InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]
 
Butlletí número 451 (dimecres 02/03/2011) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
1) Eugeni S. Reig - ¿Alacantí?
 
2) Ferran Suay - Totalitaris votats
 
3) Víctor Alexandre - Núria Amat, premi a l'autofòbia
 
4) Jean-Daniel Beszonoff - En la mort de Jordi Barre
 
5) Jaume Corbera - Centenaris
 
 
7) Butlletí de Plataforma per la Llengua (núm. 58)
 
8) Cinema en valencià 2011 a Alacant

¿Alacantí?

 

Eugeni S. Reig

 

El 28 de gener d'enguany em va telefonar un amic. Estava molt indignat perquè havia sentit que en Catalunya Ràdio havien dit que el jugador de tenis David  Ferrer és alacantí. El meu amic tenia motius per a indignar-se, perquè el tenista David Ferrer no ha nascut a Alacant sinó a Xàbia i, per tant, no es pot dir que és alacantí –perquè no és veritat– sinó que és xabienc o, simplement, de Xàbia. O, si ens agrada més, podem dir que és de la Marina. I sempre, evidentment, podem dir que és valencià. Però no alacantí, perquè no ho és pas. La confusió és greu pel rerefons que oculta. Si cerquem la paraula alacantí en qualsevol dels diccionaris de la nostra llengua trobarem que significa “natural de la ciutat d'Alacant o de la comarca de l'Alacantí”. Ara bé, si busquem alicantino en el DRAE (el diccionari de la Real Academia de la Lengua Española) trobarem que significa “natural de Alicante” i també “perteneciente o relativo a esta ciudad de España o a su provincia”.

La divisió territorial d'Espanya en 49 províncies es va fer l'any 1833, després de la mort del rei Ferran vii. Eixa divisió, encara vigent a hores d'ara, la va fer des de Madrid qui aleshores era secretari d'estat de Fomento, Javier de Burgos. L'antic Regne de València el va dividir en tres províncies: Castelló, València i Alacant. És evident que la divisió del nostre territori històric en tres províncies no la vàrem fer els valencians. Ni tan sols ens consultaren si la volíem. Això sí, d'aleshores ençà l'hem patida i continuem patint-ne les conseqüències. Per tant, dir que un xabienc –o un elxà o un denier o un alcoià o un benidormer– és alacantí implica tindre una mentalitat centralista semblant a la dels que varen decidir fer els nostres territoris històrics a trossets. I açò és especialment greu quan es diu des d'una cadena de televisió en la nostra llengua. Caldria anar més amb compte amb aquestes coses i procurar no ferir sensibilitats. És una qüestió de respecte, però també de cultura. 

 

2)
 
Publicat en EL PUNT dilluns 21 de febrer del 2011
 
 
Ferran Suay
 

Les meues filles ja no podran veure els dibuixos del Canal Super 3 que tant els agraden. Més encara, no podran veure dibuixos animats en la seua llengua, perquè Punt 2, el canal residual de RTVV, només n'emet uns pocs, i en hores en què elles no miren televisió. Els sàtrapes que ocupen la Generalitat valenciana han aconseguit finalment un gran èxit: emmordassar la possibilitat de veure la televisió catalana al País Valencià.

Per a ells és un gran èxit perquè silencien una veu que —a vegades— podia ser crítica. I també perquè, amb això, redueixen encara més l'exígua presència de la llengua pròpia en mitjans de comunicació. I ja sabem com ho veuen ells: com menys valencià, millor.

Ho fan en uns moments en què es diu que tornaran a guanyar les eleccions. I segurament ho fan amb la intenció d'aconseguir un grapat més de vots, provinents de la bossa d'analfabetisme funcional, misèria intel·lectual i caspositat ideològica que tant han fomentat durant les darreres dècades. Sembla que això ho puga legitimar tot. Que els vots siguen una coartada perfecta per a perpetrar qualsevol acte d'avassallament. La tendència, ben alimentada des de les instàncies de poder, ha estat de reduir la democràcia al fet que hi ha —periòdicament— la possibilitat de votar uns o altres candidats. I jo crec que això és fals.

