InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]
 
Butlletí número 449 (dilluns 28/02/2011) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
 
 
 
 
 
 
 
 
9) Queixa al Síndic de Greuges pel tancament de TV3 al País Valencià
 
 
1)
 
Publicat en EL PUNT dimarts 8 de febrer del 2011
 
 
Ferran Suay
 

El professor cubà Humberto López Morales ha estat investit doctor honoris causa per la Universitat de València. Hi eren presents el rector de la UV i el ministre d'educació del govern espanyol. El professor López Morales és un erudit i una alta autoritat en la lingüística castellana, i té un brillant historial acadèmic que avala tant el guardó concedit com la seua vàlua i capacitat intel·lectual.

El senyor rector pronuncià la seua conferència íntegrament en espanyol. Podríem pensar que, com que el motiu de l'acte era investir un acadèmic que centra la seua recerca en l'idioma espanyol, és del tot coherent que el rector s'expresse en aquesta llengua. Jo no ho veig així. Si es tractava —posem per cas— d'un estudiós de la fonologia britànica, hauria parlat el rector en anglès? Òbviament, no. I no perquè no estiga plenament capacitat per a fer-ho, sinó perquè els actes es fan en la llengua de la institució que els acull, no en la que constitueix el centre d'interès investigador de l'homenatjat.

Probablement, el rector ho va fer així per tal de mostrar-se cortés i acollidor, tant amb el lingüista com amb el ministre. I d'ací plora la criatura! Els valencians —i crec que la majoria dels catalanoparlants en general— tendim a creure que l'única forma de ser cortés i acollidor amb algú és parlar en la seua llengua. Per descomptat, això només ho apliquem si aquesta seua llengua és el castellà. Si n'és una altra, ens sentim completament alliberats de la necessitat d'expressar els nostres bons sentiments en l'idioma de l'interlocutor. En canvi, generalment ho fem —i també adduint motius de cortesia- en castellà.

Crec que hi ha una altra manera de mirar-s'ho. Centrem-nos, com a exemple il·lustratiu, en aquest cas. concret. Resulta que el doctor López Morales pronuncià una part del seu discurs en valencià. Estic convençut que ho va fer així per deferència a la universitat que li atorgava el prestigiós títol. Amb això, a més a més, feia evident una habilitat lingüística que —pel seu historial— era raonable suposar-li d'antuvi. De passada, es mostrava coneixedor de la realitat valenciana, i respectuós amb la institució que el distingia, i —per extensió— amb tots nosaltres. ¿Quina impressió li quedaria a l'honorable professor quan —a diferència d'ell— la màxima autoritat acadèmica ocultà el valencià en el seu discurs?

Jo entenc que haver fet el discurs en la llengua pròpia de la UV hauria transmés —a l'homenatjat— un parell d'idees interessants. La primera és que la llengua pròpia (i oficial) és un tema important i respectable en aquesta universitat. La segona és que els oradors tenien una elevada consideració de les capacitats lingüístiques del nou doctor honoris causa. Com he dit, hi havia motius de sobra per a suposar-li, en aquest terreny, la més alta qualificació. Així, sense abandonar la llengua pròpia, podrien haver-se mostrat cortesos i acollidors, a l'hora que feien explícita la vigència i dignitat del valencià, i el respecte que —institucionalment— ens mereix.

Transmetre una visió positiva i respectuosa de la nostra llengua és també dignificar-nos col·lectivament. I no és tan difícil de fer. Especialment en actes acadèmics en què —després dels discursos— hi ha sobrades ocasions per a convergir gustosament a la llengua de la persona homenatjada, i transmetre-li —també per aquesta via- la simpatia o l'admiració que ens mereix. Per a fer-ho d'una altra manera, per a mostrar honestament la llengua en comptes d'ocultar-la (s'oculta allò que ens avergonyeix), cal —això sí— que canviem alguns dels nostres prejudicis més limitadors. Fonamentalment, convé que hi reflexionem fins a estar plenament convençuts que podem ser ben educats, molt acollidors i absolutament respectuosos en totes les llengües del món. En la nostra també.

2)

Acció Cultural estudia denunciar al Parlament Europeu l'apagada de TV3

L'eurodiputat d'IU, Willy Meyer, demanarà a la Comissió Europea un pronunciament sobre el cas

Aquesta petició s'afegeix a la que aquest dilluns anunciava l'eurodiputat d'ERC Oriol Junqueras de demanar empara a les institucions europees

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) estudia denunciar davant el Parlament Europeu possibles vulneracions de directives comunitàries en matèria de llibertat d'expressió i protecció dels drets lingüístics pel tancament de TV3 al territori.

Ho ha dit el coordinador de l'entitat, Toni Gisbert, en roda de premsa posterior a la reunió mantinguda amb l'eurodiputat d'Izquierda Unida i vicepresident de la comissió de peticions del Parlament Europeu, Willy Meyer.

L'eurodiputat ha avançat que demanarà a la Comissió Europea que es pronuncii en entendre que per al consell europeu “totes les llengües europees són llengües a protegir i que la llibertat d'expressió és un principi a preservar”.

El coordinador d'Acció Cultural del País Valencià, Toni Gisbert, ha assegurat en roda de premsa posterior a la reunió amb l'eurodiputat Willy Meyer, que l'entitat comença a treballar “perquè un atac a la pluralitat i a les llibertats d'expressió d'aquesta dimensió està en contra del que propugna Europa en favor del trencament de fronteres en matèria de comunicació“. Gisbert ha dit que ACPV vol fer arribar “la veu de la indignació i fer arribar la veu de la defensa de la llibertat i la democràcia a Europa'”.

El coordinador d'ACPV ha dit que l'entitat estudiarà la possibilitat indicada per l'eurodiputat, que ha aconsellat a Acció Cultural presentar davant la Comissió Europea una petició d'investigació sobre si el tall d'emissions de TV3 al qual s'ha vist obligat arran de les multes imposades pel govern valencià estaria vulnerant directives europees en matèria de llibertat d'expressió i drets lingüístics.

Aquesta petició s'afegeix a la que aquest dilluns anunciava l'eurodiputat d'ERC Oriol Junqueras de demanar empara a les institucions europees en el tancament de TV3 al País Valencià i el registre d'una pregunta parlamentària instant la Comissió Europea a obrir una investigació sobre el tancament de les emissions.

 

3)
 
Publicat en EL PUNT dimecres 23 de febrer del 2011

El govern valencià no té competències per tallar les emissions de TV3

La Comissió del Mercat de Telecomunicacions assegura que té la competència exclusiva per sancionar els repetidors “il·legals”

La Generalitat no podria sancionar ACPV

La Comissió del Mercat de Telecomunicacions (CMT) considera que la Generalitat Valenciana no pot sancionar Acció Cultural del País Valencià (ACPV) per les emissions de TV3. Així es desprèn d'un acord de la CMT amb data 17 de febrer que respon a una consulta de l'empresa Radiodifusion S.L. En una informació d'avui del diari valencià Levante, l'organisme assegura que la competència exclusiva en telecomunicacions correspon a la CMT i al secretari d'estat de telecomunicacions a través d'una norma amb rang de llei recollida en l'article 149.1.21 de la Constitució. ACPV ha incorporat aquesta resolució als recursos presentats al Tribunal Superior de Justícia del País Valencià i al Tribunal Suprem en contra de les multes imposades per emetre TV3.

Segons aquesta resolució, ACPV només hauria de demanar permís per emetre a la CMT perquè la Generalitat Valenciana no té competències en aquesta matèria i no pot, per tant, sancionar cap propietari de repetidors.

 

4)
 
 
Del 8 al 15 de març de 2011
 
 
La institució aprova una declaració sobre el valencià en el sistema educatiu.
 
Exigeix al Consell i les Universitats que adopten mesures perquè no produïsquen situacions de discriminació lingüística.
 
L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha fet pública una anàlisi de l'actual situació del valencià en tot el sistema educatiu, des de l'Educació Infantil fins a l'ensenyament universitari. De l'informe, es deduïx que “no es garantixen plenament els drets lingüístics i, per tant, el principi d'igualtat lingüística que preveu la llei”.
 
En conseqüència, l'AVL exigeix al govern valencià i als rectorats de les universitats valencianes que adopten les mesures oportunes per a garantir que “no s'hi produïsquen situacions de discriminació real entre els ciutadans valencians per motius lingüístics”. Amb aquesta finalitat, publica una sèrie de recomanacions, entre les que destaca la crida “especial” als responsables de les institucions públiques, perquè adopten una actitud exemplar quant a l'ús oral i escrit del valencià, “la llengua pròpia del País Valencià”.
 
6)
 
 
7)
 
Publicat a

Neix una coordinadora per defensar la immersió

Una trentena d'entitats cíviques i educatives promouen accions conjuntes a favor de l'escola catalana

Redacten un manifest perquè tots els centres educatius s'hi adhereixin

La llibertat es construeix des de la convivència; separar alumnes per qüestions lingüístiques és un focus de conflicte i la immersió ha de continuar sent un dels principals actius per aconseguir una societat cohesionada. Aquests són només tres dels molts arguments que difondrà Somescola.cat, un nou col·lectiu que pretén afrontar les agressions de què està sent objecte el sistema educatiu català arran de tres sentències del Tribunal Suprem que el posen en dubte.

Somescola.cat es va presentar ahir i és la suma d'una trentena d'entitats cíviques i educatives. L'embrió va sorgir en una reunió que el mes passat van mantenir unes quantes associacions amb el president de la Generalitat, Artur Mas, per fer pinya a favor de la immersió. Després d'aquella trobada, es va acordar que hi hauria una “resposta de país” contra els que ataquen el català a l'educació i ahir se'n va oficialitzar el primer pas. El govern també va assegurar que no faria ni “un pas enrere” en la polèmica i és previst que treballi al costat d'aquesta nova plataforma a través d'un interlocutor.

La macroassociació ja ha redactat un manifest en què ressalta la importància cultural, lingüística i social del català com a llengua vehicular en l'ensenyament i fa una crida a continuar reforçant aquesta filosofia. Els promotors de la iniciativa han engegat una pàgina web en què entitats i particulars poden donar-hi suport. També han enviat el manifest als centres educatius del país perquè s'hi adhereixin.

La intenció de Somescola.cat és coordinar tots els actors implicats en l'educació i fer un treball continu i sectorial per demostrar que “el problema que alguns volen generar des de fora no existeix”. Tot i això, no descarten celebrar alguna manifestació per fer sentir la seva veu al carrer si les “agressions” continuen. De moment, estan estudiant la possibilitat d'organitzar una festa per donar a conèixer la coordinadora.

Qüestions polítiques

Alguns dels impulsors del projecte van exigir ahir que el model lingüístic educatiu no es polititzi i van repetir del dret i del revés que els estudiants que acaben l'ensenyament “dominen a la perfecció el català i el castellà”.

També van remarcar que el model de dues llengües ha quedat obsolet amb l'arribada de la immigració i que el futur de l'escola passa pel multilingüisme, però amb el català a l'epicentre.

 

L'escola ha estat un espai d'acollida i integració que s'ha articulat a través del català
 
Raül Manzano
FEDERACIÓ renovació pedagògica
 
Som davant d'un model d'escola catalana que funciona, i que vertebra i cohesiona el país
 
Miquel Àngel Essomba
Director UNESCO a Catalunya
 
Afrontarem totes les agressions, però també treballarem per avançar amb aquest sistema
 
Muriel Casals
PRESIDENTA ÒMNIUM CULTURAL
 
 
8)
 
Publicat en directe.cat divendres 18 de febrer del 2011

Oferirà suport jurídic per la defensa dels drets lingüístics dels catalans

La llengua catalana compta a partir d'ara amb un nova entitat que la defensi. Es tracta de l'Associació Francesc Ferrer i Gironès, creada en homenatge a l'escriptor, polític i intel·lectual gironí, que va morir ara fa cinc anys. L'objectiu de la Francesc Ferrer serà el defensar la llengua catalana en àmbits com el jurídic, amb la voluntat d'acabar oferint assessorament per defensar els drets lingüístics dels catalans, així com documentar el 'genocidi' que va patir el català durant la guerra civil i el franquisme. Un dels seus impulsors, Enric Pujol, ha explicat que es vol donar continuïtat als treballs elaborats per Ferrer, a qui ha definit com a un 'desvetllador' de consciències. El català està passant per moments 'molt difícils', ha dit, i cal que algú reclami compensacions i ho faci de forma col·lectiva.
 
Un dels impulsors d'aquesta iniciativa, Enric Pujol, ha explicat que l'associació pretén cobrir 'el buit' que va deixar Francesc Ferrer, qui es va 'autoerigir' com a un historiador i pensador, 'defensor de la llengua i la identitat catalanes'. 'Ell era el referent' i ningú ho ha continuat. És per això que l'associació pretén actuar com a un 'cervell gris' que impulsi estudis, monogràfics i assajos que expliquin, entre altres aspectes, l''intent' de 'genocidi' que va patir el català i que, 'a hores d'ara encara ningú ha reclamat una compensació a les seves víctimes'.

Per això, per poder fer aquesta reclamació i aquesta reparació històrica, calen arguments ben fonamentats històricament i científicament que expliquin el que va passar. 'Aquest bagatge, el tenim a mitges', ha reconegut Pujol, i ara cal ampliar-lo seguint les línies que molt encertadament va marcar Ferrer i Gironès. Cal obrir una línia de recerca en àmbit tan 'marginal' com és la censura que va patir 'intencionadament' el català. Una altra de les línies d'actuació que es planteja l'associació és el d'oferir assessorament jurídic en la defensa dels drets lingüístics dels catalans.

El fons de Ferrer, a l'Arxiu Nacional de Catalunya

La família de Ferrer ha donat la documentació personal i d'estudi a l'Arxiu Nacional de Catalunya, que ja es troba informatitzat i a punt per ser consultable per aquelles persones interessades. La seva vídua, Montserrat Pumarola, que ha agraït els esforços per a la creació de l'associació, ha explicat que va ser un donatiu per 'donar a conèixer els seus treballs públics i privats' perquè pugui ser utilitzat per estudiosos de la llengua catalana i estigui a l'abast de tothom. Pumarola ha recitat unes paraules del polític: 'Salvar la llengua és molt important; no és una ideologia; la llengua és de tots'.

A l'espera de poder-se convertir en una fundació que cobreixi tot l'àmbit dels Països Catalans, celebraran actes a diferents punts del territori per demanar suport institucional i de finançament. De moment, tenen una seu a l'Avinguda Sant Francesc, número 30 1r 3a a Girona.
Francesc Ferrer i Gironès (1935-2006) va ser un historiador, polític i escriptor català. Va ser un membre fundador de CDC i senador independent pel PSC durant cinc legislatures. En la seva última etapa va ocupar el càrrec de segon tinent alcalde i regidor portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Girona. Va morir als 70 anys després d'una llarga malaltia. En honor a la seva figura, també es va crear un premi d'assaig que porta el seu nom.
 
 
9)
 
Queixa al Síndic de Greuges pel tancament de TV3 al País Valencià


Per a enviar la queixa heu d'anar a l'enllaç
 
omplir les dades i adjuntar el següent document, ja que el text sencer no cap a l'espai de la queixa i de vegades dóna error.
 
i pitjar el botó "Enviar".
 

El text del document que enviareu és el següent:
 
 
QUEIXA PEL TANCAMENT DE LA TV3

EXPOSE:
Que la Generalitat Valenciana a través de la DIRECCIÓ GENERAL DE PROMOCIÓ INSTITUCIONAL, ha obert diversos expedients sancionadors a l'entitat cultural Acció Cultural del País Valencià i la Fundació Ramon Muntaner, per les emissions de la Televisió Pública Catalana en aquestes terres, a través de la xarxa de repetidors existents al País Valencià. Havent-se acordat com mesura provisional el cessament de les emissions.
 
Per això, el 9 de desembre de 2007 funcionaris de la Generalitat Valenciana entraren al repetidors situats a la Carrasqueta i el 28 de novembre de 2008 als repetidors d'Alginet i la Llosa de Ranes; i precintaren els equips electrònics, tallant-se lògicament des d'aleshores les emissions de la televisió pública catalana, que des de fa més de vint anys es rebia amb total normalitat en aquestes terres.
 
Que amb eixa acció s'han vulnerat els drets fonamentals recollits a l'article 20.1 a) i d) de la CE a expressar i difondre lliurement els pensaments, idees i opinions mitjançant la paraula, l'escrit o qualsevol altre mitjà de reproducció i a comunicar o rebre lliurement informació veraç per qualsevol mitjà de difusió, drets que d'acord amb la Constitució no poden restringir-se mitjançant cap censura prèvia, que tenen el seu límit en la resta de drets fonamentals, especialment l'honor, la pròpia imatge i la protecció de la joventut i la infantesa i només podrà acordar-se el segrest de comunicacions, enregistraments i altres mitjans d'informació en virtut de resolució judicial.
 
Que amb eixa acció s'ha vulnerat, igualment, La Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries ratificada per l'Estat espanyol, en ser les emissions en llengua catalana, anomenada valencià a l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, també s'està afectant al dret a la reciprocitat de les emissions televisives realitzades en llengües minoritàries tal i com estableix l'article Art.11 2. "Les parts es comprometen a garantir la llibertat de recepció directa de les emissions de ràdio i de televisió dels països veïns en una llengua usada en una forma idèntica o pròxima d'una llengua regional o minoritària, i a no oposar-se a la retransmissió d'emissions de ràdio i de televisió dels països veïns en aquesta llengua..."
 
Que la mesura de la Generalitat Valenciana resulta contrària a la llibertat de prestació de serveis reconeguda a l'article 59 i següents del Tractat UE, (actualment article 49 CE, després de la seua modificació) i a la Directiva 89/552/CEE de Televisió sense fronteres que garanteix la llibertat de difusió, la llibertat de recepció de les emissions de TV i la llibertat d'elecció de cadenes en l'àmbit de la UE., està prohibida la introducció de restriccions i s'haurien de suprimir les restriccions existents.
 
Que els Jutjats del Contenciós Administratiu núm. 2 de Castelló amb data 08/01/2008 respecte del repetidor situat al Bartolo; els jutjats núm. 2 amb data 20/04/2007 i núm. 4 de València amb data 20/02/2008 respecte del repetidor situat al Montdúver i núm. 5 de València amb data 13/10/2008 respecte del repetidor de la serra de la Perenxisa, deneguen en tots els casos respectius l'autorització d'entrada per resultar desproporcionada la mesura en relació a l'objectiu perseguit, perquè no s'apreciava cap dany per a l'interés públic pel fet de mantenir les emissions, perquè s'emeten programes d'una televisió pública d'una comunitat autònoma i no d'una televisió clandestina i perquè, per contra, si es tancaren, podrien veure's afectats drets fonamentals com ara el dret a comunicar o rebre informació mitjançant qualsevol mitjà de difusió.
 
Que considerem un contrasentit i una burla de les institucions que al mateix temps que s'ha dut a terme l'execució forçosa d'eixa ordre de cessament, el Govern valencià i el Govern català exposen públicament als mitjans de comunicació que s'està negociant perquè les televisions respectives puguen veure's a tot el territori.

És per tot l'anterior que,

SOL·LICITE la intervenció del Síndic de Greuges, perquè commine la Generalitat Valenciana a respectar els drets esmentats.
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us pregue encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com