InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]
 
Butlletí número 456 (dijous 10/03/2011) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
1) Llengua i emoció (2)
 
2) ACCIÓ CULTURAL GUANYA UNA NOVA SENTÈNCIA A FAVOR DE LA LLENGUA
 
3) Albert Pla Nualart - "D'això ja (en) fa 4 anys"
 
 
 
 
7) Notícies de Valencianisme.com
 
8) Demà en InfoMigjorn Cap de Setmana
 
 
1)
 
 
Cinga Fòrum '11
 
Llengua i emoció (2)
 
Jornades per la dignificació lingüística
 
Fraga (Baix Cinca), divendres 11-3-11 i dissabte 12-3-11
 
 
Franja i creativitat. Propostes pràctiques i concretes per a viure en català.
 
 
Programa:
 
- Divendres, 11-3-11, Restaurant Sanara (Cegonyer, 18).
 
21:00: Sopar-tertúlia amb motiu dels 100 números, 10 anys de Temps de Franja a càrrec de Màrio Sasot, director de la revista, i Francesc Ricart, articulista d'opinió.     
 
 
- Dissabte, 12-3-11, Palau Montcada (c/ St. Josep de Calassanç, 12).
 
10:00.- Obertura a càrrec de Pep Labat, president de l'Institut d'Estudis del Baix Cinca, IEBC.
 
10:15.- Ponència Llengua, injustícia i veritat a càrrec de Jordi Bilbeny, historiador. Presentarà: Joaquín Paris, professor de l'IES Ramón J. Sender.
 
11:00.- Ponència L'imaginari col·lectiu a càrrec de Rosa Calafat, lingüista. Presentarà: Hugo Sorolla, estudiant de lingüística.
 
11:45.- Descans
 
12:15.- Presentació de Quedem, programa de cohesió social i promoció de la llengua, a càrrec de membres d'Òmnium Cultural de Ponent.
 
12:45.- Ponència Com es transmet l'amor per la llengua? a càrrec de Josep Maria Terricabras, filòsof. Presentarà: Ramon Camats, professor de la UdL.
 
 
Organitza: Institut d'Estudis del Baix Cinca.
Col·labora: Fogaril i Calaixera, Òmnium Cultural de Ponent i Casal Jaume I de Fraga.

 
Programa complementari del cap de setmana:
 
Dissabte 12-3-11:
 
16:00: Cafè a càrrec del Casal Jaume I de Fraga en el Sanara.
 
17:00: Visita per la Fraga antiga. Punt de trobada: rotonda del Sotet.
 
 
Diumenge 13-3-11:
 
10:00: Visita al Museu de la Mina de Mequinensa i altres espais d'interès. Punt de trobada: Museu de la Mina de Mequinensa.
 
 
Per fer nit a Fraga:
 
1.- Hotel Casanova, Av. Madrid 54, 974 471990.
 
2.- Pensión Trébol, Av. Aragó 9, 974 471533.
 
 
2)
 
Nota de premsa d'Acció Cultural del País Valencià
 
ACCIÓ CULTURAL GUANYA UNA NOVA SENTÈNCIA A FAVOR DE LA LLENGUA
 
El Butlletí Oficial de la Província de Castelló no podrà obligar als usuaris a enviar els textos en castellà
 
Al mes de gener de 2009, es publicà al Butlletí Oficial de la Província de Castelló, el nou reglament que pretenia regular eixe servei de publicacions d'anuncis, que tantes administracions han de fer servir per a donar a conèixer les seves resolucions, normatives, edictes , etc.
 
Al nou reglament però, es preveia una nova retallada dels nostres drets lingüístics, si el mateix s'aprovava com estava previst, el Butlletí primaria les publicacions en castellà, obligant a la resta d'interessats que enviaren un text en valencià, no sols a enviar-lo també en castellà, sinó a pagar la doble inserció. A l'inrevés no s'establia l'obligació.
 
El tracte als valencianoparlants era palmàriament discriminatori, i gràcies a la col·laboració d'un simpatitzant d'Acció que es posà en contacte amb l'entitat mitjançant el servei del Telèfon de la Llengua, tinguérem coneixement del reglament i poguérem presentar recurs contenciós-administratiu contra el mateix.
 
Ara, en data 1 de febrer de 2011, la secció cinquena de la sala del contenciósadministratiu del TSJ ha dictat sentència estimant el recurs d'ACPV, i considerant que és nul·la de ple dret l'obligació imposada al reglament del butlletí, de que la publicació es farà sols en valencià quan l'interessat ho envie en les dues llengües, deixant sense efecte eixa obligació.
 
 
3)
 
Publicat en el diari ARA dilluns 14 de febrer del 2011

La pressió del castellà crea una forta inseguretat sobre l'ús dels pronoms en i hi . Un ús que, d'altra banda, malgrat ser obligatori en estàndard, no és viu en tots els dialectes. Els que el tenim viu sabem que aquest en de la frase del títol no hi ha d'anar. També sabem que a "D'ell no (en) trauràs res" hi ha d'anar i a "D'això (en) fa 4", amb anys elidit, també. És un saber que, en una llengua normal, s'hauria de basar en la intuïció, no pas en la teoria.

Com que la intuïció la tenim rovellada, teoritzem. En una frase d'entonació normal, tot complement avançat necessita un pronom de represa quan, i només quan, és un complement obligatori. Les frases "No trauràs res" i "D'això fa 4" són agramaticals. Necessiten un nom o un pronom que digui d'on o de qui no trauràs res i a què es refereix 4: 4 què? En canvi "Fa quatre anys" és una frase completa. Podria ser, per exemple, el títol d'un llibre. Ens deixa amb ganes de saber què va passar fa quatre anys, però és la curiositat, no pas la gramàtica, qui ho demana.

En tot cas, el meu consell és que, per poc que sigui genuïna, feu sempre cas de la vostra intuïció. La teoria és només un intent d'explicar-la i, quan la intuïció no hi quadra, és que no se n'ha sortit. "A mi ja em sonava estrany però la teoria diu...". Que digui missa! Si el que et sona a tu estrany ja li sonava estrany a la teva besàvia, que amb prou feines sabia castellà, és la teoria la que s'ha d'espavilar.

 

4)
 
Publicat en el diari ARA dimarts 15 de febrer del 2011
http://www.ara.cat/ara_premium/debat/rei-sasseu-tro-loranguta-diva_0_427757254.html

"El rei s'asseu al tro i l'orangutà al divà"

Albert Pla Nualart

Com que no hem d'escriure camion sinó camió ni tampoc marron sinó marró, alguns creuen que tron ha de ser tro, però l'únic tro que existeix és el que sentim després del llamp.Per la mateixa regla de tres, n'hi ha que confonen l'adjectiu pregon, que vol dir profund, amb el nom pregó, que vol dir discurs públic. Alguns cops de l'alternança se n'ha tret rendiment lèxic: un polissó, per exemple, és el que s'embarca clandestinament en una nau; i un polisson seria aquella mena de coixinet que les dones duien sota les faldilles per fer més cul. Tots dos provenen del polisson francès, que vol dir nen entremaliat i malcreient.

El dubte s'estén als noms acabats en -an. No faltaven televidents que trobaven que un vell programa d'entrevistes, El divan d'Ivan, s'hauria d'haver dit El divà d'Ivà. I avui encara és molt viu l'ús de guà en lloc del normatiu guant . Però sobretot hi ha dues bèsties que perden amb molta facilitat aquesta n final: el caiman i l'orangutan. Per si us pot servir per recordar-ho, l' orangutan és l' home de la selva en malai: orang és home i hutan és selva .

I acabo amb paraules acabades en -no. Morè i moreno són sinònims. Però no hem de dir mai camerí sinó camerino, que és un italianisme. I a les corals no sobren soprans sinó sopranos .I sense moure'ns del món de la música, així com tenim tamborí, que és un tambor petit, no tenim cap concertí: del primer violí d'una orquestra n'hem de dir concertino.

 
5)
 
Article publicat en EL PUNT dijous 3 de març del 2011
http://www.elpunt.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/377993-el-pp-rebutja-a-les-corts-impulsar-que-els-diputats-usen-el-valencia.html

El PP rebutja a les Corts impulsar que els diputats usen el valencià

Els populars també han votat en contra d'una moció de Compromís per augmentar les línies d'ensenyament en la llengua pròpia

L'oposició recorda el nivell fracàs escolar, amb un 38,5%

El ple de les Corts ha rebutjat, amb el vot majoritari del PP i a favor dels tres grups de l'oposició, una moció de Compromís que proposava, entre d'altres mesures augmentar les línies d'ensenyament en valencià i impulsar-ne l'ús oral per part dels diputats.

La proposta de Compromís també plantejava dur endavant un programa de diagnòstic i avaluació del rendiment escolar, amb participació de tots els sectors de la comunitat educativa. També es proposava elaborar un mapa sobre aquest rendiment on s'identificaren les parts del currículum escolar que tenen major impacte sobre el baix nivell de rendiment.

