InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]
 
Butlletí número 420 (dijous 06/01/2011) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
1) Albert Pla Nualart - "Passa'm el blat de moro torrat"
 
2) InfoMigjorn Cap de Setmana publicarà 50 articles inèdits d'Eugeni S. Reig
 
 
 
5) Notícies de Valencianisme.com
 
6) Notícies sobre InfoMigjorn Cap de Setmana
 
7) Demà en InfoMigjorn Cap de Setmana
 
 
1)
 
Publicat en el diari ARA dimecres 22 de desembre del 2010
 
Sóc dels ingenus que encara es pensen que la llei del cinema tirarà endavant, i que el català ha d'estar preparat per assaltar els multicinemes: el doblatge dels films, esclar, però també tot el que hi va associat, el que el públic mastega o xarrupa en la penombra. Perquè el típic consumidor de multicinemes sempre arriba a les sales amb un budell buit. (Sigues tolerant, Albert.) Monzó, que comparteix la neurosi de voler veure les pel·lícules en silenci, va ser dels primers a intentar esquivar les odioses palomitas dient-ne blat de moro esclatat , un terme de dubtosa correcció política. Amb el temps hem après a dir-ne crispetes (també se'n diu rosetes o gallets ). I només per això tinc la sensació que aquell crec-crec ja no em fa tanta malícia.
 
Però ens hem oblidat del blat de moro torrat, igual de llarg i poc afortunat, i que avui rep un nom d'inquietants ressonàncies ultracatòliques: kikos . I aquí ve la meva proposta: blat de moro és la forma estàndard però també en diem moresc, panís i dacsa .
 
Una bona manera d'aprofitar la riquesa dialectal és fer general el mot d'algunes comarques donant-li un sentit més concret. Avui a les del Camp de Tarragona ja es fa servir moresc volent dir blat de moro torrat , i em sembla una solució ideal per estalviar-nos el tràngol d'haver de dir-ne kikos o xiuxiuejar, enmig de xxsts dels del voltant: "Passa'm el blat de moro torrat".
 
2)
 
InfoMigjorn Cap de Setmana publicarà 50 articles inèdits d'Eugeni S. Reig
 
3)
 

La Universitat de Perpinyà retalla l'oferta de formar-se en català

El 2010 la Universitat de Perpinyà suprimeix el Diploma d'Estudis Catalans i la preparació al CAPES

 
4)
 
 
 
5)

RECULL DE NOTÍCIES DE VALENCIANISME.COM

 

SETMANA DEL 27 DE DESEMBRE DEL 2010 AL 2 DE GENER DEL 2011

 
 

 

El Centre d'Actuació Valencianista dóna suport a Lo Rat Penat

 

Llegiu la notícia:

http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2775&Itemid=1

 

 

Recorren al Suprem contra la línia en valencià

 

Llegiu la notícia:

http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2780&Itemid=1

 

 

 
6)

Notícies sobre InfoMigjorn Cap de Setmana

 

 

Des del 17 de setembre d'enguany, tots els membres d'InfoMigjorn rebeu, gratuïtament, cada divendres, el butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana. Durant l'any 2011, tots continuareu rebent InfoMigjorn de franc, com fins ara, però InfoMigjorn Cap de Setmana el rebran cada divendres únicament els que decidiran fer-se socis d'aquest nou butlletí. El preu per fer-se'n soci és de 25 euros anuals. Si voleu continuar rebent InfoMigjorn Cap de Setmana heu de manifestar-ho explícitament en un missatge electrònic que heu d'enviar a l'adreça infomigjorn@telefonica.net en el qual heu de fer constar el vostre nom i cognoms i l'adreça electrònica on voleu rebre'l. Oportunament se us indicarà el procediment per a abonar els 25 euros.
Fer-vos socis del nou butlletí no implica únicament tindre dret a rebre una informació addicional cada divendres, implica, sobretot i per damunt de tot, ajudar al manteniment d'InfoMigjorn i a fer realitat altres projectes relacionats amb la llengua catalana. Els poders públics dels estats on es parla la llengua catalana no la respecten ni la protegeixen com cal i hem de ser els ciutadans particulars, la societat civil, qui ens hem d'encarregar de fer els esforços necessaris per tal de protegir-la, defensar-la, potenciar-la i difondre-la tant com siga menester. El butlletí InfoMigjorn fa arribar cada any, de manera gratuïta –des de l'1 de setembre del 2008–, vora de dos mil ítems (notícies, articles, avisos, ressenyes de llibres, etc.) a més de deu mil persones. Fer i enviar els butlletins informatius i elaborar i mantenir la web Migjorn / InfoMigjorn, a més d'un esforç considerable i moltes hores de dedicació, implica, lògicament, unes despeses econòmiques. És imprescindible la vostra col·laboració per a poder continuar treballant en favor de la llengua catalana. Perquè només treballant, treballant i treballant aconseguirem l'èxit i d'això, de treballar, el nostre poble en sap i molt.
Gràcies per la vostra atenció. I gràcies de bestreta per la vostra col·laboració.
 
7)
 
 
Demà en InfoMigjorn Cap de Setmana
 
Sumari
 
1) Eugeni S. Reig - xicó
 
2) Paraules de Joan Solà
 
3) Eugeni S. Reig - Els reis d'Orient
 
4) Gabriel Bibiloni - Sobre parc, aparcar i aparcament
 
5) Antoni Llull Martí - Diners, dinars i dinades
 
6) Sico Fons - Escriure... i en valencià
 
7) Acord sobre l'ús no sexista de la llengua
 
8) Vocabulari il·lustrat valencià-anglés en línia
 
9) Ramon Sangles i Moles - El somriure
 
10) Josep Ruaix - Un cas de zeugma i un de perífrasi
 
11) David Casellas i Gispert - Abusos verbals
 
12) Joan Tudela - Mapa de la comunicació presencial
 

 

A partir de demà només rebreu el butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana els subscriptors d'aquest nou butlletí, no tots els subscriptors d'InfoMigjorn.

Si encara no us hi heu subscrit, podeu fer-ho enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net on heu d'especificar nom i cognoms i l'adreça electrònica en la qual voleu rebre InfoMigjorn Cap de Setmana.

 
-----------------------------
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us pregue encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del nou butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com