InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]
 
Butlletí número 388 (dijous 11/11/2010) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
 
 
 
 
 
6) L’Ajuntament de Sagunt vos convida a l’acte de presentació dels llibres guardonats en els Premis Literaris «Ciutat de Sagunt» 2010
 
7) Josep Millo i Vicent Enric Belda guanyen els premis juvenil i infantil dels Ciutat d’Alzira
 
8) Notícies de Valencianisme.com
 
 
 
1)
 
Publicat en indirecte.cat divendres 29 d'octubre del 2010
 
 
L'Escola Valenciana ha denunciat reiteradament el genocidi lingüístic que pateix la nostra llengua al País Valencià. Aquesta Institució, a la qual no agrairem mai prou la feina i l'esforç que ha fet i que fa perquè el català no desaparegui del País Valencià, ha fet públic que més de 125.000 alumnes valencians que volien estudiar en català no ho podran fer aquest curs, perquè la Generalitat Valenciana només ofereix 149.430 places. A la ciutat de València, per exemple, només 47 centres públics, del 95 que hi ha ofereixen una línia d'ensenyament en valencià.

Aquestes xifres es fan públiques i notòries cada any a l'inici de curs i que se sàpiga mai no ha passat res, més enllà de sortir a la premsa, a una part de la premsa, però ningú ha portat als tribunals al Govern Valencià ni a la Conselleria d'Educació per incomplir el que marquen les lleis respecte a l'ensenyament del valencià i en valencià.

El Govern valencià des de fa temps treballa, de manera sistemàtica, per a la desaparició del català del territori on governa i una de les estratègies que segueix, a més de la fragmentació lingüística i la divisió territorial, és anar reduint les places de valencià fins a arribar als mínims, tal com demostra el fet que també es tanquen les assessories de valencià de la Conselleria d'Educació.

No ens podem ni imaginar que fos a l'inrevés que aquests xiquets i xiquetes no poguessin rebre l'ensenyament en espanyol, perquè quan es tracta d’un sol nen ja es converteix en una tragèdia nacional que surt a primera pàgina de tots els mitjans de comunicació, aquests mateixos mitjans que callen, vergonyosament, quan es tracta de defensar el català.

El govern valencià i el govern espanyol són els culpables d'aquesta situació, el primer n'és l'autor directe, el que porta a terme aquest genocidi lingüístic i el Govern espanyol no fa res per evitar-ho quan ho podria fer només declarant que el català és també una llengua de l'Estat espanyol. Però nosaltres també en som responsables, els catalans del sud, els catalans del nord i el Govern de la Generalitat de Catalunya, perquè crec que no som prou conscients del que això significa.
Tampoc no fan res els demòcrates i els federalistes espanyols, partidaris de la diversitat cultural i de la pluralitat lingüística, que es van mobilitzar tant a l'hora de defensar l’espanyol a Puerto Rico i a Califòrnia.
Cal, però, que tinguem molt clar que de llengua només n’hi ha una i si volem que el català sobrevisqui tant és que sigui al País Valencià com a les Illes o a Andorra qualsevol agressió és un agressió contra tot el territori. Perquè si la llengua comença a desaparèixer pel sud no en tinguem cap dubte que també acabarà desapareixent del nord.

Carme Forcadell Lluís
Plataforma per la Llengua

 
2)
 
Publicat en tribuna.cat dimarts, 2 de novembre del 2010
http://www.tribuna.cat/index.php?option=com_content&task=view&id=93410&Itemid=16
 
 
La llengua catalana és pionera pel que fa als usos que se’n fa a la xarxa Internet. El Webmasters Independents en Català de Cultura i d'Àmbits Cívics (WICCAC), que estudia la presencia del català a la xarxa, porta molts mesos corroborant el que ja és una constant: el català és la llengua que cada cop més internautes utilitzen per comunicar-se.

El darrer estudi publicat per l’associació informa que el percentatge mitjà d’ús del català a la xarxa ha augmentat un 0,2 percentual per que fa al mes anterior, un creixement lleuger que ha fet ascendir les xifres en aquest darrer octubre fins al 59,36%. Els resultats de l’estudi del WICCAC també han indicat que algunes empreses de diversos sectors com són Maheso, MRW o L’òptica Universitària ja han inclòs les versions catalanes dels seus llocs web, i han celebrat, amb tot, que el sistema operatiu Ubuntu ja tingui la seva traducció a la llengua catalana. Per la seva banda, l’informe ha destacat que el periodista Albert Cuesta ha posat en marxa una campanya per demanar la traducció de la xarxa social Twitter al català.

El domini .cat, dels més segurs a la xarxa
Aquest estudi ha coincidit en el temps amb la publicació, aquesta setmana, d’un estudi que ha realitzat de manera independent la casa d’antivirus McAfee sobre la seguretat dels diferents dominis a la xarxa Internet. En un anàlisi de vint-i-set milions de webs de cent vint països diferents, els resultats de McAfee conclouen que el domini .cat, .travel, .edu, .jp (Japó) i .gg (Guernsey) són els més segurs, mentre que el més insegurs en termes de codis malignes - robar contrasenyes, vulnerabilitat del navegador, troians, etc.- és el domini .com.
 
3)
 
Publicat en directe.cat dijous 4 de novembre del 2010
http://www.directe.cat/noticia/78923/erc-illes-denuncia-que-el-govern-balear-arracona-el-pla-de-normalitzacio-linguistica-i-no-

ERC Illes denuncia que el govern balear 'arracona' el Pla de Normalització Lingüística i no l'activa

 
La formació republicana lamenta que el govern 'que es fa dir progressista' redueix els recursos econòmics per fomentar el coneixement i l'ús del català.
 
El president d'ERC Illes, Joan Lladó, i la candidata al Consell de Mallorca per ERC i exgerent del Consorci pel Foment de la Llengua Catalana (COFUC), Cathy Sweeney, han denunciat aquest dimecres que el govern balear no activa el Pla de Normalització Lingüística, tot i que aquest fa un any i set mesos que va ser aprovat pel Consell Social de la Llengua. Lladó ha criticat que si no s'activa ara, si el PP guanya les eleccions el proper mes de maig l''arraconarà dins un calaix'. Per part seva, Sweeney ha dit que el govern ha retallat el pressupost de política lingüística un 17%, ha reduït l'oferta de cursos i ha reduït també les convocatòries d'examen de nivell de català.
 
ERC Illes ha valorat aquest dimecres la política lingüística del govern balear, presidit per Francesc Antich. El president d'ERC Illes, Joan Lladó, ha explicat que si el Pla de Normalització Lingüística no s'activa ara, d'aquí a uns mesos i si guanya el PP, tampoc es farà. Aquest pla va ser aprovat ara fa un any i set mesos per part del Consell Social de la Llengua, el president del qual és Francesc Antich. El Consell, però, va ser creat el mes d'abril de 2002, i l'exgenent del COFUC ha dit que estigué quatre anys 'congelat', en referència al govern de Jaume Matas. Lladó diu que cal que el govern d'Antich, 'que es fa dir progressista' activi aquest pla. El president d'ERC Illes ha afegit que l'executiu actualment redueix els recursos econòmics dirigits al català i, en aquest sentit, ha dit que una tercera part de la població de l'illa ha arribat en els darrers deu anys i també tenen el dret d'aprendre la llengua catalana.

Lladó ha demanat a Antich que habiliti partides econòmiques, retallant d'altres conselleries no tan 'prioritàries' i es destinin als cursos i al foment de la llengua catalana. Diu que si no es canvia la tendència, el govern balear únicament està fent de 'preludi' del que vindrà en un futur, en referència a un possible govern del PP. Ha afegit que és 'preocupant' que la gent ara no pugui fer cursos perquè 'no n'hi ha', i en canvi, s'exigeixi el català 'per opositar'.

Per la seva banda, l'exgerent del COFUC ha dit que el govern, enlloc de posar més recursos econòmics per desplegar el pla, retalla les partides econòmiques. En aquest sentit ha lamentat la reducció d'un 17% en política lingüística, la reducció de cursos de català, tant els de reciclatge pel docents com els del COFUC, i també la reducció del nombre d'oportunitats pels ciutadans per acreditar coneixements de català, en referència a la única convocatòria d'exàmens de nivell de català que es fa a les Balears. Però Sweeney diu que també hi ha mesures que no suposen un gran cost econòmic i que poden servir per fomentar el català i la posada en marxa d'aquest pla. En aquest sentit ha parlat de recuperar i ampliar les ràdios i televisions en català, el que seria una decisió més bé política.

A més, Sweeney ha dit que amb la pròrroga de pressuposts del govern balear, la reducció del 17% continuarà i potser s'accentuarà. Ha dit que els drets lingüístics són 'drets humans' emparats per la llei, i considera que el govern ha de posar els mitjans. Lladó també ha lamentat que dels deu ajuntaments de municipis que feien cursos de català, ara tan sols n'hi ha sis que els fan.
 
4)
 
Publicat en el blog de Francesc Viadel
 
http://francescviadel.wordpress.com/2010/11/01/matarranya-la-franja-i-lanticatalanisme/
 
 
Francesc Viadel
 
El Matarranya ha estat per mi tota una descoberta. Ocres, verds intensos d’olivera antiga, turons, pinades, viles antigues de pedra i voltes, carrers com la gola d’un drac, merlets, el tànyer de les campanes a la mitja vesprada… La comarca, vista des dels meus ulls del sud, se’m desvetlla com una poderosa cruïlla, el punt d’encontre misteriós i remot d’uns territoris i d’una cultura que malgrat els embats de la globalització, dels  assimilismes ferotges, es resisteix a parts iguals d’entusiasme i naturalitat a desaparéixer. El català, lluny de ser una reminiscència molesta d’un passat llunyà, és ben viu als carrers de les viles, la llengua dels grans i també la dels joves i els xiquets.
 
A Vall de Roures, em trobe amb Xulio Ricardo Trigo, escriptor d’origen gallec i llengua catalana, saludat ahir a la València que encara no respirava blau i que somiava una normalitat  entre manifestació i proclama contra l’extrema dreta i premonicions sinistres. Llavors ell treballava a El Temps i jo temptejava els primers versos i les primeres tertúlies i recitals al Carme. M’explica que és a la vila per a presentar a la llibreria Serret la seua darrera novel·la.
 
Aquesta normalitat, però, és odiada obsessivament pels mateixos individus capaços de rebentar en una qualsevol població de l’Horta unes trobades de les escoles en valencià o de proferir una greu amenaça en una ciutat de l’interior de Mallorca.  L’anticatalanisme, sempre a l’aguait, inspirat en la retòrica de l’Espanya eterna i uniforme, mai no dubtara en sembrar la confusió i l’odi allà on intuesca ni que siga unes minses possibilitats de refeta cultural i lingüística. També a la Franja, és clar. Des dels anys noranta l’anticatalanisme baturro ha anat fent camí de la mà dels seus correligionaris violents del Grup d’Acció Valencianista (GAV) o dels no menys expeditius grupuscles del secessionisme lingüístic balear.  La qüestió és, com sempre, entorpir qualsevol intent de normalitat -normalització- lingüística  afavorint l’entrada del català en un estat comatós, de patuesització que mantinga inalterable l’hegemonia del castellà.
 
Conec poc el cas concret de l’anticatalanisme aragonés. El poc que sé ho he deixat escrit al meu darrer assaig No mos fareu catalans, història inacabada del blaverisme (Universitat de València, 2009). Heus-ne ací un pinzellada:  

ANTICATALANISME ARAGONÈS

 

La Franja d’Aragó tampoc no s’ha lliurat del fenomen polític de l’anticatalanisme. Com a les Illes o al País Valencià, també a Aragó el PP ha plantejat des des de sempre problemes a la promoció del català.
 
            L’octubre del 1996 i en resposta a la petició de la Comisión Especial de Lenguas Minoritaries de Aragón de les Corts Aragoneses de recollir informació a fi d’elaborar un informe sociolingüístic, s’agruparen fins a catorze associacions culturals secessionistes de la Franja. Un any després, aquestes fundaven la Federación de Asociaciones Culturales del Aragón Oriental (FACAO) la qual es marca com a objectiu, “la defensa y conservación de su Lengua autóctona, como parte del Aragonés Oriental, y también de la parte oriental desde los Pirineos hasta el Matarraña y Bergantes, y además cuanto con la Lengua e Historia puede relacionarse”. Sens dubte, el primer referent organitzat que sabem d’un blaverisme baturro.
 
Cal dir que els contactes entre el món anticatalanista aragonès i el valencià han estat fluids durant els darrers anys. Hem de tenir en compte que el blaverisme ha elaborat bona part del seu discurs historicista i lingüístic a partir de les tesis aragonesistes de l’historiador, Antonio Ubieto. Justament proves i indicis d’aquesta complicitat i sintonia ideològica els donava el president de FACAO, Ángel Hernández, durant la seua exposició en el II Congrés de Llengua Valenciana celebrat el novembre del 2003  recollida íntegrament al web de l’entitat. “(…) L’escritó y estudiós balencià”, relatà Hernández, “Don Francisco Llisó Genovés ba doná una conferencia a Fraga al Juñ de 1.992, en la que mos ba euri los ulls als fragatins y als aragonesos de la importancia de la nostra llengua, y’l perill de que fos engollida per una altra llengua beina en ganes de expansió, cosa que mos explicae també li estae passán al balenciá. (…) Pa n’aquella epoca de la conferencia, al 1992, la associació dels Amics de Fraga ya teniam clá que l’enemic pa la nostra llengua propia y cultura no ere lo castellá, al que ya llebaem 5 siglos soportán sense que mo se menchés. L’enemic ere lo pancatalanisme que pals seus obchectius de expansio y poder, al amparo del seu poderio presén, polític, economic y cultural, mol bolie imposá la llengua catalana com a llengua nostra de tota la bida (…)”. Naturalment, també Hernández culpa la democràcia de la catalanització de la Franja i no s’està d’afegir que la pressió catalanista fins i tot ha acabat guanyant-se el recolzament de socialistes, Izquierda Unida i Chunta Aragonesista, fet amb el qual retrata i marca com a traïdors l’esquerra i el nacionalisme del seu país. Les posicions de FACAO no són noves. El regionalisme aragonès conservador, representat en el Partit Aragonesista (PAR), ja havia palesat el seu anticatalanisme amb anterioritat amb clar contrast amb les actituts de l’esquerra. En 1985, durant el primer govern de la Diputació General d’Aragó presidit pel socialista Santiago Marraco Solana, s’introduí per primer vegada l’ensenyament voluntari del català en aquells municipis de la Franja que així ho sol·licitaren. El conseller de Cultura, el valencià José Bada, es feia així ressó de la Declaració de Mequinensa, signada un any abans pels alcaldes de la Franja en demanda d’un reconeixement oficial del català.
 
No obstant això, l’entrada al govern aragonés l’estiu del 1987 del regionalista i exfranquista Hipólito Gómez de las Roces frenà aquestes aspiracions. El nou president ja advertí en el seu discurs d’investidura que “no se importarían gramáticas”, tota una declaració de principis que s’afegia a la seua actitud hostil envers Catalunya per qüestions de política hídrica. Tot plegat, des dels sectors més immobilistes d’Aragó s’ha frenat tant com s’ha pogut qualsevol progrés en el reconeixement social del català.
 
            Els darrers temps els secessionistes aragonesos han revifat al caliu d’un projecte de llei del Govern aragonés que pretén la protecció jurídica del català a la Franja.
 
El 11 de juny de 2008 es fundava a Fraga la Plataforma No Hablamos Catalán amb l’intenció d’aturar la inclusió de denominació de llengua catalana dins del projecte de llei i pressionar a l’executiu aragonés per tal que convocara una consulta popular sobre la qüestió. La intenció de l’entitat és la de defensar la cultura, patrimoni i llengües de cada comunitat autonòma dels antics territoris de la Corona d’Aragó així com la llengua que vincula aquestes comunitats, és a dir, el castellà o espanyol, de “l’imperialismo catalán”. Un imperialisme nascut segons PNHC “a través del concepto  de Països Catalans” i que defensen “partidos de inspiración soviética y otros de inspiración derechista” o “pancatalanista”. L’entitat formada entre d’altres pel Rolde Choben- Jóvenes del PAR, Unidad Aragonesa, Federación de Independientes de Aragón, Partido de Ciudadanos Unidos o Unio d’es Poble Baleà, compta també amb el suport de les organitzacions blaveres de més renom. 
 
5)
 
Flaixos d'actualitat
 

Butlletí de la Secretaria de Política Lingüística

Número 61, 2 de novembre del 2010

http://www6.gencat.cat/llengcat/Flaixos_61/www20.gencat.cat/portal/site/Llengcat/menuitem.08f45c9e3857090e3285bdb1b0c0e1a0/index88fa.html
 
6)
 
L’Ajuntament de Sagunt vos convida a l’acte de presentació dels llibres guardonats en els Premis Literaris «Ciutat de Sagunt» 2010

Cantaments
Ivan Brull
XIII Premi de Poesia «Jaume Bru i Vidal»

Després del silenci
Enric Lluch
XII Premi de Narrativa «Ciutat de Sagunt»

Tabula brasa
Albert Pijuan Hereu
VII Premi de Teatre «Pepe Alba»


Divendres 12 de novembre

Lloc:  Biblioteca Pública Municipal
         Pl. Cronista Chabret. Sagunt
Hora: 20.00 h

Les persones assistents seran obsequiades amb un exemplar de les obres presentades, que seran dedicades pels autors.

Organitza: Gabinet de Promoció del Valencià (Ajuntament de Sagunt)
Edita: Onada Edicions

 

7)

Josep Millo i Vicent Enric Belda guanyen els premis juvenil i infantil dels Ciutat d’Alzira

 

 

Gemma Pasqual ha quedat finalista del Premi Bancaixa

Aquest divendres, 5 de novembre, s’ha fet públic el nom dels guanyadors dels guardons juvenil i infantil dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira 2010. El jurat ha decidit premiar El verí de la cobra, de Josep Millo, amb el XV Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil. El XV Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre ha sigut per a El secret de Meritxell, de Vicent Enric Belda, qui guanya així aquest guardó per segona vegada, mentre que Barça ou barzakh!, de Gemma Pasqual, ha sigut distingit com a finalista del Premi Bancaixa.

El jurat del XV Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil dotat amb 18.000 euros per l’entitat bancària ha estat format per Alfred Aranda, M. Carme Roca guanyadora en l’edició anterior, Xavi Sarrià, Carlos Correal i María José Obiol. El verí de la cobra és, segons el jurat, una història original  amb bones dosis d’humor. Els protagonistes del relat, Àngels i el seu fill adolescent Raspa, viatgen a Egipte per complir el somni d’ella de visitar el país del qual n’és una enamorada. En una botiga de souvenirs adquireixen una peça magnífica protegida per un estoig de fusta. El que no sospiten és que, en un departament secret, hi ha una cobra d’or, una joia mil·lenària valuosíssima amagada pel comerciant que, en realitat, és traficant d’antiguitats. Aquest descobriment serà el principi d’un malson que posarà en perill les seues vides.

Josep Millo (l’Alcúdia, 1946) és autor de tres novel·les juvenils: Viatge a illa Gran, L’enigma dels prismàtics (Premi Ciutat de Torrent) i  La mort espera a Varsòvia, finalista del Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil (Bromera, 2003) i  Premi Samaruc. També ha escrit Abdul i l’espasa dels Montagut, un relat il·lustrat de temàtica històrica, i ha conreat, a més, la poesia (Balada a un canvi d’estació) i la narració infantil (Les cigonyes venien de París).

Barça ou barzakh!, de Gemma Pasqual, ha estat distingida com a finalista del Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil. L’obra comença a Dakar, on els xiquets corren descalços darrere una pilota tot cridant «Barça ou barzakh!», ‘Barcelona o mort’. Aquesta expressió es refereix als emigrants clandestins que ixen de les seues costes cap a les illes Canàries. Amadou i Mabale han fet seu aquest crit perquè volen embarcar-se en una pastera rumb al paradís: Europa. Sense importar-los els riscos, comparteixen la mateixa il·lusió, aconseguir una vida millor. Gemma Pasqual (Almoines, 1967) ha rebut diferents guardons per la seua obra com ara el Premi Samaruc, el Barcanova o el Premi Mallorca de Literatura Juvenil.

El secret de Meritxell, de Vicent Enric Belda, ha estat l’obra seleccionada pel jurat del XV Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, format per Pep Castellano –últim guanyador d’aquest premi–, Noèlia Ibarra, Fina Girbés, Joan Vives i Carlos Correal. El guardó, dotat amb 4.000 euros per Edicions Bromera, ha correspost al relat protagonitzat per Meritxell, una xiqueta de quasi deu anys amb una tendència natural a somiar desperta. Passa molt de temps amb la tia Mercé mentre son pare, un famós arqueòleg, només té temps per a les seues excavacions a Egipte, i sa mare viu a París per a complir el seu somni de ser poetessa. Un fred matí d’hivern arriba al seu jardí un gatet gris que capgirarà la seua existència. Després, per un sortilegi, Meritxell es convertirà en un ésser molt diferent, en una súbdita de Bastet, la gata deessa.  

Vicent Enric Belda (Agullent, 1962) compagina la tasca docent amb l’escriptura. Ha guanyat el Premi Samaruc amb L’estirp de l’horror i el Premi Vicent Silvestre de Literatura Infantil 2006 per La llegenda de l’amulet de jade, que també va ser escollida per als White Ravens, la selecció que fa la biblioteca de Munic de les obres infantils i juvenils més destades d’arreu del món. Aquesta és la segona vegada que guanya el Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre.

Tot i que el veredicte s’ha donat a conéixer el 5 de novembre, els guanyadors rebran l’estatueta dissenyada per Manuel Boix el proper 12 de novembre, en el transcurs de la tradicional gala de lliurament dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira. El V Premi de Teatre Palanca i Roca, tanmateix, ja té guanyador, Miguel Ángel Vidal, amb La nit de glòria d’A.M., que es va fer públic al juliol en el decurs dels Encontres de Teatre a l’Estiu d’Alzira. Els guardonats de la resta de categories es coneixeran durant aquesta vetlada literària: el XXII Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira dotat amb 18.000 euros per l’Ajuntament, el XVI Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General que la Universitat de València patrocina amb 18.000 euros, el XII Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta dotat per aquesta entitat amb 10.000 euros i el V Premi de Poesia Ibn Jafadja patrocinat per la UNED amb 6.000 euros.

 
8)
 

RECULL DE NOTÍCIES DE VALENCIANISME.COM

 

SETMANA DE L'1 AL 7 DE NOVEMBRE

 
 
 
 

Canal 9 ens sorprén de nou, esta volta amb una reivindicació de la "llengua del Tio Canya" 

 

Llegiu la notícia:

http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2647&Itemid=1

 

 

El "Levante" reclama teatre en valencià...en castellà 

 

Llegiu la notícia:

http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2649&Itemid=1

 

 

La Societat Coral El Micalet aprofundix sobre la tradició sonora valenciana 

 

Llegiu la notícia:

http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2655&Itemid=1

 

 

2000 nord-catalans clouen el Correllengua 2010 

 

Llegiu la notícia:

http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2658&Itemid=1

 

-----------------------------
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us pregue encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l’existència del nou butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com