Em pregunte si es pot anomenar democràcia un sistema que, d'una banda afavoreix descaradament, en el repartiment d'escons, unes determinades forces polítiques que representen el nacionalisme espanyol, i de l'altra, aprofita les majories absolutes per aprovar lleis dissenyades expressament per a perjudicar les entitats que no els són abjectament afins.

Em pregunte si podem anomenar democràcia un sistema en què els mitjans públics de difusió han estat segrestats i convertits en pamflets publicitaris del partit en el govern, i els altres, —els privats— estan majoritàriament subjugats al mateix partit, ja siga per la política de subvencions i l'atorgament de privilegis, o perquè comparteixen essencialment la mateixa ideologia: el nacionalisme espanyol. Tots els que no la comparteixen han estat convenientment silenciats o ofegats amb el repartiment de llicències i la política institucional, utilitzada —sense cap escrúpol— com a eina per a perjudicar-los o afavorir-los en funció del grau de submissió al govern que demostren.

Això, per molt que votem cada quatre anys, és un règim totalitari. Els mètodes, encara que tinguen al darrere paperetes electorals, són mètodes feixistes, perfectament homologables amb els que predicaven —i posaven en pràctica— Himler, Goebles i tots els altres seguidors d'Adolf Hitler. No deu ser casualitat que els individus que ens governen ara són els descendents (ideològics i —sovint— també genealògics) de polítics franquistes que aplaudien sense recança tots els avanços de l'exercit nazi, i —anys més tard— es vantaven d'haver servit a la 'División Azul'. Els seus filla, ara, es vanten d'haver silenciat TV3 al País Valencià.

És un dia trist per a mi i per a totes les persones que s'estimen la pluralitat. Ningú ha estat mai obligat a sintonitzar TV3. Ara, en canvi, tots estarem obligats a no fer-ho. Pel mateix motiu que és un dia trist per a nosaltres, deu ser una jornada ben alegre per a ells. Han aconseguit emmordassar més veus, restringir encara més la llibertat d'expressió, acallar un poc més el so públic de la nostra llengua. Un gran dia per als feixistes, no hi ha dubte. En privat, brindaran, riuran i cridaran extasiats 'Viva la muerte!'.

 
3)
 
Publicat en elSingulardigital.cat dimarts 8 de febrer del 2011
 
 
"Ha titllat de nazi la Generalitat per la seva política de normalització de la llengua catalana i, en agraïment, li han donat un premi"
 
 
Amb relació a l'edició d'enguany del Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull, em pregunto si hi ha algun govern democràtic a Europa, a banda del govern de Catalunya, que sigui patró d'un premi el guanyador del qual el titlla de nazi. Núria Amat ho ha fet. Ha titllat de nazi la Generalitat per la seva política de normalització de la llengua catalana i, en agraïment, li han donat un premi i 90.000 euros. Posats a fer, també li podien haver llepat les sabates en el moment de recollir-los. Quan no hi ha autoestima ni dignitat, tot és possible. I això fa que les nostres institucions, amb la provinciana creença de ser més universals, arribin a l'extrem d'honorar aquells que vomiten sobre els nostres drets nacionals i sobre la nostra llengua. No, no estem parlant de l'esclau que atorga un premi a l'amo. Tant de bo fos només això. Estem parlant de l'esclau que després d'haver infamat la resta d'esclaus, per no voler-se sotmetre a la voluntat de l'amo, rep els honors i la gratificació d'aquest mateix col•lectiu.

Diguem que la senyora Núria Amat, simpatitzant del partit ultranacionalista espanyol Ciudadanos, deixebla ideològica de Vargas Llosa i viu retrat de l'autofòbia més llefiscosa, és la mateixa persona que l'any 2007, en un article al diari El País, escrivia que ens hauríem de sentir espanyols com a fills “d'un país que és un país de països” i acusava el govern de Catalunya de practicar la “puresa identitària”, d'“utilitzar la llengua catalana com a bandera”, de “perseguir” la llengua espanyola i de “manipular els llibres de text”. Un govern nazi, va arribar a dir des de TV3. Fins i tot, amb l'habitual manca de sentit del ridícul de l'espanyolisme més esperpèntic, va afirmar que “la llengua castellana sempre s'ha parlat a Catalunya”. Serà divertit veure la reacció dels països de Llatinoamèrica quan la ciutadana Amat –si Planeta li paga la gira– gosi dir-los que l'espanyol és la seva llengua de “sempre”.

També forma part del currículum de la ciutadana Amat el rebuig a l'exdirector de l'Institut Ramon Llull, Josep Bargalló, per haver impedit el desembarcament dels autors castellanoescribientes a la Fira del Llibre de Frankfurt, quan les lletres catalanes van ser-ne el convidat d'honor. On s'és vist les lletres catalanes soles, sense la tutela de les castellanes! Això fa que es defineixi com a escritora sin tierra, particularitat que sobta força, francament, ja que si hi ha una cosa de la qual un ultranacionalista espanyol en va sobrat és precisament de “tierra”. Tanmateix, fidel a la seva ideologia, la ciutadana Amat pretenia que els seus col•legues escribientes hi anessin dos cops, a Frankfurt. Un, l'any 1991, quan el convidat d'honor van ser les lletres castellanes, i l'altre, l'any 2007, quan ho van ser les lletres catalanes. Curiosament, l'exclusió d'aquestes últimes, l'any 1991, per part del govern espanyol, no va despertar cap indignació en la ciutadana Amat. I és que sempre ha estat molt enfeinada donant suport a manifestos catalanofòbics, atacant la immersió lingüística, dient que TV3 “imposa un català rural”, és a dir, poc espanyolitzat, o blasmant els catalans que “en lugar de decir la palabra España (menuda maldición) hacen toda clase de circunloquios para referirse al país, llamándolo Estado español, catalán o peninsular”. Són les joies de la seva declaració de principis. De principis ultranacionals espanyols. Arribats aquí, estaria bé que algun mitjà entrevistés el professional de l'editorial que corregirà el llibre de la ciutadana Amat, abans que es publiqui, tot advertint-lo de la feinada que és a punt de caure-li al damunt. I si vol començar a fer-se una idea del nivell de català que hi trobarà, n'hi haurà prou que escolti com parla aquesta prima donna de les lletres catalanes.
 

4)
 
Publicat en e-notícies divendres 18 de febrer del 2011
http://opinio.e-noticies.cat/la-punteta/en-la-mort-de-jordi-barre-50144.html
 
En la mort de Jordi Barre
 
Jean-Daniel Beszonoff
 

Jordi Barre es va morir el 16 de febrer a l'edat de 91 anys. Era el català més conegut a Catalunya Nord amb el mariscal Josep Joffre.  El primer que va gravar un disc en català al Rosselló. Era el 1963.  I el primer cantant nostre que va fer l'Olympia.

Permeteu-me un record personal. L'administració francesa m'havia 'deportat' al nord de l'estat on em marfonia lluny del país. Un dia de primavera plugenc vaig tenir l'alegria de veure en Jordi en un programa de la malaguanyada Cinq presentat. A més d'aquesta cançó, m'agrada particularment, "Abans que sigui tard". Posseixo una versió on Jacques Fabri recita una bona traducció francesa del poema de Joan Cayrol entre dues estrofes de la cançó. La meva cançó preferida, però, és 'Els mots perduts' -al moment quan escric aquestes línies- perquè podria també triar. Deixeu-me el temps. Un aire extraordinari amb lletra seva.
 
Voldria concloure parlant-vos un poc de l'home Jordi Barre encara que aquestes consideracions no tinguin res a veure amb l'art. Jordi Barre era un home deliciós, charmant (l'adjectiu francès el defineix millor que el nostre "encantador"), un gran artista modest i conscient alhora de la bellesa de la seua música. Un gran català que mai no politiquejava però que, en públic, es va negar a tocar la mà de l'inefable prefecte Bonnet. El darrer cop que el vaig sentir fou pel desembre del 2009 en un pessebre. Cantava amb una veu intacta, la veu dels balls d'antany a la platja d'Argelers quan el vi blanc és fresc i les noies et fan creure en l'amor, malgrat tot el que sabem de l'existència.
 
Era un home alegre que s'estimava la vida i la vida l'estimava.

 
5)
 
Publicat en el DIARI DE BALEARS dilluns 21 de febrer del 2011
http://dbalears.cat/actualitat/opinio/centenaris.html
 
Centenaris
 
Jaume Corbera
 

Cent anys són pocs dins el fil de la història, que es compta per milers, però cent anys són molts dins el fil de la vida de les persones, la majoria de les quals no hi arriben. Per això celebrar un centenari sempre és per a nosaltres important, perquè és el transcurs podem dir màxim de l'existència humana individual. I enguany, precisament, en celebram uns quants, de centenaris, els catalans; uns quants centenaris d'aquests que ens han d'enorgullir, perquè corresponen a persones, i a una institució, que, amb la seva feina quotidiana i amb la seva il·lusió per la cultura i la llengua en què han estat immergides, han ajudat un poc, cadascú dins les seves possibilitats, a mantenir la dignitat de la comunitat lingüística catalana.

El 14 de febrer de 1911 una disposició de la Diputació Provincial de Barcelona, que presidia Enric Prat de la Riba, una de les més decisives figures del catalanisme de principis del segle XX, establia la divisió en tres seccions de l'Institut d'Estudis Catalans, fundat el 1907 com a producte del I Congrés Internacional de la Llengua Catalana (1906). Una d'aquestes seccions era la Secció Filològica, de la qual eren nomenades membres numeraris algunes personalitats prestigioses en el camp de la llengua i la literatura catalanes, amb el mallorquí Antoni Mª Alcover i Sureda com a president. La Secció Filològica de l'IEC ha estat un element essencial en la conformació d'un model de llengua normativa que permetés la incorporació de la llengua catalana a tots els àmbits d'ús possibles, que inicialment eren sobretot escrits i només a l'escola, les institucions, la premsa i les publicacions en llibres, però que amb el temps es varen ampliar a tots els nous àmbits audiovisuals que actualment coneixem. Gràcies a la Secció Filològica tenim una ortografia (vigent en principi des de 1913, tot i que posterioment fos parcialment retocada i perfeccionada), una gramàtica de referència (proposada el 1918 per Pompeu Fabra i després també ampliada i retocada en nombroses edicions) i un Diccionari General (aparegut en primera edició el 1932, també obra personal de Pompeu Fabra), eines que, tot i que fossin imperfectes, varen fer possible que la llengua catalana pogués competir amb igualtat de condicions amb qualsevol altra llengua de cultura. La Secció Filològica va seguir les vicissituds de tot l'Institut en les diverses èpoques del segle XX de persecució activa contra el català (la Dictadura de Primo de Rivera i la Dictadura de Franco), però també hi va sobreviure i des de la darreria dels anys 1970 ha tornat exercir les seves funcions fins a arribar a aquests 100 anys, amb moltes més realitzacions que han dotat la llengua de noves eines tant normatives com divulgatives i de recerca. Malgrat les crítiques que se li han fet (moltes de ben fonamentades, altres potser no tant) i malgrat que no sempre ha actuat a gust de tots els usuaris i els professionals de la llengua, és evident el paper institucional indispensable que ha fet la Secció i que els seus 100 anys mereixen ser celebrats positivament.

El 22 d'agost de 1911 va néixer a Castalla, a la comarca valenciana de l'Alcoià, Enric Valor Vives, d'una família culta i benestant que al cap de pocs anys, durant la I Guerra Mundial, començà a tenir greus dificultats econòmiques, fins que va acabar perdent el seu patrimoni. Obligada a deixar el poble, i després de passar per altres localitats, es va instal·lar definitivament a València el 1934. Enric Valor, forçat per les circumstàncies, va estudiar a l'Escola de Comerç d'Alacant, però la seva vocació va ser sempre la literatura i el coneixement de la cultura del seu país, i de ben prest va col·laborar en revistes valencianistes. Amic del seu coetani Manuel Sanchis Guarner, aquest l'impulsà a la replega de rondalles i a la confecció de gramàtiques i guies de llengua per a aprofitament dels seus conciutadans, de manera que amb el pas dels anys Enric Valor es va convertir en un dels pilars fonamentals de les lletres catalanes del País Valencià, autor de manuals lingüístics, de reculls de rondalles que revestí literàriament i de novel·les que reflectien les seves vivències. Mestre d'una prosa riquíssima, la seva contribució al país va ser finalment reconeguda amb diversos premis i doctorats Honoris Causa, entre els quals el de la Universitat de les Illes Balears (1998), que aquest mes de febrer li ha dedicat uns actes i una exposició d'homenatge. Va morir el 13 de gener de 2000.

Ben pocs dies després d'Enric Valor, el 9 de setembre de 1911, va néixer a València Manuel Sanchis Guarner, també de família acomodada, l'àvia materna del qual era mallorquina. Com que va quedar orfe de pare i mare de ben jove, va ser criat pel seu oncle Josep Sanchis Sivera, capellà intel·lectual valencianista, i amb ell va adquirir una cultura humanista que el va dur a estudiar Filosofia i Lletres i Dret. Compromès des dels anys d'estudiant amb el valencianisme, amb el temps va esdevenir, després d'haver estat a la presó franquista, una de les figures més transcendentals de la cultura catalana al País Valencià, havent publicat treballs de recerca sobre filologia, cultura popular i història. Entre 1943 i 1959 va residir a Mallorca i va col·laborar amb Francesc de Borja Moll per a acabar el Diccionari, a més de contribuir a la renovació del panorama literari de l'illa. La seva feina també va ser reconeguda amb diverses distincions, però, per a vergonya de la seva terra natal, Sanchis també va haver de sofrir amenaces i insults com a "traïdor catalanista" per part dels sectors feixistes valencians. Va morir el 16 de desembre de 1981.

Ben lluny d'aquestes dues personalitats, a l'altre extrem del domini lingüístic català, a l'Alguer, el 30 de gener del mateix any 1911 havia nascut Àngel Scala Salis, dins un ambient totalment diferent, un ambient modest d'una família dedicada a les feines del camp. Sense més preparació que els estudis elementals, Àngel Scala, fent feina com a tractorista al camp alguerès, en les feines de sanejament de terres enfangades, va conèixer centenars de persones de Sardenya i de fora Sardenya, i de totes en va aprendre tantes de coses (contarelles, creences, supersticions, tradicions, cançons, jocs...), que es va veure impulsat a posar-ho per escrit perquè tot aquest tresor de la cultura popular no es perdés. La sort i la gràcia és que encara ara, als 100 anys complits i amb plenes facultats intel·lectuals i físiques, és la més important enciclopèdia vivent de la cultura popular algueresa. Les seves poesies i els seus relats han estat també premiats en diversos certàmens, però el premi més important que ha tengut ha estat la festa que familiars i amics (mig Alguer) li han fet quan ha complit el segle, festa a la qual vaig tenir l'honor i l'alegria de participar. 3 persones i una institució, entre tantes altres, que ens han salvat els mots aquests darrers 100 anys.

6)
 
Publicat a
  • Avui 15-02-2011 Pàgina 2
http://www.elpunt.cat/noticia/article/7-vista/7-editorials/370397-cinema-dexit-catala-i-en-catala.html

Cinema d'èxit català i en català

El gran triomf del cinema català en la vint-i-cinquena edició dels premis Goya s'afegeix al reconeixement que aquesta gran pel·lícula d'Agustí Villaronga ja ha obtingut en altres certàmens de prestigi, com són els premis Gaudí, atorgats per l'Acadèmia Catalana del Cinema, i el Festival de Cinema de Sant Sebastià. Una pluja de premis que demostra que la qualitat d'aquest film ha estat ben acollida tant a casa com a fora, en una de les fites més importants de la història del cinema a Catalunya.

‘Pa negre' ha fet valer la seva qualitat i l'excel·lent factura sent un producte que ha assumit la seva catalanitat amb total normalitat. Producció catalana, rodada en català, el film d'Agustí Villaronga ha demostrat que la cultura del nostre país té prou potència sense haver de renunciar als seus trets definitoris per traspassar fronteres. No hi ha dubte que la qualitat és exportable en qualsevol idioma sempre que tingui al darrere persones que creuen en els projectes i que treballen bé aspectes del negoci cinematogràfic tan importants com són la mateixa obra, especialment la producció i la promoció. Pa negre, en aquest sentit, ha demostrat els efectes positius per a la cultura quan es planteja de manera integrada com a indústria i alhora com a aposta estratègica de les administracions.

Afortunadament, no és només una flor d'estiu, l'èxit d'aquesta producció. En els últims anys el cinema català ha aportat noms destacats al panorama artístic nacional i internacional en diferents àmbits i estils, des del cinema d'autor d'Albert Serra, Marc Recha o Lluís Galter, al cinema documental d'Edmon Roch, sense oblidar, començant pel mateix Roch, la força creixent de la indústria catalana en el terreny de la producció. En una època de crisi com l'actual, en el terreny del cinema i l'audiovisual hi creixen ja des de fa temps alguna cosa més que simples brots verds. L'arbre comença a donar fruits.

 

7)
 
Butlletí de Plataforma per la Llengua
 
Núm. 58 - febrer 2011
 
Menys de la meitat dels usuaris de telefonia mòbil té l'atenció en català, segons un estudi de la Plataforma per la Llengua
 
Tancar TVC al País Valencià o el surrealisme com a norma
 
Entitats cíviques i educatives s'agrupen en la coordinadora Somescola.cat en suport al model d'escola catalana
 
Es presenta a Sabadell la tercera edició de “Salam al català”
 
La Plataforma per la Llengua forma els educadors de la xarxa XICS de la Fundació FC Barcelona
 
Les entitats Tirant lo Blanc i la Plataforma per la Llengua País Valencià presenten a la Universitat Jaume I una campanya de promoció del valencià dirigida a l'estudiantat universitari
 
 
8)
 
 
Cinema en valencià 2011 a Alacant


La Universitat d'Alacant, amb el patrocini de la Delegació a Alacant de l'Institut d'Estudis Catalans, organitza un any més el cicle Cinema en Valencià, que portarà a les sales alacantines onze de les millors pel·lícules de la temporada passada.

En aquesta ocasió les sessions tindran lloc a les sales dels Cines Yelmo Porta d'Alacant (av. Alcalde Llorenç Carbonell, s/n), els dijous del 3 de març al 2 de juny.

El programa ofereix dues sessions, i les entrades seran gratuïtes presentant la TIU, o amb invitació que es podrà recollir a la sala Aifos de la Universitat d'Alacant.

El cicle presenta pel·lícules de directors consagrats com Martin Scorsese, Woody Allen o David Yates, o les últimes cintes d'animació, com Gru, Shrek, o la tercera part de la reeixida saga de Toy Story.

La producció nacional estarà present amb Flors negres, i la triomfadora en l'última edició dels Premis Goya, Pa negre, d'Agustí Villaronga.

--------------

Entrades
Entrada gratuïta amb la TIU o amb invitació, limitada a la capacitat de la sala. Recollida d'invitacions a la sala Aifos. 2 euros per al públic en general.

Hi ha sessions matinals per als centres escolars
Més informació en Escola Valenciana: 607 93 05 65

Més informació
965 90 98 52
sala.aifos@ua.es
http://www.cinemaenvalencia.com
http://www.veu.ua.es/va/noticia/3645/torna+el+cinema+en+valencia.html

Organitza
Universitat d'Alacant

Col·laboren
Institut d'Estudis Catalans. Delegació d'Alacant
La Cívica - Escola Valenciana
Universitat Jaume I
Universitat de València
Universitat Politècnica de València
Universitat Miguel Hernández d'Elx

--------------

Programació completa
Dijous, en Yelmo Cines Porta d'Alacant


3 març (17.30 i 20.15 h)
Harry Potter i les relíquies de la mort. Part 1
Dir. David Yates (+ 7 anys)

10 març (18 i 20 h)
Gru, el meu dolent preferit
Dir. Pierre Coffin i Chris Renaud

17 març (18 i 20 h)
Coneixeràs l'home dels teus somnis
Dir. Woody Allen

24 març (18 i 20 h)
Shrek. Feliços per sempre
Dir. Mike Mitchell

31 març (18 i 20 h)
Flors negres
Dir. David Carreras (+18 anys)

7 abril (18 i 20 h)
Com ensinistrar un drac
Dir. Chris Sanders i Dean DeBlois

14 abril (18 i 20 h)
Pa negre
Dir. Agustí Villaronga (+18 anys)

12 maig (18 i 20 h)
Toy Story 3
Dir. Lee Unkrich

19 maig (17.30 i 20.15 h)
Millenium 3: La reina al palau dels corrents d'aire
Dir. Daniel Alfredson (+18 anys)

