InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]
 
Butlletí número 508 (dijous 09/06/2011) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
 
 
 
 
 
 
 
7) Presentació a la l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears - Eponímia mèdica catalana II
 
 
9) Albert Pla Nualart - Som(n)iem (en) / (amb) La Champions
 
10) Llegir en valencià, llegendes valencianes
 
11) Demà en InfoMigjorn Cap de Setmana
 
 
1)
 
 
 
2)
 
Publicat en EL PUNT divendres 3 de juny del 2011
 
 
 
Xavier Aliaga
 
 
Ha plogut molt els darrers temps. De vegades en forma de pluja feixuga i persistent: manipulació dels mitjans de comunicació públics, balafiament, corrupció, destrossa del territori, clientelisme... En unes altres ocasions, en forma d'autoritària tronada, com quan es va decidir que milers de contribuents valencians no teníem dret a veure una determinada televisió. El repertori és llarg. Passades les eleccions, però, el PP valencià ha decidit travessar la línia roja amb la supressió de les línies en valencià. A les portes de la jubilació com a conseller d'Educació, Alejandro Font de Mora ha decidit exhumar el bisturí de forense per amputar el dret que li donava una mica de sentit a la lluita ferotge que un grapat de valencians i valencianes han dut a terme des de la Transició per salvar la nostra llengua de les urpes conservadores.
 
Hom sospitava que el moment propici seria després de les eleccions. Consagrada en les urnes la majoria absoluta de l'imputat Francisco Camps, els populars han aprofitat un moment de crisi econòmica per atemptar contra l'ensenyament en valencià invocant la sagrada llengua franquícia. La pluja sí que sap ploure: tot i que una part de la societat valenciana haja reaccionat amb un calfred indignat a la decisió, la iniciativa té tota la traça de comptar amb les benediccions de la massa. L'anglès va ser el patètic pretext per boicotejar l'assignatura d'Educació per la ciutadania. I ara esdevé l'excusa per fer allò que tantes ganes tenien de fer, desmantellar els esquifits mecanismes de compensació per equilibrar l'extensió i el coneixement social del valencià.
 
Una persona em comentava que la gent “no sap el que ha votat”. Sí que ho sap. Hi era en el seu programa electoral. En tot cas, els indignats no espereu una gran complicitat social. A l'escàs valor que ací li atorguen a la llengua (el “defecte” que confessava en públic l'alcaldessa de Torrent), s'uneix ara la percepció que l'objecte de la mesura és garantir el coneixement universal de l'anglès. Amb la que està caient, milions de valencians ho veuran com la solució als nostres problemes, a un endarreriment que ens fa menys competitius, i és cert. El que no saben és que són precisament els alumnes escolaritzats en valencià els que més capacitat demostren per incorporar-hi una tercera llengua, donat que l'aprenentatge del castellà en aquesta societat diglòssica és pràcticament automàtic. Ho diuen els experts. Però com a pare, puc donar fe personal i objectiva d'això.
 
Un experimentat personatge de la nostra esfera política m'apuntava que en el rerefons de la decisió hi ha el malestar ideològic del PP per la tossuda pervivència d'una determinada forma d'entendre el valencianisme que no és la dels conservadors. No han pogut amb la cultura feta en la nostra llengua, ni amb els músics, ni amb els escriptors, ni amb els col·lectius dispersos o en xarxa que habiten el País Valencià. Tampoc no sé si poden suportar que Obrint Pas, un símbol de les línies, siga el grup de música valencià més venedor, més popular i més internacional. Qui sap si van per allà els trets. El monstre s'ha fet gran i no els agrada.
 
El mateix PP que ha mogut cel i terra per “garantir” el dret d'uns certs pares a escollir l'educació dels seus fills, amb els concerts educatius, atempta ara amb el dret d'uns altres pares a escolaritzar els seus fills en valencià. La implantació serà gradual, però ja amenacen amb avançar la fusió de grups en valencià i el castellà el proper curs. O siga: ja mateix. Potser estem massa cansats, massa decebuts, massa desgastats en unes altres batalles. Però aquesta és la batalla decisiva, la línia roja definitiva, la de la dignitat. I s'ha de plantar cara. Tot i que ens puga semblar una causa perduda.
 
