InfoMigjorn, revista virtual sobre llengua catalana [8.000 membres]
 
Butlletí número 64 (dijous 25/12/2008) - Informació triada per Eugeni S. Reig
 
1)
- El Govern espanyol diu ara que la reciprocitat de les emissions de TV3 i Canal 9 'no és problema seu' /
- Esquerrra exigeix a Sebastián que deixi de posar traves a la reciprocitat TV3-Canal 9 /
- Indústria dóna allargs a la cessió del múltiplex valencià per a TV3 /
- Nota de premsa d'Acció cultural del País Valencià /
- El Tribunal superior de Justícia avala el tancament de repetidos de TV3 i la multa de 300.000 euros a Acció cultiral del País Valencià
 
2) Vicent Luna - Una obsessió malaltissa
 
3) La Llei de Llengües es presentarà com a project de llei
 
4) Jordi Cabré - Parella lingüística
 
5) Nous termes per al català
 
6) Llibre: 'Català jurídic' (pensat per al dret andorrà)
 
7) Llibre: 'Els estrangerismes en català. Com són i per què en tenim. Una aproximació social i lingüística'
 
8) Valencians a San Juan, als Andes argentins
 
===============================================================================
Si voleu donar d'alta una adreça electrònica, cliqueu damunt l'enllaç: http://infomigjorn.drac.com/alta
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic (http://drac.com)
===============================================================================

Des del 7 de desembre El Punt (edició del País Valencià) només se serveix per subscripció. Si encara no ets subscriptor, telefona al 902 45 60 00 i rebràs el setmanari al teu domicili. També pots clicar directament: http:// quiosc.elpunt.cat i restarà formalitzada la teua subscripció.

===============================================================================
1)
 
Publicat en el diari digital directe.cat dimecres 17 de desembre del 2008
 
http://www.directe.cat/article/el-govern-espanyol-diu-ara-que-la-reciprocitat-de-les-emissions-de-tv3-i-canal-9-no-es-pro-11357
 

El Govern espanyol diu ara que la reciprocitat de les emissions de TV3 i Canal 9 'no és problema seu'

Zapatero es va comprometre fa uns mesos a 'resoldre el tema'
El ministre d'Indústria espanyol, Miguel Sebastián, ha afirmat aquest dimarts que la reciprocitat de les emissions de TVC i Canal 9 a Catalunya i al País Valencià depèn exclusivament dels acord que assoleixin els governs d'aquestes comunitats autònomes, i no de cap decisió del govern espanyol o del repartiment dels múltiplex del govern espanyol (tres per a Catalunya i dos per al País Valencià), tot i que la Generalitat valenciana condiciona la reciprocitat al fet de disposar del mateix nombre de múltiplex. 'Si la Comunitat Autònoma Valenciana no desitja exercir aquesta reciprocitat', ha dit, 'no és un problema del govern de la nació'. Cal recordar que va ser el propi president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, qui es va comprometre amb Josep Antoni Duran i Lleida a 'resoldre el tema'.
 
Sebastián ha fet aquestes manifestacions en resposta a una interpel·lació del portaveu de CiU al Senat Jordi Vilajoana, que li ha recordat les decisions judicials que han establert el tancament de tres repetidors de TV3 en territori valencià i que va ser el ministre d'Indústria del 2005, l'actual president de la Generalitat José Montilla, qui va emplaçar al president d'Acció Cultural del País Valencià, Eliseu Climent, a deixar els seus canals perquè els utilitzés La Sexta a canvi dels canals digitals 47 i 55.

Segons Vilajoana, les competències d'aquests dos canals són de l'Estat, però la Generalitat Valenciana ha portat el cas als jutjats en un intent de 'pressionar' l'executiu espanyol per aconseguir aquest tercer múltiplex. El senador de CiU ha recordat que el propi president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, es va comprometre amb Josep Antoni Duran i Lleida a 'resoldre el tema', tot i que de moment continua el litigi.

