1848. Presències i absències”
Sessió B
 • Aragonés, Albert. “Notes i lectures d'astronomia popular»
 • Masdeu, Fina. “Literatura i cuina a Ilercavònia (propostes per treballar a l'aula)
 • Valldepérez, Santiago. “Buda”
Sessió C
 • Soler, Alba; Soler, Rafael. “Arquitectura i territori”
 • Querol Gómez, Antonio. “El patrimoni civil i religiós com a recurs turístic del territori”
 • Fuguet, Joan. “Novetats entorn de l'arquitectura militar dels castells templers de l'Ebre i el Baix Maestrat”

19.15 h – 20.30 h Taula redona:
Els mitjans de comunicació intercomarcals al segle xxi, amb la participació de Jordi Marzà (Mediarec), Josep Lluís Villa (Imagina Ràdio), Josep Arasa (La Veu de l'Ebre) i Emili Fonollosa (Vinaròs News). Moderadora: Emma Bas (Cadena Cope).


Vinaròs, dijous 24 de novembre de 2011


16.00 h – 17.00 h Ponència:
De geosinònims catalans, amb especial referència a la varietat geogràfica tortosina, a càrrec de Germà Colón (Institut d'Estudis Catalans)
17.00 h – 18.00 h Comunicacions

Sessió A
 • Beltran i Cavaller, Joan. “Els noms dels mariscs bivalves”
 • Rull, Xavier. “Anar astall és fer-ho arreu iau, tat? Les paraules gramaticalitzades del parlar tortosí: descripció, origen i tractament descriptiu i prescriptiu”
 • Puig Malet, Joan; Buj Alfara, Àngela. “El Vocabulari català de Tortosa de Francesc Mestre i Noè en línia”

Sessió B
 • Almuni Balada, M. Victòria; Grau Verge, Ferran. “Arquitectures de l'aigua a les Terres del Sénia”
 • Borràs, Noèlia. “Les aportacions de Jerónimo de Uztáriz al desenvolupament del port dels Alfacs al segle XVIII”
 • Fabregat Galcerà, Emeteri. “La xarxa hidràulica de la Vall Cervera – Vall del Toscar: creació, modificacions i usos (1148-1900)”

Sessió C
 • Aixendri, Roman. “Entre la memòria i l'oblit a les Terres de l'Ebre”
 • Grau Ferrer, Víctor. “El Memoràndum d'Antonio- Emilio Damián Montagut (1891- 1967): repassem la història viscuda”
 • Subirats i Forné, Francesc. “Els elements pertanyents al patrimoni local i a la Guerra Civil, al terme municipal d'Alcanar”

18.00 h – 18.30 h Pausa-cafè
18.30 h – 19.45 h Taula redona:
Agricultura, pesca, irrigació i ecologia, amb la participació de Josep Miquel Segura (Director Comercial d'Ecocítrics Ebre-Sénia), Guillermo Edo (Gerent de Benihort), Josep Lluís Fabra (Enginyer Agrònom) i Xavier Garriga (Patró Major de la Confraria de Pescadors Sant Pere de Sant Carles de la Ràpita). Moderador: Artur Aparici (Universitat Jaume I).
19.45 h Visita guiada per la població.


Vinaròs, divendres 25 de novembre de 2011


9.00 h – 10.00 h Comunicacions

Sessió A
 • Cremades i Cortiella, Elga. “El parlar de Masriudoms (Baix Camp)”
 • Pradilla, Miquel Àngel; Sanz, Rocío. “Aproximació al parlar de Xert (Baix Maestrat)”
 • Perea, Maria Pilar. “Tortosa: entre Gandesa i Vinaròs. Similituds i diferències a començament del segle XX”
 • Meseguer-Carbó, Josep. “Les modificacions en la localització «Maestrat» en el Diccionari Català-Valencià-Balear”

Sessió B
 • Anglès Soronellas, Fina. “Orgues als municipis tarragonins de la diòcesi de Tortosa (Priorat, Ribera d'Ebre, Terra Alta, Baix Ebre i Montsià)”
 • Castellanos, Eva; Collazos, Josep Antoni. “El camí de sirga”
 • Folch, Xavier. “Inventari–catalogació de les barraques de pedra en sec al terme de Tirig (Castelló)”
 • Arasa, Álvaro. “Roques del Port”

Sessió C
 • Castellvell, Ventura. “Els béns dels sarraïns a Benifallet a finals del segle XV”
 • Pros Tarragó, Josep Maria; Pérez Tarragó, Àngels; Raduà Serra, Josep Maria. “Ascó als grafits de Chinon? Desxifrant l'enigma templer”
 • Royo Pérez, Vicent. “«Com los castells de nostra religió no sien per a sostenir hòmens bandolés ni metre en mal e bandositat los vassalls nostres e de nostra religió». Guerres privades i lluites de bàndols al Maestrat (s. XIV-XV)”

10.00 h – 11.00 h Comunicacions

Sessió A
 • González Collantes, Carla. “El model de llengua dels mitjans digitals valencians: una aproximació a través de Comarquesnord, L'Informatiu, AraMultimèdia i VilaWeb Ontinyent”
 • Gumbau Morera, Felip. “Una diòcesi amb dos modalitats de llengua. Entre la normalitat i l'anomalia”
 • Valls, Esteve. “L'excepcionalitat de la cruïlla catalanoaragonesa a les Terres de l'Ebre: un cas de dissidència respecte a les dinàmiques evolutives dels parlars nord-occidentals”
Sessió B
 • Sauch Cruz, Núria. “El reialisme i la guerra del Trienni Liberal (1820-1823) al Matarranya”
 • Sauch Cruz, Núria. “L'inici del primer carlisme a Morella (novembre 1833)”
 • Subirats, Emigdi. “L'Associació Cultural Soldevila, un projecte cultural a Campredó”
Sessió C
 • Domènec, A.; Sabaté, A.; Castellnou, J. “Catalogació de les varietats agrícoles tradicionals de Vandellòs i el seu entorn”
 • Pérez i Soriano, Josep. “De l'espoli al projecte territorial: el país de l'Olivera”
 • Sardà, Jordi ; Farré, Xavier; Duro, Juan Antonio; Bové, Miquel Àngel. “Evolució i clústers de la demanda turística a les Terres de l'Ebre”

11.00 h – 11.30 h Pausa-cafè
11.30 h – 12.30 h Ponència:
Adaptació a les noves tecnologies al llarg del cicle vital, a càrrec de Rosana Clemente (Universitat Jaume I).
12.30 h – 13.30 h Ponència:
Falagueres i coes de cavall de la regió d'Ilercavònia: uns tresors sovint ignorats, a càrrec de Rafel Curto i Luís de Torres (Grup de Recerca Científica ‘Terres de l'Ebre') i Llorenç Sáez (Universitat Autònoma de Barcelona).
Descans
16.00 h – 17.00 h Comunicacions

Sessió A
 • Fabregat, Maria Reis; Serra, Anna Isabel. “Les ordinacions dels mestres de cases de Tortosa del segle XVIII: drets, deures i responsabilitats”
 • Ferreres, Joan. “Veïnatge de la vila de Vinaròs al 1621”
 • Roig Vidal, Joan. “Els Salvador”
Sessió B
 • Flores Abat, Lluís-Xavier; Flores Abat, Miquel-Àngel; Monjo Mascaró, Joan-Lluís. “El ball popular i tradicional a les terres de l'Ebre. Algunes consideracions i propostes per a la seua dignificació”
 • Pubill Soler, Biel. “Jugant riu avall”
 • Ortí, Joan. “Els jocs a la diòcesi de Tortosa. Estudi comparatiu de les manifestacions lúdiques de caràcter tradicional a tres poblacions de la diòcesi
Sessió C
 • Garfella Rubio, José Teodoro; Mañez Pitarch, Maria Jesús; Cabeza González, Manuel. “La documentación grafica del patrimonio arquitectónico a través del empleo de metodologías avanzadas y su aplicación dentro de la comarca de la Diócesis de Tortosa”
 • Sáez Riquelme, Beatriz; Pitarch Roig, Àngel M. “La iglesia de la Asunción del Portell de Morella: el inicio del tipo arquitectónico de las iglesias Salón en las Diócesis de Tortosa y Segorbe-Castellón”
 • Gil Duran, Núria. “Les ciències socials mitjançant el patrimoni cultural: un projecte educatiu d'art contemporani i el seu context territorial”

17.00 h – 18.00 h Comunicacions

Sessió A
 • Escartí, Vicent J. “El Tenal (1793): un exemple de construcció de la memòria eclesiàstica”
 • Ferrando, Antoni. “Joan Olzina, il·lustre secretari del Magnànim, ¿autor del Curial e Güelfa?”
 • Agut, Fàtima. “Del didactisme de l'obra teatral de Joan Manuel Borràs Jarque a l'intent de renovació de Francesc Almela i Vives, dues produccions teatrals per descobrir”
Sessió B
 • Casanova, Emili; Ferrer, Ramon. “Toponímia al Maestrat i els Ports de Morella durant el segle XIII i XIV”
 • Fabregat Galcerà, Emeteri. “Toponímia històrica al massís del Port a l'època medieval i moderna”
 • Gombau Domingo, Carme. “Aproximació lingüística i històrica a les actes de l'Ajuntament d'Amposta 1936-38”
Sessió C
 • Gavaldà, Antoni. “El sindicalisme pagès a les Terres de l'Ebre (1939-1944)”
 • Sanz Arnau, Vicenç. “Els expedients de responsabilitats polítiques de Traiguera”
 • Subirats, Emigdi. “Campredó republicà”

17.00 h – 18.00 h Taula de presentació de llibres recents sobre el territori
18.00 h – 18.30 h Pausa-cafè
18.30 h – 19.45 h Taula redona:
Els menjars: una cultura per difondre, amb la participació de Agustín Platillero (Professor de cuina i cuiner del Restaurant Les Doyes - Peníscola), Rafa Gauxacs (Casa dels Capellans – Traiguera), Salvador Alcaraz (El Langostino de Oro - Vinaròs) i Juanjo Roda (Cuiner, escriptor i director de la col·lecció La Teca' d'Onada Edicions). Moderador: Carlos García Barragán (President d'Agretur i director de l'Hosteria del Mar – Peníscola).
19.45 h - 20.00 h Cloenda acadèmica del Congrés.

 
 
 
11)
 
 
 
(divendres 11 de novembre del 2011)
 
http://acpv.cat/php/acpv-butlleti-e/butlleti-11-11-11.html
 
 
12)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 19).
 

25. Plau-me encara parlar la llengua d'aquells savis

que ompliren l'univers de llurs costums e lleis,

la llengua d'aquells forts que acataren los reis,

defengueren llurs drets, venjaren llurs agravis.

 

Bonaventura Carles Aribau

Escriptor i economista

 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us preguem encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací