InfoMigjorn, revista virtual sobre llengua catalana [9.000 membres]

            

Butlletí número 109 (dilluns 06/04/2009) –

Informació triada per Eugeni S. Reig i Xavier Marí

     

                   

1)  Riurau Editors es presenta amb traduccions de Kleist i Goethe

     

2)  Miquel Nicolàs - De nou el nom de la llengua: fal·làcies, messianismes i provocacions   

  

3)  Trobada d'escoles en valencià tot i l'oposició del govern de Camps  /  Arranca la fiesta en defensa de la lengua  /  El Consell veta que Escola Valenciana presente les Trobades a Sant Miquel dels Reis

            

4)  Vicent Usó - Escola valenciana

     

5)  Màrius Serra - Rodamots? 

      

6)  Joan-Lluís Lluís, premi Serra d'Or

        

7)  O PP entra no Parlamento cunha protesta pola lingua 

            

=====================================================

Si voleu donar d'alta una adreça electrònica, cliqueu damunt l'enllaç: http://infomigjorn.drac.com/alta

 

Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic (http://drac.com)

=====================================================

          

1)

 

Riurau Editors es presenta amb traduccions de Kleist i Goethe

 

Riurau Editors és un nou segell editorial que es presenta amb una col·lecció de clàssics de la literatura universal. Els dos primers llibres de la col·lecció són dues obres de pes de dos autors alemanys del segle XIX: la novel·la curta Michael Kohlhaas de Heinrich von Kleist i Faust, l'obra magna de Johann Wolfgang Goethe. La traducció de tots dos llibres és obra de Jaume Ortolà, el principal impulsor de Riurau Editors. 

 

El projecte de traducció de la primera part de Faust de Goethe ja va rebre el 6è premi de traducció "Vidal Alcover" dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona de l'any 2005. Ara es publica Faust íntegrament, primera i segona part, en versió poètica, amb els seus més de 12.000 versos. 

Jaume Ortolà presentarà l'editorial i els dos primers llibres el
dimarts 7 d'abril del 2009, a les 20.30h, a la Seu Universitària de Benissa (Marina Alta).

 

Més informació sobre els llibres, amb pàgines de mostra, en

www.riuraueditors.cat  

       

  

2)

               

De nou el nom de la llengua: fal·làcies, messianismes i provocacions

     

Miquel Nicolàs

Departament de Filologia Catalana, Universitat de València

     

Publicat a NOU DISE núm. 330, dijous 26 març del 2009

http://www.uv.es/noudise

 

El tornem a publicar perquè a l'últim butlletí d'IM, per un error, va sortir sense els darrers paràgrafs.

   

La Universitat té, entre altres funcions, les de produir coneixement, difondre'l i propiciar la crítica social. En l'exercici d'aquestes funcions, qualsevol membre de la comunitat universitària pot opinar el que vulga, sense cap més límit que el respecte a les persones i a la mateixa institució. Vist així, totes les opinions mereixen ser escoltades amb respecte, però val a dir que no totes són intrínsecament respectables. No ho són les que ens fan perdre el temps reobrint expedients que consideràvem clausurats. Ni les que, argumentant de manera tramposa i sectària, redueixen la complexitat dels problemes a una recepta messiànica, oculten les intencions reals amb què s'exposen i aconsegueixen un efecte contrari al que diuen perseguir. Aquesta és la valoració que em mereixen els textos publicats en aquesta tribuna lliure en els números 326 i 328, en què diversos professors demanen que els Estatuts de la nostra Universitat primen el terme “llengua valenciana” com a denominació de la llengua pròpia. Subscric plenament les remarques crítiques que al primer dels textos van adreçar els companys claustrals Esteve, Carbonell, Hurtado i Gómez, en el número 327 d'aquesta mateixa publicació. I afegesc, fastiguejat i a contracor, alguns judicis sobre la desafortunada proposta que subscriuen Casanova, Saragossà i altres docents.

   

Fins ara pensàvem que només els polítics professionals recorrien al fantasma de l'apel·latiu idiomàtic quan els calia obtenir-ne rèdit electoral. El fet que siguen ara professors universitaris els qui reobrin la “ferida nominal”, motu proprio i sense cap “agressió” prèvia, trenca l'statu quo en què ens creiem instal·lats de portes endins i fa trontollar novament la sempre inestable divisòria entre ciència i política. Diguem-ho ras i curt: aquests professors fan política valentse d'una tribuna universitària. Política d'aficionats, de vol ras i contrària al que sempre ha sustentat la nostra Universitat: que les denominacions científica i popular de la llengua han de coexistir en distribució complementària. En el cas que ens ocupa opinar és actuar: intentar la revocació o el canvi d'una denominació legal consensuada dins la Universitat. Denominació que compta, a més, amb una executòria legal ben accidentada, com ens recordaven els companys claustrals en la resposta a Casanova, promotor primer d'aquesta desencertada iniciativa.