Vilajoana ha preguntat a Sebastián els motius pels què l'executiu espanyol no ha presentat recurs davant els jutges que han establert el tancament dels canals que utilitza TV3 i que són de l'Estat, i li ha demanat que aporti un tercer múltiplex per a la Generalitat valenciana per posar punt i final al problema i permetre que Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears tinguin reciprocitat de televisions públiques, com ja funciona entre Catalunya i les Balears.

Sebastián: 'no és un problema del govern de la nació'

El ministre, però, ha esquivat la qüestió i ha afirmat que 'han de ser les Comunitats Autònomes les que hi posin la voluntat política'. Segons Sebastián, 'si la Comunitat Autònoma Valenciana no desitja exercir aquesta reciprocitat', 'no és un problema del govern de la nació', i Vilajoana li està intentant traslladar 'un problema que no és seu' a un govern 'que l'únic que ha de fer és consolidar la TDT de forma àgil i eficient a tot Espanya'.

El ministre ha apuntat que Catalunya i el País Valencià disposen dels mitjans tècnics per fer realitat la reciprocitat de les emissions, i 'són els responsables públics els que han de decidir com utilitzar-los'. A més, ha afegit, adoptar una decisió sobre aquesta qüestió des del Ministeri, 'seria envair competències' de les Comunitats Autònomes. 'No és potestat d'aquest govern adoptar aquesta decisió', ha dit, i 'nosaltres no podem anar més enllà'.

I es que segons Sebastián, amb els dos múltiplex de què disposa la Comunitat Valenciana i els tres de Catalunya, aquestes dues comunitats tenen capacitat per posar en pràctica la reciprocitat si de veritat 'hi ha un interès recíproc' perquè sigui així. 'Des d'un punt de vista estrictament tècnic', ha dit, 'si és la seva intenció, la Comunitat Valenciana ja disposa dels mitjans' i 'n'hi ha prou que les autoritats valencianes ho determinin'.

Sebastián, que ha assegurat que no comparteix les iniciatives per impedir que TV3 es pugui veure al País Valencià, ha apuntat que la solució 'passa per un acord entre les Comunitats Autònomes', perquè 'és a elles a qui els pertoca moure fitxa'. 'Nosaltres mentrestant seguirem defensant l'interès general', ha conclòs.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Publicat a la web D'ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA dimecres 17 de desembre del 2008
http://www.esquerra.cat/actualitat/esquerrra-exigeix-a-sebastian-que-deixi-de-posar-traves-a-la-reciprocitat-tv3-canal-9
 

Esquerrra exigeix a Sebastián que deixi de posar traves a la reciprocitat TV3-Canal 9

El portaveu d'Esquerra al Congrés, Joan Ridao, ha interpel·lat en la sessió de control al Govern d'avui al ministre d'Indústria, Miguel Sebastián. Ridao ha preguntat el per què el Ministeri no atorga el multiplex per permetre veure TV3 al País Valencià, en la reciprocitat de veure Canal 9 a Catalunya. El portaveu d'Esquerra ha preguntat a Sebastián 'a què espera l'executiu espanyol per complir els compromisos en aquest sentit adoptats per Zapatero, Montilla i Clos quan eren ministres', que modifica el Reial Decret del Pla Tècnic Estatal de la TDT. Ridao ha recordat que mentre cadenes com Telemadrid es poden veure a diverses comunitats, TV3 té problemes per emetre al País Valencià.

Sebastián ha explicat novament el Pla d'implantació de la TDT i ha demanat que sigui el govern valencià qui atorgui un dels dos canals encara lliures del segon multiplex, fent-se enrera del compromís adquirit pel president del Govern i els dos anteriors ministres d'Indústria. Una resposta 'decepcionant', segons Ridao, que posa de manifest la 'passivitat' de l'executiu espanyol i l'afany del ministre de 'rentar-se les mans' en el cas. 'No es tregui les puces de sobre, afronti la seva responsabilitat i compleixi els seus compromisos', li ha demanat el Portaveu d'Esquerra.

'Si el govern es va comprometre a atorgar tercer múltiplex a les Comunitats que acordessin reciprocitat, compleixin'
ha exigit Ridao. Esquerra presentarà demà una moció reclamant el compliment dels reiterat compromís del Govern espanyol.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 7. Dijous, 18 de desembre del 2008

 
 
Indústria dóna allargs a la cessió del múltiplex valencià per a TV3
 
Sebastián assegura que és el govern de Camps qui ha de "moure peça"
Ridao acusa el ministre d'incomplir el pacte
 

Donar allargs. Això és el que va fer ahir el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, en el debat que hi ha obert sobre les emissions en format digital de TV3 al País Valencià i de Canal 9 al Principat. La prova la va obtenir el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, quan ahir va preguntar a Sebastián si pensava cedir un tercer múltiplex -el grup de canals de TDT- al govern valencià per encabir-hi la televisió catalana. La resposta, dient-ho ràpid, va ser que no.

Aquesta solució, la d'afegir un tercer múltiplex als dos que ara té el País Valencià, suposaria complir el pacte a què va arribar el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, amb el de la Generalitat, José Montilla, quan ocupava el ministeri el també socialista Joan Clos. Segons aquest acord, l'executiu estatal ha d'ampliar l'oferta de canals a les comunitats que signin acords de reciprocitat.

La poca disposició de Sebastián ja es va poder observar fa dos dies al Senat, quan el portaveu de CiU, Jordi Vilajoana, li va exigir que aportés solucions. Però el ministre d'Indústria s'ha limitat a donar allargs, tant a Vilajoana com a Ridao. Ahir va respondre que és la Generalitat valenciana de Francisco Camps la que ha de "moure peça", perquè a hores d'ara ja disposa de canals sobrers amb els dos múltiplex que li arriben. Ara bé, com és habitual en el ministre, a qui molts defineixen com el preferit de Zapatero, la resposta va anar acompanyada de supèrbia, amb sentències com ara "aquest problema no és del govern espanyol", "nosaltres hi hem posat els mitjans" i "han de ser les comunitats autònomes les que hi posin la voluntat política".

Decepció i puces

La resposta, des de la perspectiva de Ridao, va ser "decebedora". És per això que el portaveu d'ERC va demanar a Sebastián que "no es tregui les puces de sobre, afronti la seva responsabilitat i compleixi els compromisos". Un missatge que, si la qüestió no s'ha resolt, els republicans i la resta de grups que ho desitgin podran traslladar al PSOE en una moció fruit de la interpel·lació d'ahir que es debatrà d'aquí a dos mesos.

Per la seva banda, el vicepresident valencià, Vicente Rambla, també es va queixar ahir del que considera un "incompliment dels compromisos" per part del govern espanyol respecte a l'acord assolit amb la Generalitat catalana.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

València, dijous 18 de desembre del 2008

 

NOTA DE PREMSA D'ACCIÓ CULTURAL DEL PAÍS VALENCIÀ

 

ACPV OFEREIX LA SEUA XARXA DE REPETIDORS COM A SOLUCIÓ A LES NECESSITATS TÈCNIQUES PER PODER VEURE TV3 AL PAÍS VALENCIÀ

 

Les declaracions del ministre d'Indústria ahir mateix al Congrés espanyol deixen clar que el Govern espanyol no pensa cedir un nou multiplex a l'actual Govern valencià.

D'altra banda, la continuïtat de la recepció de TV3, Canal 33, 3/24 i el canal 300 es veu amenaçada al País Valencià per la voluntat de l'actual Govern valencià d'imposar la censura sobre aquesta recepció amb l'intent de tancament del conjunt de repetidors que la fan possible (recordem que fins ara el Govern valencià ha aconseguit tancar 3 repetidors –Carrasqueta, Llosa de Ranes i Alginet- i deixar sense aquesta recepció les comarques de l'Alacantí, la Costera i la Ribera Alta, i que si no n'ha tancat més ha estat gràcies a que 3 jutjats ens han donat la raó i ho han impedit de moment).

Davant d'aquesta situació de bloqueig, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) vol recordar que fa un any, quan es va produir el tancament del repetidor de la Carrasqueta, ja vam avisar que la via de l'acord amb el Govern valencià era una via morta, a causa de la nul·la voluntat d'aquest per arribar a cap acord. Un any després, els fets ens donen la raó: en tot aquest temps, no només no s'ha signat cap acord de reciprocitat, sinó que a més s'ha fet un pas endavant en el procés de tancament de la xarxa de TV3 al País Valencià.

En aquest mateix sentit, ACPV recorda que existeix una xarxa de repetidors que durant 25 anys han fet possible la recepció dels canals de la Corporació Catalana de Mitjans Àudiovisuals al País Valencià, i que per tant el problema no és tècnic sinó polític. Com a primer pas per a la solució, només caldria retirar l'expedient administratiu i les multes contra ACPV per aquest motiu, i partir de la base tècnica que ja existeix.

Per tot això, ACPV insta al Govern valencià a deixar d'utilitzar el fals argument de les necessitats tècniques i de buscar imaginaris enemics exteriors –com habitualment fa en tants altres temes-, i assumir publicament els fets: que estem parlant d'un conflicte artificial creat per raons polítiques i que, per tant, per a solucionar-lo només necessita de bona voluntat política per part de qui l'ha creat, que és l'actual Govern valencià.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

El Tribunal superior de Justícia avala el tancament de repetidos de TV3 i la multa de 300.000 euros a Acció cultiral del País Valencià

Publicat en el diari Levante-EMV dimarts 23 de desembre del 2008

http://www.levante-emv.com/secciones/noticia.jsp?pRef=2008122300_19_535031__COMUNITAT-VALENCIANA-avala-cierre-repetidores-multa-300000-euros

 
Podeu traduir la notícia amb www.internostrum.com
 

El TSJ avala el cierre de repetidores de TV3 y la multa de 300.000 euros

Rechaza el recurso contencioso interpuesto por Acció Cultural

La propietaria de la red de repetidores de TV3 en las comarcas valencianas, Acció Cultural, no tendrá que plantearse si devuelve a ayuntamientos, sindicatos, partidos y socios los 326.000 euros recaudados para hacer frente a la multa de 300.000 que le impuso el Consell del PP. La sección primera de la sala de lo contencioso-administrativo del Tribunal Superior de Justicia (TSJ) de la Comunitat Valenciana ha desestimado el recurso planteado por ACPV contra las resoluciones de la Generalitat que dieron pie al cierre del repetidor de la Carrasqueta, a la citada multa y, posteriormente, a la clausura de los emisores de Alginet y Llosa de Ranes. El TSJ, en un fallo de 20 folios, considera que la Generalitat es competente para intervenir dado que los canales de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió carecen de licencia para emitir en la Comunitat. Contrariamente a lo planteado por la abogada de ACPV, Mercé Teodoro, el TSJ entiende que no se están dirimiendo aspectos técnicos que en ese caso sí serían competencia del Estado.

Como ya informó este diario, algunos jueces han dictado autos desautorizando la clausura de repetidores como el del Monte Bartolo, en Benicàssim o en el Montdúver, en la Safor. El TSJ entiende, sin embargo, que la transmisión de la señal de los cuatro canales públicos de la Generalitat catalana es una "infracción administrativa", responsabilidad de la propietaria de la red de repetidores. En el fallo favorable al Consell también se niega que el Gobierno de Francisco Camps haya actuado discriminando a TV3 y Acció Cultural respecto de otros canales en sin licencia.

==============================================================================

 
2)

Vicent Luna - Una obsessió malaltissa

Publicat en el blog de Vicent Luna dilluns 22 de desembre del 2008
 
 
per Vicent Luna
 
Des que l'any 1985 un grup de radioaficionats de Sueca, i amb la instal•lació d'un repetidor casolà, van aconseguir per primera vegada veure la TV3, fins els nostres dies, tot han sigut problemes per part de l'administració perquè aquest canal de televisió puga veure's amb normalitat arreu del País Valencià. Al llarg de tots aquest anys, tant el Govern central com el valencià, del PSOE o del PP, han fet mans i mànigues, passant-se pel folre la més elemental llibertat d'expressió, perquè el senyal de la televisió catalana no arribara a les televisions del valencians i valencianes.Així, delegats del govern del PSOE com Eugenio Burriel, presidents de la Generalitat com el socialista Joan Lerma i els populars Eduardo Zaplana i Francisco Camps, i ministres socialistes com José Barrionuevo i José Montilla, van tindre en les seues mans la solució de possibilitar que entre dos països veïns, Catalunya i País Valencià, que tenen la mateixa llengua pròpia, pogueren veure amb total normalitat llurs televisions: TV3 i Canal 9.
I és que als Governs del PSOE i del PP els ha importat un rave que milers i milers de valencians i valencianes reclamaren, i reclamem, la recepció amb normalitat de la TV3. Han oblidat intencionadament que, tant la Constitució ( Carta Magna intocable i que tantes vegades ens recorden quan els interessa), l'Estatut com la LUEV reclamen una atenció especial a la recuperació de les llengües minoritzades. La recepció del la TV3 al País Valencià contribueix sense cap mena de dubte a la normalització de la nostra llengua, i per tant hauria d'haver sigut l'administració pública estatal i autonòmica qui hauria d'haver propiciat aquesta recepció. No sent així, ha hagut de ser una entitat cívica, Acció Cultural del País Valencià, la que amb moltes dificultats ho fera realitat, tot i instal•lant, amb els diners dels socis i simpatitzants, una xarxa de repetidors arreu de les comarques valencianes. Els socialistes, que diuen defensar la llibertat d'expressió, no ho van solucionat quan tocava i van intentar el tancament d'aquests repetidors amb l'argument que eren al•legals. L'any passat els populars, que mai han cregut ni practicat l'esmentada llibertat d'expressió, aconseguiren tancar el de la Carrasqueta ( l'Alcoià), i fa unes setmanes van clausurar el de la Llosa de Ranes ( La Costera) i el d'Alginet ( La Ribera Alta).
Si per al PSOE la recepció de la TV3 al País Valencià era i és incòmoda i inoportuna, per al PP és com un tumor que cal extirpar, com la mateixa ACPV, bèstia negra dels populars. Populars i socialistes sabien i saben que la recepció de la televisió catalana a les comarques valencianes contribueix, a més de la normalització lingüística com hem dit adés, a fomentar l'autoestima, a aprofundir en la identitat comuna, a cercar llaços de col•laboració i intercanvi, a despertar sentiments ofegats , a trencar tòpics anticatalanistes posats en circulació pel nacionalisme espanyol, a sentir-se orgullosos de parlar una mateixa llengua, a veure una televisió de qualitat: amb rigor, pluralitat i professionalitat, i a tantes i tantes coses més que ni als socialistes, ni als populars el fa cap gràcia.És més, els agradaria que els valencians i els catalans continunuàrem, per sécula seculorum, enfrontats, donant-nos l'esquena, perquè així en trauran ells els beneficis.
Comtat i debatut, mentre la Corporació Catalana de Mitjans de Comunicació ha permés que al Principat de Catalunya s'hi puga veure Canal 9, ací , a casa nostra, el president Camps trenca l'acord de reciprocitat i es dedica a clausurar repetidors d'ACPV. El Consell li dóna les culpes al Govern central i els socialistes afirmen que la responsabilitat és del mateix Consell. Com veiem és la història de sempre, a cap dels dos partits els interessa i practiquen la mateixa política que amb el de la unitat de la llengua: la indefinició, la confusió, l'ara sí i demà no, l'ambigüitat, la dilatació dels acords...
Sembla que els catalans i els valencians ja n'estem acostumats i els deixem anar fent, mentre nosaltres anem perdent llençols en cada bugada. La nostra reacció és innòcua davant d'aquesta secular obsessió malaltissa per difuminar-nos, fer-nos desaparèixer.

Alcoi, 22 de desembre del 2008
 
================================================================================
 
 
3)
 
 

La Llei de Llengües es presentarà com a project de llei

 
================================================================================
 
4)
 
Jordi Cabré - Parella lingüística
 
Publicat