26 maig (18 i 20 h)
Elisa K
Dir. Judith Colell i Jordi Cadena (+12 anys)

2 juny (17.30 i 20 h)
Shutter Island (VOS)
Dir. Martin Scorsese (+13 anys)
 

Escola Valenciana aposta per un model d'educació plurilingüe

 

Ha presentat el seu full de ruta en un acte multitudinari a la Universitat de València
 
Escola Valenciana ha celebrat aquest migdia un acte multitudinari per presentar la seva aposta per un model d'educació plurilingüe, sintetizada en el document 'Un model d'educació plurilingüe i intercultural per al sistema educatiu valencià'. Escola Valenciana ha volgut destacar el context de consens en què ha nascut el document. Una mostra d'aquest consens és la representació política i social que hi ha donat suport: tots els sindicats, partits (tret el PP), universitats públiques i entitats diverses.
 
El document proposa que s'incorpori el català de manera progressiva, per tal que tots els estudiants dominin la llengua, i també aposta per introduir l'anglès a partir d'educació infantil.
 
'Un model d'educació plurilingüe i intercultural per al sistema educatiu valencià' és el títol del document redactat per la Unitat per l'Educació Multilingüe (UEM) de la Universitat d'Alacant. Els encarregats de presentar el document han el director de la UEM, Vicent Brotons; el portaveu de la Comissió d'Educació d'Escola Valenciana, Jaume Fullana; i l'autor del document, l'especialista en educació multilingüe Vicent Pascual.
 
'Les aplicacions dels programes d'incorporació progressiva situen l'alumnat en desavantatge competencial respecte als qui han cursat els programes d'immersió lingüística i d'ensenyament en valencià', per això el document proposa que l'ús vehicular del català no se situï mai per sota del 50% en les àrees no lingüístiques. 'Per sota del 50%, no s'aconsegueixen alumnes bilingües en valencià i castellà, objectiu present a la LOE i la LUEV', ha dit  Jaume Fullana portaveu d'educació d'Escola Valenciana.
 
Fullana ha posat èmfasi en l'aposta 'per una visió inclusiva de l'escola, i per garantir que tots els alumnes tinguen una competència equilibrada de les llengües oficials en acabar els estudis obligatoris'.
Fullana ha insistit: 'Posar obstacles a l'ensenyament en valencià no és educació plurilingüe, posar obstacles a l'ensenyament en valencià és tornar cap a l'educació monolingüe i és un incompliment de la llei.'. Per la seva banda, l'autor del document, Vicent Pascual, ha dut que el català no era cap 'problema en els estudis de les xiquetes i els xics valencians, sinó més aviat la condició necessària per a l'excel·lència'.
 
La presentació d'aquest document s'ha fet després de mesos de reunions amb la comunitat educativa i amb agents socials, en un intent de fer-hi participar tants responsables com sigui possible. Entre les institucions i entitats que han assistit a la presentació hi havia l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, el Consell Valencià de Cultura, les cinc univeristats públiques valencianes, Intersindical, CCOO, UGT, CSIF, ANPE, Confederació Gonçal Anaya, Moviments de Renovació Pedagògica, Associació de Directors de Secundària, PSPV-PSOE, EUPV, Bloc, IPV, ERPV, diferents directors de centres educatius, les coordinadores comarcals d'Escola Valenciana i altres representants d'associacions i empreses de diferents sectors culturals i educatius del País Valencià.
 
10)
 
Publicat a
http://www.elpunt.cat/noticia/article/13-comunicacio/20-comunicacio/376102-els-valencians-volen-tv3.html
 
Els valencians volen TV3
 
Castelló de la Plana respon amb una manifestació massiva a la insinuació del govern de Camps sobre l'interès presumptament minoritari que desperta TV3
 
Enric Orts
 

El govern valencià ha tractat de minimitzar aquesta setmana els efectes de la suspensió de les emissions de TV3, tot atribuint als seguidors de les cadenes catalanes la condició de minoria. “TV3 només interessa 2.000 o 3.000 ciutadans, va afirmar divendres la portaveu de Camps, Paula Sánchez de León. Però, dia a dia –i ja ha passat més d'una setmana des del tall del senyal–, augmenta el nombre i la diversitat de les adhesions a la recuperació de les emissions.

Ahir, a Castelló de la Plana va tenir lloc la manifestació més multitudinària de totes les que fins ara s'han celebrat contra el tancament de TV3. Prop de 15.000 persones, segons l'organització, van acudir-hi convocats per la plataforma Sense Senyal. La portaveu d'aquest col·lectiu, Violeta Tena, va remarcar que Castelló no vivia una mobilització al carrer tan massiva des de les manifestacions contra la guerra de l'Iraq, el 2003.

“Molta gent a Castelló, sent TV3 una televisió pròpia i no comprèn què ha passat”, va declarar Tena. Per la seua banda, el delegat de l'Institut d'Estudis Catalans a Castelló, Vicent Pitarch, encarregat de llegir el manifest, es va pronunciar en els mateixos termes: “Hem perdut molt més que un canal, hem perdut una finestra al món en la nostra llengua, una televisió que considerem nostra”.

A la manifestació no va acudir cap representant del PP de Castelló, a pesar que dijous l'Ajuntament de la ciutat, amb el PP al capdavant, va aprovar una declaració favorable tant a la reciprocitat entre Canal 9 i TV3 com a la ILP Televisió Sense Fronteres, que pretén la supressió dels obstacles per a l'emissió de televisions autonòmiques en tots els territoris que comparteixen la mateixa llengua.

“Bufetada a Camps”

Per a Toni Gisbert, coordinador d' Acció Cultural del País Valencià (ACPV), propietària dels repetidors, el gest del PP de Castelló i de l'alcalde, Alberto Fabra, representa “una bufetada a Camps”.

Igualment, Gisbert considera que el discurs de la suposada minoria que va esgrimir Sánchez de León, “no se sosté per enlloc”. El coordinador recorda que 253.000 de les 651.000 signatures que van subscriure la ILP provenen del País Valencià: “TV3 s'ha convertit en una qüestió de llibertat d'expressió i de pluralitat informativa, que ha aglutinat una majoria social”. “Es tracta de gent de totes les ideologies, fins i tot persones que no veuen necessàriament la cadena, però que rebutgen el paternalisme de Camps”, diu.

A ACPV també critiquen que el govern valencià estiga utilitzant el conflicte de TV3 com a “coartada” per obtenir un tercer múltiplex digital: “No cal un nou múltiplex per a fer possible la reciprocitat, això és fals, perquè els canals públics catalans cabrien en el segon múltiplex de què ja disposa la Generalitat Valenciana”. “El que hi ha és un problema de manca de voluntat”, resum Gisbert.

D'altra banda, ACPV es considera desemparada pel que fa al govern espanyol, que se n'ha inhibit amb l'argument que és “un problema entre comunitats autònomes”. Gisbert recorda que els canals a través del quals emetia el paquet format per TV3, 33, 3/24 i Super3 va ser concedit al seu moment per José Montilla, quan era ministre d'Indústria: “El conflicte s'hauria acabat ràpidament si el ministeri haguera reclamat la propietat del múltiplex pel qual estàvem emetent”.

11)
 
Publicat en EL PUNT dimarts 1 de març del 2011
http://www.elpunt.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/376944-eliseu-climent-inaugura-el-seminari-debat-didees-valencianistes.html

Eliseu Climent inaugura el Seminari Debat d'Idees Valencianistes

Hi intervendrà demà dimecres a la Facultat de Geografia i Història de València

El president d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Eliseu Climent, serà l'encarregat serà l'encarregat d'inaugurar una nova edició del Seminari Debat d'Idees Valencianistes, organitzat per l'Associació Cívica Valenciana Tirant lo Blanc.

Climent pronunciarà demà dimecres (2 de febrer)a les 19 hores a Facultat de Geografia i Història de Valènciala conferència “ACPV: 40 anys. Perspectives de futur”.

El programa es prolongarà fins el maig amb 7 sessions més, que tindran com a convidats Rafael Company (9 de març), Diego Gómez (23 de març), Josep Vicent Boira (30 de març), Vicent Maurí (6 d'abril), Vicent Flor (13 d'abril)), Mercè Teodoro (4 de maig) i Rosa Serrano (11 de maig).

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us pregue encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net  Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací