InfoMigjorn, revista virtual sobre llengua catalana [10.000 membres]
 
Butlletí número 131 (dimecres 13/05/2009) - Informació triada i enviada per Eugeni S. Reig
 
1) El lingüista Joan Solà, nou doctor honoris causa de la Universitat de Lleida
 
2) Eugeni S. Reig - El ieisme
 
3) Surt a la llum un llibre sobre Joan Fuster escrit per Ballester
 
4)  Presentació del llibre Llengua i identitat
 
5) Softcatalà presenta la traducció al català del VirtualBox 2.2
 
6) El curs de català en línia, Parla.cat enceta un nou nivell
 
7) Ajudes per a la producció audiovisual en valencià
 
8) XXVI Cursos d'Estiu
 
9) Recital de poemes de J.V. Foix
 
========================================================================================
Si voleu donar d'alta una adreça electrònica, cliqueu damunt l'enllaç: http://infomigjorn.drac.com/alta
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
========================================================================================
1)
 
Notícia publicada en el diari digital VilaWeb divendres 8 de maig del 2009

El lingüista Joan Solà, nou doctor honoris causa de la Universitat de Lleida

En el discurs d'investidura, va demanar una aposta política clara per a la llengua

La Universitat de Lleida investí ahir doctor honoris causa el lingüista Joan Solà. En el seu discurs, aquest analista de la llengua catalana, nascut a Bell-lloc d'Urgell (Pla d'Urgell) el 1940, va avisar: 'Si els polítics no deixen de tractar la llengua com una qüestió subordinada, no podrà aguantar les empentes fortes que rep per a desaparèixer, ni l'efecte de les migracions'. Solà va vindicar el paper dels joves en la defensa de la llengua.

'Per mi, en aquest país, allò que ens falta no és l'adaptació de la llengua, sinó una potència política veritable', va dir Solà, que destacà els grans lingüistes que han influït la seva trajectòria: Coromines, Chomsky i Pompeu Fabra.

L'acte d'investidura va fer-se ahir al vespre al rectorat de la Universitat de Lleida, sota l'apadrinament del doctor Joan Julià.

Trajectòria

Joan Solà és llicenciat en filologia clàssica i doctor en filologia catalana. El 2005 va rebre la Creu de Sant Jordi. Ha estat professor, des del 1965, a la Universitat Autònoma de Barcelona, i des del 1984, és catedràtic de llengua i literatura catalanes de la Universitat de Barcelona. Ha publicat una quarantena de llibres i prop de dos-cents articles i estudis, preferentment de sintaxi i d'història de la llengua catalana. Entre els seus estudis de sintaxi, hi ha 'Del català incorrecte al català correcte' (1977) i 'Gramàtica del català contemporani' (2002).

També és codirector, amb Jordi Mir, de l'edició de les obres completes de Pompeu Fabra (el primer volum és del 2005), editor de 'L'obra de Joan Coromines: cicle d'estudi i homenatge' (1999) i director de l'obra col·lectiva 'Gramàtica del català contemporani', publicada el 2002.

Joan Solà també ha fet cursos i conferències a centres universitaris de l'estat espanyol, d'Europa i dels Estats Units. Ha promogut projectes d'investigació i d'edició i ha estat assessor lingüístic d'organismes com el Consorci per la Normalització Lingüística, l'Ajuntament de Barcelona o la Caixa, i és col·laborador habitual de la premsa, la ràdio i la televisió, plataformes des de les quals s'interroga sobre l'ús de la llengua quotidiana.

Per la seva tasca acadèmica i cultural, ha rebut premis i homenatges, com el Premi de la Crítica de Serra d'Or (1999), el Premi Sanchis Guarner de la Fundació Jaume I (2002), la medalla Narcís Monturiol (2003) i la Creu de Sant Jordi (2005).

========================================================================================
 
2)
 
Article publicat en el setmanari EL PUNT (edició del País Valencià) diumenge 10 de maig del 2009
 

El ieisme

Anomenem ieisme el defecte lingüístic consistent en pronunciar el so representat pel dígraf ll com si fóra el que correspon el so aproximant palatal que correspon a una i que actua com a consonant. Els valencians hem pronunciat sempre el so del dígraf ll com a lateral palatal sonor. El fenomen del ieisme era, fins fa molt pocs anys, estrany als valencianoparlants. A hores d'ara està generalitzant-se a una velocitat vertiginosa. Al pas que anem, d'ací a uns pocs decennis tan sols els vells conservaran el so lateral palatal sonor i, lògicament, d'ací a uns quants decennis més, el citat so haurà desaparegut per complet de la nostra llengua. Cada vegada hi han més valencians que els agrada menjar “paeia”, beure “iet” i mirar la “iuna”. És un problema de peresa mental i de menfotisme lingüístic. Si no tenim la valentia i l'honestedat de rectificar, baixarem un escaló més cap a la degradació total del valencià.

 
============================================================================================================
 
 
3)
 
Publicat en el diari digital VILAWEB dissabte 2 de maig del 2009
 

'L'agitació de l'escriptura. Itineraris entre la vida i l'obra de Joan Fuster' és publicat per Perifèric edicions · Vol ser una invitació a la lectura del llegat literari de Fuster.

Al llibre 'L'agitació de l'escriptura. Itineraris entre la vida i l'obra de Joan Fuster' (Perifèric edicions), l'escriptor Josep Ballester ofereix una visió innovadora i interpretativa de la figura de Joan Fuster,
a partir de la seva biografia, la seva obra literària i el context en què es va produir. 'Necessitava fer un examen de consciència, un balanç sobre la figura i l'obra de Fuster', ha dit Ballester en declaracions a VilaWeb.

Per escriure el llibre, Joan Ballester s'ha basat en tot tipus de material com la correspondència de Joan Fuster amb intel·lectuals i escriptors o articles apareguts a la premsa. Uns dels articles que Ballester ha consultat són els que van aparèixer a 'El País valenciano', iniciant una campanya contra la figura de Fuster i el que representava, després que el 1962 publiqués 'Nosaltres els valencians'. 'És ben curiós, per no dir una altra paraula, llegir aquests articles gairebé cinquanta anys més tard i comprovar que s'expliquen moltes coses que encara passen a l'actualitat', ha dit Ballester.
'L'agitació de l'escriptura. Itineraris entre la vida i l'obra de Joan Fuster', que compta amb la participació de l'artista Andreu Alfaro que ha fet el dibuix de la coberta, pretén ser una invitació a la lectura del llegat literari de Fuster.
 
============================================================================================================
 
 
4)
 
Presentació del llibre Llengua i identitat
 
El director del Departament de Filologia Catalana i el director del Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació (CUSC)es complauen a convidar-vos a la presentació del llibre Llengua i identitat.

Els autors del volum són: Emili Boix-Fuster, Rafael Castelló, Jean Paul Escudero, Josep Espluga, Sabela Labraña, Àngels Massip (coord), Joan F. Mira, Esperanza Morales, Patrick Sauzet, Raimondo Strassoldo.

Editat per Publicacions i Edicions de la Universitat de Barcelona.

En l'acte intervindran:

Sra. M. Jesús Ferrer, cap del Gabinet de Coordinació del Comissionat d'Universitats i Recerca.
Dr. Albert Bastardas, director del CUSC.
Dr. Vittorio de l'Aquilla, coordinador del Servisc de Planificazion y Elaborazion dl Lingaz Ladin.
Dra. Àngels Massip, coordinadora del llibre.
Dra. Maria Josep Jarque, professora a la Facultat de Psicologia de la UB i docent de llengua signes.

L'acte tindrà lloc el dimecres 13 de maig a les set de la tarda al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, Montalegre, 5, Aula 2 - 08001 Barcelona.

........................................
Informació distribuïda per:
Observatori CUSC- Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació
Tel. 93 403 70 65
Facultat de Filologia (bústia 191)
Universitat de Barcelona
Gran Via de les Corts Catalanes, 585
08007 Barcelona
www.ub.es/cusc

============================================================================================================
 
5)
 
Softcatalà presenta la traducció al català del VirtualBox 2.2
 
Softcatalà presenta la traducció al català de la versió 2.2 del VirtualBox, un programa que permet la virtualització de sistemes operatius. Per virtualització de sistema operatiu s'entén la instal·lació d'un sistema operatiu dins d'un altre emulant un maquinari virtual.

En aquesta versió el suport 3D a dins de les màquines virtuals ja és estable mitjançant OpenGL. Això permetrà millorar considerablement l'experiència de l'usuari amb programes que requerisquen aquesta característica i, fins i tot, la possibilitat de poder executar alguns jocs (que funcionen amb OpenGL, no amb Directx).

La resta de novetats es poden consultar a la pàgina de canvis del projecte [1]. Caldria destacar també una de les noves opcions, que és la característica d'importació/exportació de màquines virtuals fent servir el format OVF. Això té unes possibilitats molt interessants ja que es podran importar màquines virtuals des d'altres programes de virtualització com l'VMware (si aquests fan servir el mateix format) o el qemu.

VirtualBox és multiplataforma, existeixen versions per a Windows, GNU/Linux i Mac OSX. En el cas de GNU/Linux es presenten paquets precompilats per a diferents distribucions a més de permetre afegir repositoris per a les distribucions basades en sistemes Debian.

Existeixen dues versions del VirtualBox segons la seua llicència. L'única diferència notable entre ambdues versions és que la versió completament lliure no té suport per a usb. La versió completa (amb suport usb) és gratuïta per a ús personal. Per a entorns empresarials cal pagar una llicència o descarregar-se la versió lliure. Per a més informació i descàrrega en tots els sistemes operatius visiteu el seu lloc web [2].

Podeu baixar-vos el VirtualBox 2.2 en català (versió completa amb suport usb per a ús personal) al rebost de programes de Softcatalà [3].

La traducció del VirtualBox és un dels darrers projectes de Softcatalà [5]. Si voleu col·laborar, adreceu-vos a la llista de correu del projecte.

Softcatalà és una associació sense afany de lucre que treballa per la normalització de la llengua catalana en el sector informàtic relacionat amb Internet i les noves tecnologies, a partir de la traducció de programari lliure i de distribució gratuïta. Per a més informació sobre els programes que aquesta associació ha traduït al català, podeu consultar el seu lloc web a
http://www.softcatala.org.

[1]
http://www.virtualbox.org/wiki/Changelog
[2] http://www.virtualbox.org/
[3] http://www.softcatala.org/wiki/Rebost:VirtualBox
[4] http://www.softcatala.org/wiki/Projectes/VirtualBox
[5] http://www.softcatala.org/wiki/Projectes/VirtualBox

 
==========================================================================================================
 
6)
 
Publicat pel servei Sala de Premsa de la Generalitat de Catalunya dilluns 4 de maig del 2009

Aquest dilluns s'ha obert als usuaris la modalitat lliure del curs Intermedi 1

Avui s'ha obert la modalitat lliure del primer grau del nivell intermedi del Parla.cat, l'entorn d'aprenentatge de català en línia. Aquest nivell s'afegeix a l'oferta ja existent dels nivells bàsic i l'elemental, que es poden cursar tant en la modalitat lliure com en la de tutoria. Està previst que l'Intermedi 1 s'ofereixi també en modalitat amb tutoria a partir de l'11 de maig.
 
D'ara fins al mes de setembre s'aniran posant en funcionament de manera progressiva els dos graus que resten per completar el nivell intermedi. Un cop l'alumnat finalitza els continguts de cada nivell del Parla.cat, ha assolit els coneixements necessaris per optar a les proves oficials que s'organitzen de manera presencial i obtenir així la corresponent certificació acadèmica.
 
