InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]
 
Butlletí número 364 (dijous 30/09/2010) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
 
2) FLAIXOS D'ACTUALITAT
 
 
 
 
6) Conferència "Franja de Ponent: allà on el català no es pot escriure" i presentació del llibre "Removent consciències"
 
 
1)
 
Publicat a
  • Avui 24-08-2010 Pàgina 2
 

L'atac del PP i Ciutadans contra el Codi de Consum és un nou i intolerable capítol del projecte de certs sectors polítics per perpetrar contra el català una operació que només té una manera d'anomenar-se: genocidi lingüístic. L'intent legalista d'arraconar un cop més un idioma perseguit durant centúries i de manera especialment cruel durant bona part del segle XX és una perversa maniobra per intentar debilitar el pes social d'un idioma que si avui malda per sobreviure en un entorn hostil és per culpa d'una marginació i persecució històrica indiscutible i objectiva.

El Codi de Consum no fa res més que protegir els drets lingüístics dels catalanoparlants. I ho fa des d'un respecte escrupolós als drets dels ciutadans que utilitzen l'altra llengua oficial a Catalunya. La barra que té la senyora Alícia Sánchez-Camacho quan diu que la normativa “afecta directament la llibertat” només pot sorgir d'una ment cínica i de la perversió política més recargolada. Precisament és aquesta norma la que permetrà als ciutadans de Catalunya utilitzar la seva llengua amb normalitat en les relacions amb les empreses, cosa que fins ara no podien fer, discriminats com estaven en favor del castellà.

Els defensors del castellà a Catalunya han de ficar-se al cap, d'una vegada, que en aquest país ha de ser possible relacionar-se en llengua catalana sense topar amb la ignorància o la deixadesa d'altres ciutadans, la ignorància o la deixadesa dels quals estiguin protegides per la llei espanyola. Si en aquest país hi ha dues llengües oficials, tothom ha de dominar-les de la mateixa manera per tal que tothom pugui emprar la que vulgui, una cosa que no passarà mentre algú a Catalunya pugui dir que no entén el català i quedar-se tan ample. L'ofensiva contra el Codi de Consum ha estat un altre pas, un pas més, per dinamitar la convivència lingüística a Catalunya atacant la llengua més dèbil des de la prepotència, la mentida i immundícia política més intolerable.

 
2)
 
3)
 
 
 
La Plataforma per la Llengua entrevista a Jordi Pujol en el nou número de la seva revista, La Corbella
 
 
 
4)
 
 
Referència 111207
Dies Del 21 d'octubre al 14 d'abril. Dijous. De 16:00 a 20:00
Lloc Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya
Total hores 100
Preu col·legiats, 300,00 euros; no col·legiats 300,00 euros
Places 18
Inscripció
Descripció

L'objectiu del curs és capacitar l'alumne per a poder presentar-se a la prova oficial que convoca la Secretaria de Política Lingüística.

Metodologia:

Sessions taller (revisió i aprofundiment de la normativa en els diversos plans de la llengua i criteris de redacció i estil). Preparació de treballs (redaccions, dialectes, anàlisi sintàctica, català antic, història de la literatura, registres...).

Llibre de treball complementari: EAPC. Llengua catalana. Material didàctic per a cursos de nivell D (es pot adquirir a la Llibreria de la Generalitat: el personal funcionari el podrà adquirir amb descompte).

 
5)
 
Publicat en el diari Levante-EMV divendres 9 de juliol del 2010

http://www.levante-emv.com/panorama/2010/07/09/rafa-xambo-pais-valencia-molt-canibal-amb-els-seus-artistes/721454.html

 

Rafa Xambó: «El País Valencià és molt caníbal amb els seus artistes»

 

Rafa Xambó (Algemesí, 1954) ha sigut el triomfador dels Premis Ovidi lliurats el dimecres. Ha obtingut els guardons al Millor Disc de Cantautor («Andanes») i el de Millor Lletra (per «A Glasgow»). El disc és fruit d´un exili acadèmic de nou mesos a la Universitat de Glasgow.

 

Paco Cerdà

 

En primer lloc, l´enhorabona.
Moltes gràcies.


I ara, els dubtes. On s´ha deixat la Fusteria?
En l´anterior disc ja no m´acompanyava…


No, però jo em referisc a tot l´aparell ideològic de Joan Fuster que s´ha quedat al marge en aquest disc intimista. És un exili interior?
Sí, ha sigut un exili exterior, perquè físicament me n´he anat a Glasgow nou mesos, i interior també. Aquesta vegada he preferit tractar els temes ­reivindicatius als diaris i als llibres en els que jo em projecte com a sociòleg i intel·lectual, i així fer un disc més poètic, més intimista, més de mi.


Així és el nou Xambó?
Xambó és eixe i també el que va publicar Panflets anacrònics amb un grapat d´articles sobre la devastació d´aquest país. Tots eixos són Xambó.


Què ha vist des de l´andana de Glasgow?

La primera cosa que he sentit és una sensació de benestar, per allò de la distància. Jo ja tinc mig segle i m´he deixat la pell en aquest país. Ara he pogut mirar-lo de lluny i comprovar com de mal estem considerades algunes persones a València pel simple fet de ser d´ací. He vist que el País Valencià és molt caníbal amb la seua gent. I això és un exemple de provincianisme.


I amb els seus artistes?
Amb els artistes sobretot. Només cal repassar la nòmina dels que han hagut d´anar-se´n. És molt difícil fer una carrera artística a València.


I més en valencià…
I més en valencià, sí, perquè cal desintoxicar-se de les manies persecutòries de la societat valenciana i dels nostres dirigents.


I com ha vist la Comunitat Valenciana des de l´andana escocesa?
He vist un país molt cutre.


Per què?
Mira: quan només portava dos mesos a Glasgow, va esclatar l´escàndol de les dietes dels polítics. Van caure 14 ministres britànics sense que feren falta jutges, fiscals ni obertura de judicis. En comparació, la nostra cultura política està molt endarrerida i la capacitat de pressió de la nostra opinió pública, si és que existeix, és molt feble.


I com veu el panorama cultural?
D´una banda, estem en un moment magnífic pel que fa a la varietat, el nombre i la qualitat dels músics. Però per contra, mira el meu cas: he fet quatre discos i acabe de guanyar dos premis Ovidi, però no he eixit mai a la televisió pública. És al·lucinant que els mitjans de comunicació públics, que haurien de ser els primers en promocionar la llengua i l´art fet a casa nostra, ens ignoren, i siga més fàcil escoltar música en valencià en els mitjans catalans o fins i tot a Ràdio 3.


Això és més que cutre…
Sí, és vergonyós. Afortunadament, els mitjans privats ens fan més cas cada vegada.


Fent d´advocat del dimoni, què diria a tots aquells que els acusen de victimistes?
Que no han escoltat la música en valencià dels últims anys i que ignoren del que parlen. Qui diu que «eso de la música en valenciano es muy folclórico», no s´ha enterat de res. Ací es fa rock, pop, folk, cançó d´autor… I el problema de què la música siga en valencià només la tenen alguns valencians. Fora no existeix, i jo ho he comprovat actuant a Londres. Això és un ridícul que també prové del provincianisme.


Amb «Andanes» ha crescut en varietat de ritmes i estils.
Aquest disc és el resultat d´un procés de maduració musical lògic. Al solatge que en la meua formació musical han jugat la tradició de la Nova Cançó i la tradició anglosaxona de pop-rock, he sumat ara la meua aproximació al jazz, la bossa nova o la cançó francesa. I així han eixit les cançons: una barreja de gèneres difícils de definir en molts casos.


Alguns diuen que és el Leonard Cohen valencià…
Sí, i altres que Lou Reed [bromeja]. Però jo només procure fer bones cançons que ajuden a il·luminar la vida de les persones i a comprendre el món. No sóc més que Rafa Xambó, de la Ribera.

 

6)

 

A Celrà, el Gironès.
 
Conferència:
 
Franja de Ponent: allà on el català no es pot escriure.
 
I presentació del llibre
 
Removent consciències (Editorial Afers)
 
A cura de Quim Gibert, psicòleg.
 
Dia: Divendres, 1 d'octubre 2010.
Hora: 8 del vespre.
Lloc: Centre Cívic La Fàbrica
Adreça: Carretera de Juià, 48, Celrà
 
Dins els actes del Correllengua 2010
 
-----------------------------
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us pregue encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del nou butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com