   

L'argumentació que fan servir els professors “dissidents” és, com a mínim, poc plausible i parteix d'un error de concepte interessat. Una cosa és que, jutjades amb la perspectiva dels anys, l'estratègia i la tàctica del valencianisme d'inspiració pancatalanista foren equívoques, ineficaces i fins i tot contraproduents, per tal com serviren de coartada a la reacció antivalenciana del franquisme residual i els seus aliats. I una altra cosa de ben diferent que la desfeta política del valencianisme, i la retracció en l'ús social de la llengua, s'expliquen per l'entestament d'una minoria a fer servir el nom proscrit de “català” en determinats contextos, i pel model lingüístic unitarista, sustentat en unes poques diferències gramaticals i lèxiques, i emprat només per alguns escriptors en una part de la comunicació escrita. Matisacions aquestes que s'estalvien els autors de la singular proposta.

   

Sustentar a aquestes alçades una tal interpretació, amb l'allau d'evidències a contrario que tenim, només pot ser fruit de la ignorància o d'una voluntat vehement de substituir els fets per una versió esbiaixada i simplista, que, casualitats de la vida, s'ajusta com un guant als interessos polítics del partit que governa al País Valencià. Denominació, per cert, que s'evita en ambdós articles: omissió calculada o lapsus redundant amb la intencionalitat política de la proposta?

  

D'altra banda, aquesta visió del passat no s'enuncia a manera d'hipòtesi, sinó amb afirmacions taxatives d'un dogmatisme contumaç, que lluny d'invitar al diàleg provoquen el refús de molts dels qui hem patit el conflicte. Ja és prou carregosa la sensació d'estar en un impasse permanent, escoltant des de fa més de tres dècades les mateixes fal·làcies, perquè ara ens les hàgem d'escoltar a casa nostra, proferides sense pal·liatius per uns companys que sentencien ex catedra la veritat històrica revelada. En aquest sentit, la seua opinió val tant com qualsevol altra hipòtesi alternativa. Per exemple, la que sostinga que la dreta valenciana hauria refusat i combatut igualment una reivindicació del valencià formulada amb l'etiqueta “llengua valenciana” i sota una normativa gramatical populista.

   

Certament, la revisió del passat és necessària i s'ha de fer aplicant-hi una mirada crítica i polièdrica, que concilie dialècticament les diferents perspectives, faça un balanç ponderat dels conflictes i n'extraga les conseqüències adients al present. En aquest sentit, hauríem de renunciar a l'expressió “batalla de València”, que fan servir els professors al·ludits, com a designador genèric del conflicte d'identitats i símbols que ens ha condicionat de la transició ençà. És una expressió capciosa i inexacta, que, de completar- se en el joc metafòric, ens permetria parlar encara avui de “guerra de guerrilles”, “atrinxeraments”, “franctiradors”, “falsos armisticis”, “resistents heroics”, “traïdors conspicus”, “quintacolumnistes”..., termes tots ells hiperbòlics per a un conflicte domèstic, que se substancia en la perifèria del poder real, com a lluita simbòlica que emmascara els autèntics problemes sociolingüístics. Per això, bé farien els al·ludits dedicant la seua capacitat, que no és poca, a la promoció efectiva de la llengua, en lloc de contribuir a la cerimònia de la confusió nominalista.

  

En tot cas, revisió no vol dir revisionisme ni liquidacionisme. El zel autocrític no hauria d'impedir manternir-se lleial a la nostra institució, que ha hagut de patir, i encara pateix per diverses vies, l'hostilitat i el menysteniment dels sectors socials i polítics contraris al debat racional. Si tenim en compte el rosari d'agressions que en tot aquest temps ens han dedicat els defensors polítics de la “llengua valenciana”, molta generositat d'esperit s'ha de posseir perquè la petició que fan aquests professors no es prenga com un escarni vergonyant.

  

Cal reconèixer que la provocació ha aconseguit l'objectiu de tot acte d'agitació i propaganda: ser escoltats, al marge del crèdit intel·lectual que meresca el seu gest polític. D'acceptar-se la seua proposta, diuen, els grans vencedors serien el poble valencià i la llengua. Però en aquest afer, que no té gens de combat èpic, no hi ha vencedors ni vençuts. Ni tan sols ho són els promotors d'aquesta insignificant agitació de consciència. Només hi ha un munt d'energies balafiades i una sensació de pèrdua i d'infinita tristesa: la d'haver hagut de respondre'ls. Perquè la meua resposta no s'hauria d'haver escrit mai. Però la insolent intemperància d'ells, tampoc.

   

Miquel Nicolàs

Departament de Filologia Catalana

Universitat de València

       

        

3)

     

Trobada d'escoles en valencià tot i l'oposició del govern de Camps

 

Publicat a l'AVUI, dijous 2 d'abril del 2009

http://paper.avui.cat/article/societat/159885/trobada/descoles/valencia/tot/loposicio/govern/camps.html

 

El col·legi públic Pare Català de València va acollir ahir la presentació de la 24 edició de les multitudinàries Trobades d'Escoles en Valencià després que la conselleria de Cultura els denegués fa uns dies la seu de la Biblioteca Valenciana, tot i que la tenien reservada des del febrer.

 

"Un canvi de postura des de dalt", en referència a la conselleria, van argumentar d'entrada els responsables de la Biblioteca Valenciana. L'endemà, però, la raó oficial que els arribava era que aquells espais són d'ús exclusiu d'institucions dependents de la Generalitat Valenciana, un extrem que mai ningú havia adduït fins llavors. El president d'Escola Valenciana, Diego Gómez, atribuïa ahir la denegació de l'espai al "nerviosisme" que hi ha en el govern valencià davant la convocatòria de vaga general en el sector educatiu per al 28 d'abril.

 

En aquest context arriben les tradicionals Trobades, que enguany se celebraran en 21 municipis d'arreu del País Valencià, comptaran amb la participació de 720 centres educatius i està previst que hi assisteixin 200.000 persones, segons els organitzadors. Amb el lema El valencià és teu, les trobades que comencen aquest cap de setmana a Llutxent, la Pobla de Farnals i Castelló i que acabaran el 6 de juny a Albalat dels Tarongers, promouran la lectura en català.

 

En col·laboració amb el Fòrum del Llibre Valencià s'hi repartiran 200.000 vals d'un euro de descompte per comprar. L'escriptora Isabel-Clara Simó, que va assistir ahir a la presentació, va remarcar la importància de la llengua per a la identitat d'un poble i el gran valor de potenciar la seva literatura. "Tot i els impediments dels nostres governants continuarem ací quan ells no estiguen. Les Trobades són per sempre i superaran tots els entrebancs", va afirmar, per la seva banda i en la mateixa línia, Gómez.

 

Ester Pinter

 

==========================================

 

Arranca la fiesta en defensa de la lengua

 

Editorial de Levante-EMV.com, diumenge 5 d'abril del 2009

 

www.levante-emv.com/secciones/noticia.jsp?pRef=2009040500_5_574991__Opinion-Arranca-fiesta-defensa-lengua

 

(Podeu traduir la notícia amb: www.internostrum.com)

     

Como cada primavera desde hace casi un cuarto de siglo, miles de profesores, padres y escolares participan a partir de este fin de semana en las «Trobades d´Escoles en Valencià», la concentración en defensa de la lengua y la cultura valenciana más multitudinaria, por cuanto reúnen cada año a más de doscientas mil personas. Entre este fin de semana, con las primeras «trobades» en Llutxent, la Pobla de Farnals y Castelló y la que cerrará el ciclo a primeros de junio en Albalat dels Tarongers, serán 19 las fiestas comarcales en las que participarán 720 centros educativos y en las que está previsto realizar 1.700 talleres educativos, 200 actuaciones de música y teatro y 30 conciertos del Festival Itinerant de Música en Valencià. Todo un despliegue lúdico y festivo en defensa y reivindicación del uso social de la lengua autóctona auspiciado por Escola Valenciana, una entidad que año tras año recibe el respaldo de la comunidad educativa y la espalda o los obstáculos -como este año- de la Administración, que obligó a reprogramar tres días antes el acto de presentación de las «Trobades», después de que la Generalitat prohibiera celebrarlo en la Biblioteca Valenciana. Una decisión arbitraria por cuanto la edición de este año se centra en la lectura y cuenta con la participación del Fòrum Valencià del Llibre, integrado por escritores, editores, distribuidores y bibliotecarios valencianos.

 

==========================================

 

El Consell veta que Escola Valenciana presente les Trobades a Sant Miquel dels Reis

 

Publicat a Valencianisme.com, dijous 26 març del 2009

 

Podeu llegir la notícia a:

http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1468&Itemid=1

     

 

4)

        

Escola valenciana

 

Vicent Usó

 

Publicat a El Periódico Mediterráneo, diumenge 5 d'abril del 2009

http://www.elperiodicomediterraneo.com/noticias/noticia.asp?pkid=454621

 

Hi ha gent que et fa sentir orgullós de pertànyer a un país, a una cultura, de parlar una llengua. La gent de la Federació Escola Valenciana-Federació d´Associacions per la Llengua, per exemple. Són ells qui impulsen, des de fa 24 anys (que es diu ràpid i fàcil, però no ho és gens), les Festes per la Llengua com la que, avui mateix, se celebra a Castelló (i també a Llutxent i a la Pobla de Farnals). I que en unes poques setmanes repetirà convocatòries en indrets de tot el país. Aquest cap de setmana, segons les previsions, més de 35.000 persones --entre xiquets i grans-- es reuniran en les diferents seus amb l´objectiu de passar-s´ho bé al temps que reivindiquen un recolzament efectiu a la llengua dels valencians. Són jornades festives (ja ho diu el nom) on les exigències d´un major suport institucional al valencià conviuen amb activitats concebudes amb el propòsit d´aprendre i de divertir-se, que és, ja ho saben vostés, la millor manera d´educar. De fet, el d´avui només és l´acte central --la festa grossa-- d´una série d´activitats que van començar a Vila-real, fa unes setmanes, amb el lliurament del premi Sambori, un certamen literari on cada any participen milers de xiquets. Així, en els dies previs, ha hagut sessions de cinema, actuacions musicals --amb artistes com Al Tall o Tomeu Penya-- i cercaviles. Una série d´actes que culminen avui, al Parc de Ribalta de Castelló, amb tallers preparats per les escoles de les comarques de la Plana i més actuacions i castellers i teatre i la participació d´escriptors. Una festa, com es veu, molt dinàmica que enguany s´ha centrat en la promoció de la lectura, que tanta falta ens fa. I que cada any és capaç de reunir, en les diverses convocatòries, més de 200.000 persones de tota la geografia del País Valencià. Que també es diu ràpid i fàcil. I tampoc ho és gens.

  

Escola Valenciana és sense dubtes una de les entitats cíviques del país de trajectòria més coherent, més sòlida i més brillant. Un camí que van començar a recórrer entre 1984 i 1986, amb el naixement d´una série d´entitats vinculades a l´educació que, finalment, van decidir federar-se i treballar juntes per fomentar l´ús del valencià en tots els sectors, i preferentment a l´escola. Des d´aleshores, han rebut distincions arreu de l´àmbit lingüístic català. Premis com el Socarrat Major o el Vicent Ventura, el Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el de la Nit de la Cultura Balear que atorga l´Obra Cultural Balear o el de l´Associació Econòmica d´Amics del País. No és d´estranyar, doncs, que la seua capacitat de mobilització i el seu prestigi, la seua coherència i la seua fermesa a l´hora de reclamar uns drets que són sistemàticament arraconats pels responsables polítics genere picors al Palau de la Generalitat. Enguany, per exemple, les autoritats els han negat la cessió del Saló d´Actes de la Biblioteca Valenciana per a presentar les Trobades 2009, després d´haver estat concedida l´autorització, quina manera de fer el ridícul. Una maniobra burda, però no més que tantes altres a què ens té acostumats el Consell quan es tracta de perseguir la llengua dels valencians. Un gest estúpid també, que deixa en evidència l´escàs talant democràtic dels inquilins del Palau de la Generalitat. Però això ja no ens ve de nou, francament.

  

Cap acte de censura, però, no sorgeix de manera espontània. I aquest resulta difícil no lligar-lo amb la posició d´Escola Valenciana en relació a la vaga en l´ensenyament que finalment s´ha convocat per al pròxim 28 d´abril, després de constatar --una vegada més-- que el propòsit de diàleg que va formular la Generalitat només buscava desactivar la vaga anterior, la del passat 17 de desembre. Una vaga, recordem-ho, convocada arran del malestar que va provocar la desídia de la Conselleria d´Educació envers l´escola pública i que va acabar d´encendre la decisió d´impartir en anglés l´assignatura d´Educació per a la Ciutadania. Ja ens ho imaginàvem, aleshores, que aquelles promeses només eren una maniobra dilatòria que buscava refredar el descontent. Que el seu interés per millorar l´ensenyament públic era el mateix de sempre. I que, com vostés ja saben, oscil.la entre poc i no gens.

       

  

5)

 

Rodamots?

   

Màrius Serra
   
Publicat al suplement CULTURA del diari AVUI, dissabte 4 d'abril del 2009 (MOTACIONS)


A voltes no cal canviar ni una lletra per suscitar mutacions verbals. És el cas del meu llibre preferit d'aquest Sant Jordi: Rodamots, de Jordi Palou amb Pau Vidal (Empúries), vers Globetrotters dels mots. Un rodamot, fins fa poc, només era una roda moguda a mà en un torn o una filadora. Però ja fa una dècada que en Palou malda per afegir-hi un nou sentit: la tramesa gratuïta d'un mot diari per correu electrònic. El model és l'AWAD (A Word A Day) d'Anu Garg. Palou el va conéixer l'hivern de 1999 i va decidir obrir-ne una franquícia catalana a www.rodamots.com. Deu anys després, som 14.319 els subscriptors que rebem cada matí un mot en un pulquèrrim missatge que en conté les accepcions, l'etimologia i una cita literària que el contextualitza. Ara, per una d'aquelles paradoxes de l'era digital, la proposta salta al paper, en un format atractiu que inclou l'escreix aportat pels receptors del mot diari. Al llibre, la feinada palouana es veu complementada per l'enginy del Vidal de les vidàliques, lingüista titulat que demostra una gran perícia amb els títols i subtítols que lliguen la salsa. S'alça la sessió,  que tots som rodamotaires.

 

  

6)

   

Joan-Lluís Lluís, premi Serra d'Or

 

Publicat a l'AVUI, divendres 3 d'abril del 2009

http://paper.avui.cat/article/cultura/160008/joanlluis/lluis/premi/serra/dor.html

 

La revista Serra d'Or va celebrar ahir al vespre els 50 anys d'existència -ininterrompudament des del 1967- amb la 43a edició dels premis de la crítica que duen el seu nom.

 

Joan-Lluís Lluís va guanyar el premi de novel·la per Aiguafang (La Magrana), Hilari de Cara el de poesia per Postals de cendres (El Gall Editor) i Guillem Frontera el de narració per La mort i la pluja (Proa).

 

Un altre dels premis importants va ser per a Memòries d'un segle d'or (Proa), del crític literari i pedagog Joan Triadú. En la categoria d'estudis literaris, el guardó va anar a mans de Joan Ramon Resina per La vocació de modernitat de Barcelona. Auge i declivi d'una imatge urbana (Galàxia Gutenberg). Pel que fa al teatre, els guanyadors van ser Josep Pere Peyró, Joan Castells i Ros Ribas, i en recerca, Antoni Simon, Josep M. Camarasa, Jesús Ignasi Català i Giovanni C. Cattini.

 

Finalment, els premis dedicats a la literatura infantil i juvenil van recaure en Vet aquí un pèl (Pagès Editors), amb text de M. Àngels Juanmiquel i il·lustracions de Marta Balaguer, i Albert Jané per l'adaptació de L'Odissea (Combel).

 

Al sopar hi van ser presents, entre altres personalitats, l'abat de Montserrat, Josep M. Soler, i el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras.

 

  

7)

   

O PP entra no Parlamento cunha protesta pola lingua

 

Maria Ovelleiro – Tribuna catalana, divendres, 3 d'abril del 2009

http://www.tribuna.cat/index.php?option=com_content&task=view&id=88730&Itemid=52

 

O pasado mércores constituíase o novo Parlamento galego presidido polo PP, que se estreaba na VIII lexislatura cunha protesta da Mesa pola Normalización Lingüística na porta. E é que a asociación presidida por Carlos Callón quixo aproveitar a estrea da nova maioría dos conservadores para advertir sobre a involución lingüística que pretende seguir o PPdeG.

Varios centos de persoas, entre os que se atopaban Francisco Rodríguez, da UPG, Iria Aboi de Galiza Nova, mandatarios da CIG e dos Comités, concentrábanse nas portas do Parlamento galego en contra da política lingüística que xa avanzou o PP. Os alí concentrados protestaban pola intención do futuro presidente da Xunta, Alberte Núñez Feixóo, de derrogar o decreto que regula o uso do galego no ensino. Callón lembroulle a Feixóo que o decreto que vai derrogar emana dunha Lei de Normalización aprobada baixo o goberno do propio PPdeG.  

     

 

=================================================================================

 

InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:

– Retalls de notícies de premsa.

– Articles, publicats o inèdits.

– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.

– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.

Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.

 

Us pregue encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del nou butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.

 

Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací

Si voleu donar d'alta una adreça electrònica, cliqueu damunt l'enllaç: http://infomigjorn.drac.com/alta

Si voleu posar-vos en contacte amb l'administrador d'InfoMigjorn, escriviu a l'adreça InfoMigjorn@telefonica.net

 

Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic (http://drac.com)

 

=================================================================================