 
Com és l'entorn d'aprenentatge Parla.cat?
 
El Parla.cat és un entorn d'aprenentatge de català en línia, desenvolupat per la Secretaria de Política Lingüística del Departament de la Vicepresidència i l'Institut Ramon Llull, en col·laboració amb el Consorci per a la Normalització Lingüística.
 
El Parla.cat posa a disposició de l'alumnat materials didàctics per aprendre la llengua catalana, que es complementen amb els continguts de caràcter lúdic i cultural que s'ofereixen a la Rambla virtual. Aquest espai també permet interactuar amb altres usuaris a través de fòrums i xats.
 
La Secretaria de Política Lingüística gestiona la modalitat lliure que ofereix els mateixos nivells que la modalitat amb tutoria. En aquesta modalitat els aprenents poden optar per un aprenentatge autònom i gratuït. El Consorci per a la Normalització Lingüística i l'Institut Ramon Llull gestionen la modalitat amb tutoria, que és de pagament (90 euros), la qual ofereix als inscrits la possibilitat que un tutor o tutora els guiï i faci el seguiment del seu aprenentatge. Els alumnes en aquesta modalitat poden fer pràctiques orals a les sales de xat de veu moderades pel tutor o per la tutora.
 
Podeu accedir al Parla.cat a través de la següent adreça http://www.parla.cat
 
============================================================================================================
 
7)
 
Ajudes per a la producció audiovisual en valencià
 
Sol·licitud d'ajudes per a la producció audiovisual (llargmetratges documentals, de ficció i d'animació destinats a les sales d'exhibició cinematogràfica, curtmetratges, documentals de creació per a televisió en versió original en valencià i sèries documentals per a televisió en versió original en valencià). (IVARMS)
 
http://wwws.gva.es/Prop/prop.jsp?id_proc=181&idioma=VA
 
============================================================================================================
 
8)
 

XXVI Cursos d'Estiu

 

Els XXVI Cursos d'Estiu que convoca la Conselleria d'Educació tindran lloc a l'Escola d'Art i Superior de Disseny, situada al Complex de Velluters (c/ Pintor Domingo, 20, 46001 València), els dies 29 i 30 de juny i 1, 2 i 3 de juliol de 2009.

La preinscripció als cursos és gratuïta i es podrà realitzar a través de la pàgina web www.edu.gva.es/usvalestiu. El termini de preinscripció començarà el dia 7 de maig i acabarà el 5 de juny de 2009. A partir del 15 de juny de 2009 es podrà consultar l'assignació definitiva de cursos en la mateixa pàgina indicada per a la inscripció. La consulta mostrarà el nom, el lloc i l'horari del curs al qual cada sol·licitant ha sigut admés. El full es podrà imprimir per a fer-lo servir com a justificant en el lloc de treball.

Per a més informació, visiteu http://www.edu.gva.es/polin/val/aprendre_valencia.html

============================================================================================================
 
9)
 
 
El Museu de la Xocolata i la Fundació J.V. Foix presenten:

UN TAST DE FOIX

Poemes de J.V. Foix

amb l'actriu Gemma Reguant i la pianista Anna Alemany

Tria de textos: Gemma Reguant
Tria de músiques: Anna Alemany

Presentació: Jordi Cornudella

Data: 14 de maig del 2009 a les 19.30
Lloc: Museu de la Xocolata - Carrer del Comerç, 36 - Barcelona

Degustació de pastissets i cava

Fundació J.V. Foix
 
 
 
 
============================================================================================================
 
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us pregue encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del nou butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací
Si voleu donar d'alta una adreça electrònica, cliqueu damunt l'enllaç: http://infomigjorn.drac.com/alta
Si voleu posar-vos en contacte amb l'administrador d'InfoMigjorn, escriviu a l'adreça InfoMigjorn@telefonica.net
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
============================================================================================================