El diputat de Compromís Josep Maria Pañella ha subratllat el greu problema de fracàs escolar que pateix el País Valencià, amb un 38,3%, xifra que la situa com la tercera autonomia en aquesta qüestió, sols per darrere de Ceuta i les Illes.

 

6)
 
Publicat en el diari Levante-EMV divendres 4 de març del 2011
http://www.levante-emv.com/panorama/2011/03/04/memoria-oral-dels-valencians/787681.html
 
La memòria oral dels valencians
 
El Museu de la Paraula obri les seues portes oferint més de 300 testimoniatges vitals que poden ser consultats en internet per investigadors i públic en general

El Museu de la Paraula o Arxiu de la Memòria Oral va obrir ahir les seues portes en http://www.museudelaparaula.es/web/home/ una plataforma digital pionera a Espanya que posa a la disposició de l'usuari més de 300 testimoniatges vitals de valencians nascuts abans de la Guerra Civil. Aquest projecte mostra el resultat d'un projecte d'investigació del Museu Valencià d'Etnologia desenvolupat durant més de deu anys.

El projecte es constitueix en un arxiu de dades biogràfiques a través de testimoniatges que expressen les experiències vitals i les rememoracions d'aquestes persones davant els temes que constitueixen la seua biografia. En l'Arxiu de la Memòria Oral Valenciana-Museu de la Paraula conflueixen quatre grans àmbits de treball que tradicionalment han existit en paral·lel: els relats de vida, la museologia, el patrimoni immaterial i les noves tecnologies.

Els objectius del projecte són recuperar, estudiar i conservar els testimoniatges directes de valencians i valencianes; impulsar el desenvolupament d'estudis sobre fonts orals, i crear un instrument de difusió cultural, entre uns altres. La labor de recopilació d'aquestes entrevistes biogràfiques es va iniciar a la fi dels anys 90 amb el treball de camp en diferents municipis de la Comunitat Valenciana. Les entrevistes han estat registrades en format audiovisual, transcrites i indexades en una base de dades disponible per a la seua consulta en Internet a la qual poden accedir investigadors i públic en general.

Les bandes de música, les manifestacions religioses, les dones treballadores en la indústria del joguet, l'horta i la marjal, la riuada de 1957, els pobles abandonats, els valencians a Xile i Argentina i la navegació tradicional en l'Albufera de València són alguns dels temes tractats.

 
--------------------
 
 
Arxiu de la Memòria Oral Valenciana
 
 
 
7)

RECULL DE NOTÍCIES DE VALENCIANISME.COM

 

SETMANA DEL 28 DE FEBRER AL 6 DE MARÇ DEL 2011

 
 
Les Falles 2011, analitzades des d'una òptica valencianista
 
Llegiu la notícia: http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2865&Itemid=1
 
 
La ciutat d'Alcoi, "capital de la defensa de la llengua i la cultura valencianes"
 
Llegiu la notícia: http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2872&Itemid=1
 
 
La "gran nit del valencià" reivindica el paper de l'idioma propi en l'ensenyament plurilingüe
 
Llegiu la notícia: http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2875&Itemid=1
 
 
La Sindicatura de Greuges de la UV reclama al rector "serietat" respecte de la docència en valencià
 
Llegiu la notícia: http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2876&Itemid=1
 
 
8)
 
 
Demà en InfoMigjorn Cap de Setmana
 
Sumari
 
1) Eugeni S. Reig - a pam a pam
 
2) Eugeni S. Reig - La c i la z castellanes
 
3) Quim Gibert - Els llimoners florits
 
4) Gabriel Bibiloni - Què posa aquí?
 
5) Antoni Llull Martí - Els algebristes componedors d'ossos
 
6) Màrius Serra - Exitància?
 
7) Pere Ortís - La parla de l'Urgell (Lletra F)
 
8) Joan-Lluís Lluís - Elogi del divorci raonable
 
9) L'ús social de la llengua catalana en el món del treball
 
10) Novetat editorial: El diccionari terminològic

11) Ramon Sangles i Moles - No a les maleïdes interrupcions
 
12) Joan Tudela - Comunicació presencial: vocalització
 
 
Si voleu rebre el butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana heu de manifestar-ho explícitament en un missatge electrònic que heu d'enviar a l'adreça infomigjorn@telefonica.net en el qual heu de fer constar el vostre nom i cognoms i l'adreça electrònica on voleu rebre'l.
 
El preu de la subscripció al butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana corresponent a l'any 2011 és de 25 euros.
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us preguem encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net  Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací