InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]
 
Butlletí número 426 (dimarts 18/01/2011) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
1) Verkami. Autopublicació del primer llibre de Víctor Pàmies: Amb cara i ulls. Diccionari de dites i refranys sobre l'ull
 
2) Jordi Minguell Roselló - "Paraules claus" i "jugadors blaugranes" (doctrina de Pla Nualart)
 
3) Entrevista a Vicent Moreno, president d'Escola Valenciana: “El valencià, cada cop més submergit”
 
4) Albert Pla Nualart - ¿Petem la xerrada o la fem petar?
 
 
 
7) L'AVL crea l'Alta Distinció i un guardó per a posar en relleu l'activitat personal o col·lectiva a favor del valencià
 
8) Conferència: L'Alguer, país català de Sardenya?
 
 
 
1)
 

Verkami. Autopublicació del primer llibre de Víctor Pàmies: Amb cara i ulls. Diccionari de dites i refranys sobre l'ull

 
L'inici de l'any és un bon moment per plantejar-se reptes i iniciar projectes i jo vull esprémer al màxim aquest 2011 que comença.

És per això que us vull fer partícips d'una iniciativa novedosa en la qual m'he embrancat i que m'ha de permetre publicar la primera obra escrita del meu entramat paremiològic. Durant la recollida de dades per al Top ten de refranys catalans, molts em preguntàveu si no tenia cap llibre publicat i us deia que la meva aposta per Internet era ferma i decidida i que no havia trobat el moment per plasmar tota aquesta feina en paper. Ara estic en disposició de fer el salt cap al món del llibre i us demano la vostra col·laboració.

La plataforma que us vull presentar es diu Verkami i és una plataforma de crowdfunding, un lloc que posa en contacte emprenedors i mecenes per facilitar el microfinançament de projectes a través d'un entorn modern, amb la disponibilitat de les eines 2.0 i la seguretat de la banca electrònica (Catalunya Caixa).

Allà hi he obert un projecte per materialitzar l'autopublicació d'un llibre en el qual vaig començar a treballar als meus inicis professionals com a paremiòleg: Amb cara i ulls, un diccionari de dites i refranys referits a l'ull. He reprès aquell manuscrit, l'he actualitzat amb les informacions de què disposo ara, l'he maquetat i us demano col·laboració per poder-lo veure publicat.

Serà un publicació rigorosa, de qualitat, amb registre d'ISBN i uns continguts dels quals em faig responsable al 100%.

Per aconseguir-ho necessito que almenys 200 persones vulgueu tenir aquest llibre. Això em garanteix el tiratge mínim per fer una edició limitada.

I la manera de posar-vos en contacte amb mi i el llibre és a través de Verkami. Hi tinc un espai per presentar el projecte, amb un vídeo promocional, una explicació exhaustiva de tot el projecte, un blog, que podeu seguir a través de la subscripció per RSS, on aniré penjant les novetats, també hi ha un espai per a les preguntes que em vulgueu fer i està adaptat perquè les novetats puguin ser seguides des del Facebook o el Twitter.

El projecte serà viu a Verkami durant 40 dies. Durant aquest temps he d'aconseguir el finançament del projecte a través de les vostres aportacions. Hi ha un sistema de compensacions per a diferents imports, que van des dels 5 euros mínims. Jo crec que l'aportació ideal són els 20 euros que us donen dret a rebre un llibre en mà, signat i dedicat, d'aquest primer tiratge inicial.

Tot el sistema de pagament es fa a través d'un entorn segur de Catalunya Caixa, a través del pagament amb targeta autoritzada per a fer transaccions per Internet i el càrrec del pagament no es farà efectiu fins passats aquests 40 dies, només en el cas que s'hagi assolit l'objectiu final.

Moltes gràcies per la vostra atenció i no cal que us demani que us agrairé qualsevol aportació econòmica que vulgueu fer al projecte i tota la difusió que pugueu fer d'aquesta iniciativa entre els vostres coneguts que penseu que els pugui resultar d'interès.


Víctor Pàmies i Riudor
vpamies@gmail.com
http://vpamies.blogspot.com

Enllaços d'interès

- Verkami
- Projecte Amb cara i ulls a Verkami
- Blog del projecte Amb cara i ulls [RSS]
- Vídeo divulgatiu a Vimeo.com
- Escrit divulgatiu a Raons que rimen sobre Verkami
- Escrit de presentació al blog Raons que rimen del meu projecte d'autopublicació
 
 
2)
 

"Paraules claus" i "jugadors blaugranes" (doctrina de Pla Nualart)

Jordi Minguell Roselló
 
El senyor Pla Nualart, a l'article Algunes de les nostres "errades habituals" , fa saber que el diari “Ara” seguirà fent el plural del substantiu clau en funció d'adjectiu (per. ex. paraules claus) i de l'adjectiu blaugrana (jugadors blaugranes), tot i que la norma els consideri invariables (paraules clau i jugadors blaugrana).
 
Segons l'autor, l'ús habitual fa la concordança d'aquests mots en plural i “és bo i desitjable que els mitjans relaxin la norma quan encotilla l'ús”. Probablement per això, el diari “Ara”, que gasta un català còmode (en el sentit que aquest adjectiu té en el sintagma moral còmoda), s'atindrà a l´ús de què Albert Pla Nualart parla.
 
Caldria que el senyor Pla Nualart expliqués per quina raó “és bo i desitjable” que els mitjans de comunicació no s'atinguin a la norma quan determinats usos o registres la violen. Sembla que vingui a dir que els mitjans de comunicació no s'hi han d'atenir per afavorir l'”evolució” de la llengua, com si l'evolució en fos una necessitat vital. Naturalment, la llengua NO NECESSITA EVOLUCIONAR, encara que evolucioni.
 
També caldria que Pla Nualart documentés l'afirmació sobre la concordança habitual del substantiu clau en funció d'adjectiu i de l'adjectiu blaugrana. Si considerem la xarxa electrònica un bon indicador de l'ús, cal dir que Pla Nualart explica contes de la vora del foc.
 
De fet, Google dóna aquests resultats: paraules clau 10.500.000 / paraules claus 910.000; jugadors blaugrana 16.400 / jugadors blaugranes 4.200. Sembla que, prescindint de les xifres, Pla Nualart hagi convertit en ús habitual les indicacions que llegeix al llibre d'estil del diari “Ara”.  Qui n'és l'autor? Tinc una sospita.
 
Una petita qüestió de sintaxi. A Pla Nualart li fan mal les orelles si sent dir aquets problemes acaben sent del tot clau, però troba natural que es digui claus en comptes de clau. Sembla que consideri que clau  és un adjectiu a tots els efectes. Aleshores li hauria de semblar que clau problema és tan possible com problema clau. Li sembla així? Em penso que no.
 
El fet és que clau (com ara icona en funció adjectiva) NOMÉS pot funcionar com a adjectiu IMMEDITAMENT DESPRÉS d'un substantitu. Per tant, l'oració en qüestió hauria de fer el mateix mal d'orelles a Pla Nualart tant si clau està en singular com si està en plural. Ara bé, potser és possible no percebre el mal d'orelles quan es tracta de demostrar una tesi escrita en un llibre d'estil.
 
Nota d'InfoMigjorn: L'article Algunes de les nostres "errades habituals" d'Albert Pla Nualart es va publicar en el butlletí núm. 423 d'InfoMigjorn corresponent a dimecres 12 de gener del 2011.
 
 
3)
 
Publicat a
  • Avui 10-01-2011 Pàgina 24
 
VICENT MORENO  PRESIDENT D'ESCOLA VALENCIANA (EV)

“El valencià, cada cop més submergit”

“S'ha instal·lat més al poder polític que a nivell local”

“Demanem als valencianoparlants que emprin el català arreu”

El nou president d'Escola Valenciana (EV), Vicent Moreno, s'ha marcat com a primer objectiu demostrar que la llengua no té color polític, recompondre consensos bàsics i mantenir una actitud conciliadora.
 
Com pretén aconseguir-ho?
 
Si volem que la nostra llengua continuï viva s'ha de despolititzar, no pot seguir utilitzant-se com a arma política. Com ho fem? Nosaltres ho tenim clar perquè estem vivint-ho a peu d'obra. Quan organitzem les trobades o amb el voluntariat lingüístic, un percentatge molt gran de localitats estan governades pel PP i no tenim cap conflicte, per tant sí que es pot fer. És per damunt de la política local i comarcal on els polítics de vegades no estan en aquesta línia. Per tant, iniciarem contactes amb el teixit social, polític i amb el govern. Al conseller d'Educació i al president Francisco Camps els oferirem que siguin voluntaris lingüístics, ni que siga de manera simbòlica.
 
Es pot ser conciliador amb un govern que permet que 95.000 alumnes de primària es queden sense estudiar en valencià, que tanca línies o que no ha volgut mai reunir-se amb vostès?
 
El no ja el tenim de sempre. Veurem si rebem un sí. Volem reunir esforços i que la gent que estiga a favor del valencià se sumi a la nostra proposta. És veritat que és difícil, utòpic, però des d'EV volem raonar qualsevol situació. Estem elaborant un document, Sí al valencià, sobre un model d'escola que coneixem bé i sobre un model per augmentar l'ús social del valencià. Volem treure la llengua al carrer i no quedar-nos a l'escola.
 
S'ha tocat sostre amb el 32% d'ensenyament en català en primària i el 19% a secundària?
 
De cap manera. Ells són els que volen fer-nos creure que hem tocat sostre, però no és veritat. La doble xarxa no hauria d'existir, hauria de ser una xarxa única, com a Catalunya, malgrat que això és una decisió política. Si la Generalitat Valenciana no vol potenciar la llengua, almenys que no posi pals a les rodes al creixement natural que té la demanda social d'escolaritzar-se en valencià. Hi ha centres que fan tot el procés administratiu per sol·licitar noves línies i després la conselleria no les autoritza.
 
Aviat hi haurà tres xarxes: la concertada majoritàriament en castellà, la pública on pares castellanoparlants trien el valencià per evitar la immigració, i la pública en castellà.
 
És cert, però interpretant-ho en positiu podem dir que els pares que inscriuen els fills en ensenyament en valencià són més sensibles a la qualitat educativa. Saben que l'escola en valencià ha estat sempre capdavantera. Però és veritat que l'altre motiu també es dóna i per això insistim que cal la immersió lingüística. El conseller hauria d'escoltar els mestres.
 
Immersió? No es predicar al desert, si ni el PSPV l'avala?
 
No deixarem de reclamar una constatació. Són els polítics els que no volen veure-ho.
 
L'escola valenciana va al davant de l'ús social del valencià?
 
Sí. És evident que hi ha un major coneixement de la llengua tant a nivell de parla com d'escriptura i comprensió, però per a què volem tants títols si després no la usem. A les grans ciutats, a València i a Alacant principalment, la llengua està cada cop més submergida. I no és que no se sàpiga, és que s'usa molt poc. Per això demanem que els valencianoparlants usen la llengua a tot arreu per demostrar que està viva. També és molt important que els referents polítics i mediàtics l'usen.

 
 
PERFIL
Vicent Moreno és mestre, llicenciat en geografia i història i director del CP Jaume I el Conqueridor de Catarroja. Va ser assessor del Servei d'Ensenyaments en Valencià del 1993 al 1996 i és coautor del projecte d'Acord, un material d'ensenyament del català per als nouvinguts.
 
 
 
4)
 
 
Publicat en el diari ARA dijous 31 de desembre del 2010
Les coses cauen però no podem caure una cosa, l'hem de fer caure . En canvi, tot i que també ressalten, no és tan clar que no puguem ressaltar-les. Com tampoc ho és que no puguem avortar un projecte o cessar un entrenador. En tots aquests casos, la norma encara tanca la porta a la transitivitat i ens obliga a fer ressaltar, fer avorta r i fer cessar , però l'ús ja ha decidit anar per lliure i passar sense aquesta crossa.
 
En un registre més col·loquial, estem assistint al curiós fenomen que la xerrada que els més grans encara fan petar els més joves simplement la peten. I l'altre dia vaig quedar parat quan una amiga de Girona em va assegurar que a casa seva no feien cagar el tió sinó que, directament, el cagaven. "Vindràs demà a cagar el tió?", es veu que et diuen, sense que els creï cap mena de problema fer-te una petició tan dolorosa.
 
Navegant pel Google constato que això no passa només a Girona, que hi ha més comarques on caguen el tió; i mirant l'Alcover-Moll veig que això del cagatió, que jo creia que era un invent recent nascut en alguna AMPA, ja es feia servir a l'Urgell a principis del XX. I és que la llengua, en general, és més diversa del que ens pensem. El 201, doncs, ressaltaré, avortaré i cessaré el que calgui. Però encara em resistiré a petar la xerrada, i no crec que d'aquí 12 mesos, per molt que em mentalitzi, ja sigui capaç de cagar el tió.
 
 
5)
 
Publicat en el diari AVUI dilluns 10 de gener del 2011

C's assessorarà els pares contraris a l'actual model educatiu

Albert Rivera actuarà en favor dels que volen que el català no sigui única llengua vehicular

El partit antinacionalista català amenaça de dur l'executiu als tribunals

Ciutadans (C's) ha anunciat avui que oferirà assessorament legal als pares que desitgin demanar a les escoles o al Departament d'Ensenyament de la Generalitat que la llengua vehicular sigui tant la castellana com la catalana, d'acord amb el que indica una sentència del Tribunal Suprem.

El president de Ciutadans, Albert Rivera, que ha presentat en una roda de premsa la campanya d'assessorament legal als pares que no vulguin que, com a conseqüència del sistema d'immersió lingüística, la llengua vehicular segueixi sent únicament la catalana, ha advertit que el seu partit podria portar el govern de la Generalitat als tribunals a la primavera “si no aplica la sentència del Suprem en planificar el nou curs escolar”.

Segons Rivera, C's “facilitarà als pares la documentació necessària perquè puguin reclamar, tant als centres educatius com la conselleria d'Educació” que l'ensenyament primari “sigui impartit, com a mínim, en les dues llengües oficials a Catalunya dins d'un mateix sistema educatiu”.

Amb aquesta iniciativa, ha indicat, “Ciutadans vol ajudar” els que desitgen “un canvi global en el model educatiu de Catalunya”, basat en “la convivència lingüística i que fins i tot Mas i Montilla prefereixen per a l'educació dels seus fills”.

Sobre la possibilitat de portar a l'executiu català als tribunals d'aquí a uns mesos, Rivera ha indicat que “seria l'última solució jurídica en resposta a l'actitud del propi president i de la consellera Irene Rigau, que ja han declarat que no tenen previst canviar ni una sola coma del model d'immersió obligatòria en una sola llengua”.

“Des de Ciutadans, malgrat això, preferim esgotar la via política i que el president compleixi les lleis com en qualsevol Estat de dret”, ha matisat.

Rivera ha lamentat, en qualsevol cas, que Mas “hagi agafat el timó en direcció cap a les roques de l'enfrontament i el conflicte perpetu amb el conjunt d'Espanya”.

Sobre la voluntat de l'executiu català que presideix Artur Mas d'aplicar la Llei del Cinema de Catalunya, Rivera ha considerat que el nou conseller de Cultura, Ferran Mascarell, representa la “continuïtat”, perquè “és el símbol de la sociovergència en cultura”.

6)
 
Publicat en el diari Levante-EMV dissabte 15 de gener del 2011
http://www.levante-emv.com/panorama/2011/01/15/lavl-demana-estimuls-per-augmentar-lus-social-valencia/773955.html
 
 
Experts creuen que els mitjans públics, les noves tecnologies i una major producció audiovisual en valencià són clau
 
L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) va destacar ahir la necessitat d'impulsar els mitjans de comunicació en valencià, especialment Televisió Valenciana, per a aconseguir que aquesta llengua guanye «un espai més ampli en l'àmbit social».

L'AVL va organitzar ahir una jornada per a tractar el model de la llengua i l'ús del valencià, en un acte al que van acudir professionals de diferents camps, entre ells, empresaris, professors universitaris i directius de clubs esportius. En aquesta trobada els assistents van debatre sobre la situació actual del valencià i han conclòs que es tracta d'una llengua «viva» però que necessita «estímuls efectius».
Entre les mesures que s'han proposat, destaca el foment dels mitjans de comunicació públics en valencià, especialment Televisió Valenciana, així com una major producció audiovisual en valencià. L'Acadèmia demana també a la classe política que siga «un exemple per a tots els ciutadans» en l'ús del valencià, i ha recordat el «paper fonamental» que exerceix l'Administració pública en el foment de la llengua.

La presidenta de l'AVL, Ascensió Figueres, va subratllar la importància d'aquesta jornada al·legant que «reflexionar és sempre un exercici recomanable i necessari per a no perdre de vista on estem i on volem arribar».

«Jornades com aquesta serveixen per a tenir en compte diverses opinions i cercar les orientacions més assenyades perquè el nostre treball tinga un major sentit en benefici de la llengua i dels usuaris», va declarar Figueres.

L'Acadèmia s'ha compromès a organitzar una segona jornada amb representants de la societat valenciana implicats en l'ús del valencià.
 
 
7)
 
Publicat en la web de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua divendres 17 de desembre del 2010
 
 
L'AVL crea l'Alta Distinció i un guardó per a posar en relleu l'activitat personal o col·lectiva a favor del valencià
 
 
L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha aprovat hui la concessió d'Honors i Distincions per a destacar persones i entitats que hagen ressaltat per l'excel•lència de la seua obra publicada o per les seues activitats en benefici del valencià, amb l'objectiu de contribuir al reconeixement, la difusió i la perdurabilitat del seu treball, com a exemple i estímul per a la societat valenciana.
 
La institució normativa, a proposta de la Secció de Foment, ha acordat crear un guardó anual que es concedirà a persones o entitats com a reconeixement per la seua actuació en relació al foment del valencià, al seu estudi o la creació literària en la llengua pròpia en qualsevol gènere, i l'Alta Distinció que, amb caràcter excepcional, serà atorgat amb motiu d'una trajectòria continuada d'excel·lència reconeguda.
 
Les dos distincions, segons l'acord aprovat, comptaran amb una medalla honorífica específica i comportarà alhora una dotació econòmica. L'elecció dels guardonats serà objecte d'un procediment intern de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, que valorarà anualment la convocatòria, la dotació econòmica i la data de lliurament, el qual tindrà lloc en el transcurs d'un acte acadèmic.
 
 
8)
 
Conferència: L'Alguer, país català de Sardenya?
 
Òmnium Cultural de Sabadell i el Departament de Català de l'Escola Oficial d'Idiomes de Sabadell us convidem a la conferència sobre L'Alguer, país català de Sardenya?, a càrrec d'Irene Coghene, especialista en cultura algueresa.
 
Lloc: sala d'actes de l'Escola Oficial d'Idiomes (c/ de Brujas, 165).
Aforament limitat
Dia: dijous, 20 de gener del 2011
Hora: 7 de la tarda
 
Organitza: Òmnium Cultural: c/ de la Salut, 151, baixos.- Sabadell - Tel. i fax 93 725 07 42
 
Escola Oficial d'Idiomes: c/ de Brujas, 165. Tel. 93 726 21 99 - Sabadell
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us pregue encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del nou butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com