3)
 
Publicat en EL PUNT divendres 3 de juny del 2011
 
 
L'entitat convoca concentracions contra el decret que acaba amb les línies en valencià
 
Assegura que militants del PP s'han mostrat contraris a la reforma que prepara el Consell
 
E. Orts
 
Escola Valenciana no vol esperar a la constitució del nou govern de la Generalitat per a combatre l'anunciada reforma del sistema lingüístic d'ensenyament pel conseller d'Educació en funcions Alejandro Font de Mora.
 
L'entitat, recolzada per un ampli espectre de col·lectius sindicals i col·lectius cívics, ha anunciat un primer calendari de mobilitzacions, que començaran el pròxim 9 de juny amb tres concentracions simultànies a València Castelló i Alacant.
 
El president d'Escola, Vicent Moreno, ha sigut molt contundent a l'hora de rebutjar el projecte del govern de Camps. “Hem d'estar a l'aguait, van per nosaltres”, ha assegurat. L'entitat sol·licitarà una reunió amb el conseller que prenga possessió del càrrec en el nou equip de govern de Camps per transmetre-li el seu rebuig a l'esborrany del decret.
 
Moreno ha atribuït el contingut del projecte de decret a “la falta d'assessorament professional de l'encara conseller”. El president d'Escola també ha destacat la falta de sensibilitat de la conselleria amb l'entitat. Segons ha apuntat, cap membre del departament de Font de Mora ha atés les seues telefonades des del passat 26 de febrer, data en què van presentar el seu model plurilingüe.
 
Moreno ha assegurat que precisament la proposta d'Escola és la que realment té el vistiplau de tota la comunitat educativa. Moreno també ha afirmat que hi ha militants del PP que tenen escolaritzats els seus fills en línia en valencià i que estan “molt enfadats” amb aquesta reforma.
 
Des d'Escola han apuntant igualment que el decret no eixamplarà l'ús del valencià com assegura la conselleria. “No és de veres que augmentarà l'ús de la llengua, si fóra així, no haurien estat els últims tres cursos desautoritzant l'ampliació de línies en valencià i haurien actualitzat el PIP”, ha subratllat Moreno.
 
4)
 
Publicat en EL PUNT divendres 3 de juny del 2011
 
 
 
Acusa els defensors de les línies en valencià de tindre una concepció del monolingüisme "a la catalana"
 
Exigeix que el coneixement d'anglés siga obligatori per a exercir com a professor
 

El conseller d'Educació, Alejandro Font de Mora, no sembla decidit a cedir ni un pam en el seu objectiu d'implantar el nou model d'ensenyament plurilingüe el més prompte possible, encara que això supose un enfrontament més amb la resta de la comunitat educativa.

Font de Mora considera que les crítiques rebudes “de forma legítima”, provenen “de gent que té una concepció semblant a la catalana d'un monolingüisme de tot en valencià i que el castellà en quede exclòs”. “No treballar pel valencià és un crim en aquest moment i en tots, però no treballar per la incorporació del castellà en el nostre sistema educatiu és un altre crim”, ha subratllat el conseller.

Font de Mora ha justificat el canvi de sistema en “l'evolució d'un model de línies que es va triar per a desenvolupar la LUEV i que va produir un desequilibri evident”. El dirigent popular ha assegurat que molts pobles castellanoparlants amb una sola línea, ara hauran d'impartir la meitat de les assignatures en valencià. “La gent s'acostumarà a l'equilibri d'ambdues llengües”, ha afegit.

Font de Mora també ha explicat que s'ha demanat al ministeri d'Educació que l'exigència de l'anglés per al conjunt del sistema estatal augmente de forma “clara i definida”. El conseller considera que d'ací a uns anys siga una condició sine qua non per a ser professor “tindre un coneixement de l'anglés que permeta explicar qualsevol matèria en aquesta llengua”.

 
5)
 
Publicat en la web d'ESCOLA VALENCIANA

Manifest pel consens en l'ensenyament plurilingüe de qualitat: SÍ AL VALENCIÀ

La nostra societat necessita un ensenyament plurilingüe de qualitat per tindre oportunitats de futur en un món global. L'objectiu que les noves generacions dominen perfectament les dues llengües oficials, valencià i castellà, juntament amb una llengua estrangera és irrenunciable. Per aquest fet volem un model educatiu veritablement plurilingüe dissenyat per persones expertes en pedagogia, un model de consens, que s'adapte a la nostra realitat sociolingüística i que done resultats efectius. El decret anunciat pel govern presidit per Francisco Camps aposta justament pel camí contrari: pretén capgirar el model educatiu valencià i fer-ho amb criteris ideològics i no pedagògics, ignorant l'opinió dels experts, situant-se fora del consens que naix de l'aprovació a les Corts de la Llei d'ús i ensenyament del valencià (LUEV) sense cap vot en contra, fent-ho per la via de la imposició i menystenint l'experiència de més d'un quart de segle d'immersió lingüística en valencià.

El sistema de línia única tal i com es planteja pel Consell no té precedents avaluats a nivell internacional i significa a la pràctica la pèrdua de capacitats lingüístiques dels alumnes. Les noves generacions no tindran garantit el domini de les llengües oficials, com marca la LUEV, la Llei Orgànica d'Educació i l'Estatut d'Autonomia, i assaja un mètode d'introducció d'una tercera llengua sense resultats comprovats. Ens arrisquem al fet que el fracàs escolar siga encara més important a les nostres aules. Després de més 25 anys d'experiència d'ensenyament en valencià, el nou decret ignora els resultats obtinguts pels alumnes de línies en valencià en coneixement de valencià, castellà i anglés, notablement millors que els alumnes que han tingut el castellà com a llengua vehicular a l'aula.

L'ensenyament en valencià ens acosta a la qualitat, la renovació pedagògica, l'educació en valors i la multiculturalitat. Més valencià a l'ensenyament és sinònim de més llengües, més valencià és més anglés. A més, equiparar l'aprenentatge en valencià i en castellà a l'ensenyament és pretendre que parteixen de situacions socials similars, quan tots els experts coincideixen en el fet que la llengua minoritzada ha de tindre un tractament preferent a l'educació per garantir el seu coneixement. Així és com funcionen els models de països referents en plurilingüisme com Finlàndia o Canadà. Per tant, relegar el valencià a l'ensenyament com proposa el nou decret suposarà retrocedir greument en el progrés de la nostra llengua, perquè l'àmbit educatiu sempre ha estat clau en la normalització lingüística del valencià. El nou model arracona la llengua i implica un perill real de desaparició en poques generacions Per totes aquestes raons, ens oposem a l'aprovació del decret del nou model perquè significa un pas enrere en l'ensenyament plurilingüe, s'oposa al criteri dels experts, se situa fora del consens educatiu, hipoteca les capacitats lingüístiques de les noves generacions, arracona el valencià a l'ensenyament i posa en perill la seua supervivència a la societat.

Davant d'aquest nou model, convidem tota la societat valenciana a oposar-s'hi i fer sentir la seua veu a favor d'un model lingüístic de consens, fet amb criteris pedagògics i de qualitat i amb un paper protagonista del valencià a l'ensenyament com a garantia de plurilingüisme i oportunitats de futur. Sí al valencià, sí al plurilingüisme, sí a la qualitat!

 

6)
 
 
 
7)
 
Presentació a la l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears

Eponímia mèdica catalana II
 
La Fundació Dr. Antoni Esteve va presentar el 24 de maig passat a Barcelona el segon volum del Quadern Eponímia mèdica catalana, que reuneix 33 noves biografies de metges catalans que han donat peu a un terme mèdic. La presentació va tenir lloc durant l'acte de lliurament de premis de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, amb la presència, entre d'altres personalitats, del Conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, i del President de l'Acadèmia, Àlvar Net.
 
Després d'un primer volum publicat el 2004, Josep-Eladi Baños i Elena Guardiola, del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la Universitat Pompeu Fabra tornen a investigar l'origen d'alguns dels epònims més rellevants que ha donat la medicina a Catalunya i que la revista Annals de Medicina ha anat publicant en la seva secció Sense amnèsia.
 
Els autors van presentar el llibre durant l'acte de l'Acadèmia juntament amb Xavier Bonfill, director d'Annals de Medicina, i Fèlix Bosch, director de la Fundació Dr. Antoni Esteve. Tots els assistents a la presentació van rebre a l'entrada del recinte un exemplar gratuït del Quadern Eponímia mèdica catalana.
 

 
8)
 
Publicat en la web de VALENCIANISME.COM diumenge 29 de maig del 2011
 
 
El president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, i el president de la Fundació Sambori, Josep Chaqués, van lliurar els premis Sambori 2011 en les modalitats de 13é Concurs de Literatura en Valencià i el 8é Concurs Universitari de Narrativa Curta en Valencià ahir a l'Aula Magna de l'edifici Altabix de la Universitat Miguel Hernández d'Elx. Els premis Sambori són el concurs literari amb més participació d'Europa amb més de 83.000 alumnes que hi presenten els seus treballs.
 
Tots els premiats han rebut un diploma i el guardó del Sambori, el “samborinet”. Els primers premis de les modalitats de Batxillerat, Secundària, Primària i infantil individual, a més, tindran l'oportunitat de passar un cap de setmana a Port Aventura, juntament als premiats del Sambori a Catalunya i a les Illes.

La Colla de dolçainers i tabaleters El Cascabot d'Elx va rebre els assistents a l'acte. Més tard, després dels parlaments del vicerector adjunt per a la Direcció del Secretariat d'Extensió Universitària de la UMH, Josep Pérez i Tomàs, de Josep Chaqués i de Vicent Moreno, va tindre lloc l'entrega dels premis.

Els assitents també van presenciar les actuacions del grup Assaig animat i també una interpretació d'un fragment del Misteri d'Elx, gràcies a la col·laboració del Patronat del Misteri.

Cal destacar que, previament a la fase de país, que es va lliurar ahir, s'han fet els premis Sambori comarcals o de Trobada, a setze comarques valencianes i que han implicat 525 centres, 3.564 mestres i 83.225 alumnes.
 
9)
 
Publicat en el diari ARA divendres 27 de maig del 2011
http://www.ara.cat/ara_premium/debat/Somniem-enamb-Champions_0_488351200.html
 
Som(n)iem (en) / (amb) La Champions
 
Albert Pla Nualart

La frase diu una veritat inqüestionable, però genera dubtes gramaticals. D'entrada, si somniem o somiem. Somniar té la complicitat de somni, però té el greu inconvenient que, en general, diem somiar . Ruaix diu que Moll deia que Fabra preferia somniar, que seria la forma més literària i poètica, però Coromines i els diccionaris es decanten per somiar com a variant principal. I això és el que us aconsello.
Pel que fa al règim verbal, la cosa es complica. El DIEC, potser volent simplificar, ens obliga a somiar coses i persones. Ruaix, donant preferència a aquesta opció, també somia amb persones i en coses. I el Ginebra-Montserrat accepta que no hi hagi preposició, però més aviat prefereix somiar en coses i en persones. És un criteri que a mi em sembla més coherent perquè qui regeix és el verb i, siguin coses o persones, té un sol sentit.
 
Bé, per ser exactes, de sentits en pot te nir dos: pot voler dir veure en somnis algú o alguna cosa o pot voler dir imaginar com a possible una cosa difícil de realitzar. I encara que somiem truites i no pas en truites, jo crec que avui en estàndard la forma més habitual per als dos sentits és somiar en. Trobo que és molt més normal dir hi vaig somiar que no pas la vaig somiar. Us ho dic amb el temps molt just, quan no us queda gaire més d'un dia per somiar en la Champions. Demà el somni o bé s'haurà esvaït per sempre o serà una tangible i definitiva realitat.
 
 
10)

Llegir en valencià, llegendes valencianes

 

Ara, llegir en valencià, més fàcil que mai

 

Què és?

«Llegir en valencià, llegendes valencianes» és una campanya que vol fomentar la lectura, promocionar el valencià i aconseguir que l'imaginari col·lectiu valencià perdure al llarg del temps. A més, també vol potenciar l'intercanvi generacional perquè les històries passen de pares a fills i animar a llegir altres llibres que continguen narracions i contes populars.

 

De què consta?

- Una col·lecció de 13 llibres que es distribuiran a partir del 12 de juny cada dissabte i cada diumenge amb el diari Levante-EMV al preu simbòlic d'1 euro (presentant el cupó del diari; sense cupó: 4,5 euros). Primer llibre gratis.

- Entrevistes i articles sobre la importància de llegir en valencià, la literatura popular valenciana, les rondalles i els beneficis de contar contes en família publicats directament en les pàgines del diari cada dijous i divendres.

- Concursos sobre els llibres de la setmana amb un premi per llibre i un únic premi que donarà opció al guanyador a participar en una ruta literària que s'organitzarà per terres llegendàries valencianes. Les butlletes i les bases de participació, cada dissabte i diumenge en el diari Levante-EMV.

 

Quins llibres trobarem?

La col·lecció de llibres està formada per una selecció de 13 llegendes valencianes de les més conegudes arreu del territori. El dragó del Patriarca, els miracles de Sant Vicent Ferrer, el misteri de la cova de l'encantada o les desgràcies de Camot... Una degustació de les millors llegendes valencianes en format de butxaca.

Les llegendes, escrites per Josep Franco i amb cobertes de Francesc Santana, són breus i amb lletra fàcil de llegir. La selecció de títols agradarà tant als lectors poc habituats com a aquells amb més experiència. A més, en cada llibre hi ha una explicació curta sobre l'origen de la llegenda, recomanacions d'altres obres per a continuar llegint en valencià i un glossari amb

l'explicació d'algunes paraules i expressions.

 

Qui ho organitza?

La Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, amb el suport de Bancaixa, Consum Cooperativa, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Generalitat Valenciana, el Ministeri de Cultura, la Diputació de València, el Consell Valencià de Cultura, Escola Valenciana i Canal 9. Entitats que han mostrat la seua adhesió: la Direcció General del Llibre i Biblioteques, la Conselleria de Solidaritat i Ciutadania, la Universitat de València, la Universitat Jaume I, la Universitat d'Alacant, la Universitat Politècnica de València, la UNED, la Universitat Miguel Hernández d'Elx, l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, els principals partits polítics, CIERVAL, UGT-PV, CCOO-PV, STEPV, el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes, el Gremi de Llibrers de Castelló i el d'Alacant, APIV, el Gremi d'Editors PV, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, les mancomunitats de la Safor, la Vall d'Albaida, la Ribera

Alta i la Ribera Baixa, la Reial Societat d'Amics del País, Albena Teatre, Conta Conta, la Federació de Societats Musicals, la Confederació Empresarial Valenciana, la Federació Empresarial d'Hostaleria, la Federació de Jocs i Esports Tradicionals, el Centre Excursionista de València, Nova Muixeranga, la Unió de Llauradors, la Unió de Periodistes Valencians i l'Associació d'Actors i Actrius Valencians.

 

A qui s'adreça?

A totes les persones que volen començar a llegir en valencià i descobrir les històries populars que formen part de la tradició oral del nostre territori.

 

Quan comença?

La campanya «Llegir en valencià, llegendes valencianes» es posa en marxa el diumenge 12 de juny amb la distribució gratuïta de la llegenda El dragó del Patriarca amb el diari Levante-EMV. La resta de títols es distribuiran cada dissabte i diumenge, fins al 24 de juliol de 2011.

 

 

11)
Demà en InfoMigjorn Cap de Setmana
 
Sumari
 
 
1) Eugeni S. Reig - així mateix
 
2) Eugeni S. Reig - La lluna, la pruna
 
3) Joan-Lluís Lluís - La lluna, la pruna i totes les llengües del món
 
4) Quim Gibert - Ens calen contes d'ara
 
5) Màrius Serra - Beceroles?
 
6) Antoni Llull Martí - Almacabres i altres coses macabres
 
7) Pau Vidal - Barrabassada
 
8) Pere Ortís - La parla de l'Urgell (Lletra T)
 
9) Nova publicació:Diccionari de ramaderia
 
10) Lluís Barberà i Guillem - La comunicació i l'ús democràtic de la paraula
 
11) Ramon Sangles i Moles - L'escolta en el món de la salut
 
12) Joan Tudela - Comunicació presencial: roba, calçat i complements
 
 
Si voleu rebre el butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana heu de manifestar-ho explícitament en un missatge electrònic que heu d'enviar a l'adreça infomigjorn@telefonica.net en el qual heu de fer constar el vostre nom i cognoms i l'adreça electrònica on voleu rebre'l.
 
El preu de la subscripció al butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana corresponent a l'any 2011 és de 25 euros.
 
Els nous subscriptors podreu llegir tots els butlletins d'InfoMigjorn Cap de Setmana que s'han publicat fins ara.
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us preguem encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net  Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací