InfoMigjorn, revista virtual sobre llengua catalana [8.000 membres]
 
Butlletí número 56 (dijous 11/12/2008) - Informació triada per Eugeni S. Reig
 
1) Eugeni S. Reig - El dia de difunts
 
2) Vicenç Villatoro - Trossos
 
3) Víctor Alexandre - Custo Barcelona menysprea el català
 
4) Salvador Sostres - Aprovar fent faltes / Sebastià Bonet - Les afirmacions falses del Sr. Sostres /
Salvador Sostres - Aprovar fent faltes, 2
 
5) L'àrea metropolitana, a la cua en oferta lingüística en català
 
6) Xavier Sala i Martín - Avergonyit
 
7) El Suprem reconeix Filologia Catalana per a les oposicions a la Generalitat Valenciana
 
8) Presentació dels llibres "Ciutat de Sagunt" del 2008
 
9) Recital poètic
 
===============================================================================
Si voleu donar d'alta una adreça electrònica, cliqueu damunt l'enllaç: http://infomigjorn.drac.com/alta
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic (http://drac.com)
===============================================================================
 
1)
 
 
Eugeni S. Reig - El dia de difunts
 
Publicat en el número 514 del setmanari EL PUNT (edició del País Valencià) 7 de desembre del 2008
 

El dia de difunts

Enguany vaig sentir que en Canal 9 deien que el dia 1 de novembre era el dia de difunts. Tots els que ens hem criat immersos en una cultura de tradició cristiana –i als valencians, això ens afecta de ple–, tots els que som, diguem-ho així, culturalment catòlics, independentment que siguem creients, agnòstics o ateus, catòlics practicants o anticlericals convençuts, sabem perfectament que el dia 1 de novembre és el dia de Tots Sants i que l'endemà, dia 2 de novembre, és el dia de difunts o dia de les ànimes. La nostra tradició diu que eixe dia les ànimes dels nostres familiars difunts venen a casa a passar el dia amb nosaltres, motiu pel qual és costum encendre ciris, minetes o altres tipus de llumetes a fi que les ànimes s'hi vegen. El fet de creure o no creure eixes coses no té res a veure amb el fet de conéixer o no conéixer els costums dels nostres avantpassats que encara es mantenen vius en bona part de la població actual. Una cosa són les creences religioses, les supersticions o les manies i una altra completament diferent, la cultura. Actualment, cada vegada hi han més pocs valencians que saben coses relacionades amb les nostres tradicions. En lloc del dia de Tots Sants, del dia de les ànimes, de dur flors al cementeri i de torrar castanyes, els va millor el Halloween. Deu ser per la cosa de les carabasses. Cadascú tria allò que li quadra més bé, que millor li escau.

 
==============================================================================
 
 
2)
 
Vicenç Villatoro - Trossos
 
Publicat en el diari AVUI (pàgina 2) dilluns 24 de novembre del 2008
 
 
Trossos
 
Vicenç Villatoro
 
'Casablanca'
 
Ves quina gràcia! Algú -en alguns llocs diuen que Ciutadans, en d'altres que el partit de la Rosa Díez- ha penjat un vídeo a YouTube que vol ser divertidíssim, subtitulant Casablanca de manera que representi que tot allò passa a Catalunya, amb els catalanistes fent de nazis. Gràcies als subtítols, figura que un mosso d'esquadra demana a un vianant si se sap els pronoms febles, i com que no se'ls sap, el persegueixen i li acaben clavant un tret per l'esquena i matant-lo sota un retrat de Pétain. Una gràcia... La Casablanca sota el règim col·laboracionista de Vichy i l'ocupació nazi esdevindria un barri actual del Baix Llobregat. Ben igual.
 
La gracieta
 
Més d'una vegada m'he queixat que, al meu parer, el catalanisme ha tingut una certa tendència a la gracieta còmplice, al tu ja m'entens i a la brometa fàcil sobre les posicions adverses. Però el vídeo en qüestió va més enllà. No és una gracieta simètrica, que ens haguem d'empassar com a penitència per les que hem fet nosaltres. En els temps que corren, és immoral i irresponsable fer servir el nom del nazisme en va. És immoral i irresponsable -i en alguns llocs d'Europa, delictiu- banalitzar així el terrible episodi que va ser el feixisme i el nazisme en la història europea. És immoral i irresponsable fer servir els morts i el record de la barbàrie com a arma política. I això té pocs precedents tan lamentables.
Insults
 
La pel·liculeta, escassament graciosa, no és un problema per al catalanisme. Estratègicament, com més friquis siguin els seus adversaris, millor. Els adversaris que poden fer mal són uns altres. A ningú que sàpiga alguna cosa sobre l'Alemanya nazi o la França ocupada li pot passar pel cap que Cornellà és com Casablanca o com Berlín. El problema és al revés, que els qui no saben o no volen saber el que va ser el nazisme, els ignorants o els fatxes, vulguin fer creure que Casablanca o Berlín -o Catalunya sota Franco- eren com és avui Cornellà. Per molt que critiquin una política lingüística, comparar la Catalunya actual amb la persecució i l'extermini perpetrats pels nazis no és només una manera d'insultar Catalunya. És sobretot una manera d'insultar la memòria de les víctimes del nazisme.
 
 
================================================================================
 
 
3)
 
Publicat en el blog de Víctor Alexandre
 

Custo Barcelona menysprea el català

 
El passat 15 de novembre, a dos quarts de vuit del vespre, acompanyada de dues amigues, la senyora Montserrat Margarit va entrar a la botiga que Custo Barcelona té a la plaça del Pi, número 2, de Barcelona, per comprar-hi dues samarretes. Custo Barcelona, com sabem, és una firma especialitzada en samarretes estampades molt atractives i singulars que han expandit el nom dels seus creadors, els germans Dalmau, a països com Espanya, França, Itàlia o Estats Units. Fins aquí, res a dir. L'enginy té èxit i ells, sense saber res del món de la moda -així ho diuen-, l'han aconseguit. El problema és que consideren que aquest èxit no sols els dóna dret a incomplir i menysprear la Llei de Política Lingüística de la Generalitat, sinó que també es dediquen a a humiliar els clients que parlen en català exigint-los que ho facin en espanyol. Quan la senyora Margarit, després de mirar diverses samarretes, va agafar-ne dues i les va dur al taulell perquè les emboliquessin es va produir una situació insòlita a qualsevol país del món:
- Com que aquestes samarretes són per regalar per Nadal, si no anessin bé m'acceptaran que les canviï?
- Si habla así no la entiendo -va respondre l'encarregat.
- I no hi ha cap dependenta que m'entengui?
- Aquí no hay nadie que hable así.
Sentint-se impotent i humiliada davant de tothom, la senyora Margarit va contestar:
- Doncs no vull les samarretes, ja us les podeu quedar.
I mentre sortia, veient que l'encarregat la mirava desafiant i burleta, va dir:
- Això no quedarà així.
 
Efectivament, la senyora Margarit s'ha posat en contacte amb l'Oficina de Garanties Lingüístiques de la Generalitat i ha denunciat Custo Barcelona pel tracte vexatori que va rebre i per incompliment de l'article 32 de la Llei de Política Lingüística, que en el seu punt número 1 diu el següent: "Les empreses i els establiments dedicats a la venda de productes o a la prestació de serveis que desenvolupen llur activitat a Catalunya han d'estar en condicions de poder atendre els consumidors quan s'expressin en qualsevol de les llengües oficials a Catalunya". Doncs bé, tots els catalans que es trobin en situacions similars haurien de fer com la senyora Margarit. Una altra cosa és la consideració que tot plegat mereix, ja que es fa palesa la més absoluta indefensió dels catalanoparlants en aquesta mena de situacions. Situacions que es compten per milers al llarg de l'any i que molt poca gent denuncia, perquè són majoria les persones que accepten ser vexades pel sol fet de ser catalanes.
 
Amb les agressions als catalanoparlants passa exactament el mateix que amb la violència de gènere. Les denúncies per agressió són només una petitíssima part dels milers que es produeixen al llarg de l'any. És a dir, que les xifres oficials emmascaren una realitat que ens diu que les agressions físiques o psicològiques a dones o les vexacions a catalanoparlants són un fet quotidià a Catalunya que no es denuncia a causa de la baixa autoestima de les víctimes. Hi ha, tanmateix, un altre factor que encara agreuja més la humiliació pública del catalanoparlant -equivalent a una discriminació de caràcter racial-, i és la solitud amb què es veu obligat a afrontar les humiliacions que pateix. Cap client de la botiga, que era plena de gent, no va obrir la boca per defensar la senyora Margarit. Tothom callat, talment com si un esclau negre hagués gosat rebel·lar-se contra el bwana de torn i els altres esclaus el reprovessin amb la mirada. Al centre de Barcelona, Custo Barcelona infringeix la llei i escup sobre Catalunya i la seva llengua. Estaria bé que els catalans ens adonéssim que cada vegada que comprem un producte de Custo Barcelona estem fent el mateix: escopir sobre Catalunya i sobre la llengua catalana.
 
Víctor Alexandre
 
================================================================================
 
4)

Salvador Sostres - Aprovar fent faltes
 
Notícia publicada al diari AVUI (pàgina 59) divendres 5 de desembre del 2008
 
 
LLIR ENTRE CARDS
 
Aprovar fent faltes
 
Salvador Sostres / www.salvadorsostres.com
 
 
Un professor de català ha estat apartat de corregir proves de selectivitat perquè suspenia els alumnes que feien faltes d'ortografia. Corregia exàmens -de llengua catalana- i a partir d'un cert nombre de faltes, o de faltes d'un cert gruix, deixava de llegir i la nota era un 0. Bé, fa pocs mesos va rebre una carta d'un superior que el despatxava amb l'argument que per causa de l'ortografia es podia rebaixar la nota, però no suspendre ningú. Qui signava la carta era el senyor Sebastià Bonet, nebot de Salvador Espriu. Només en un sistema que fa aigües per tot arreu, i en una societat que ha renunciat totalment a la meritocràcia, es pot permetre l'accés a la universitat d'algú que faci faltes d'ortografia. Així només es fabriquen ignorants, inútils. Estudiants sense cap exigència. Gent. Això, per començar. Per continuar cal dir que és fins i tot ridícul pretendre aprovar un examen de llengua fent faltes d'ortografia; i és penós que els pocs professors que encara insisteixen en una certa idea de l'excel·lència siguin apartats en lloc de ser promocionats i que sigui el seu criteri el que prevalgui. I, per acabar, el senyor Bonet escarneix la memòria del seu oncle, que va viure "per salvar-nos el mots", afavorint la degradació de la nostra llengua si ja ni als estudiants se'ls exigeix ni la més mínima correcció ortogràfica. El senyor Bonet deshonra la tomba del seu oncle amb aquesta actitud imperdonable, impresentable, i que l'incapacita per formar part de cap docència i encara menys de la universitària. El senyor Bonet, i tots els que pensen i actuen com ell, amenacen la supervivència de la nostra llengua i insulten l'esforç, la tenacitat i el dolor que patiren els nostres poetes per salvar-nos la llengua.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Sebastià Bonet - Les afirmacions falses del Sr. Sostres
 
Aquesta carta s'ha publicat en la bústia del diari AVUI dissabt 6 de desembre del 2008
 

Carta del dia

Les afirmacions falses del Sr. Sostres

En la columna de Salvador Sostres Aprovar fent faltes publicada ahir, 5 de desembre, s'hi poden llegir dues afirmacions que són literalment falses: a) no és cert que el motiu pel qual algun corrector de les proves de selectivitat pugui haver estat apartat de la seva feina sigui el fet de suspendre alumnes que fan faltes d'ortografia; b) tampoc no és cert que jo hagi escrit mai cap carta "despatxant" cap corrector, per la senzilla raó que els escrits oficials en què es comunica als correctors que l'organització de les proves prescindeix dels seus serveis no són ni han estat mai competència meva. Partint d'aquestes falsedats, i d'algunes consideracions genèriques sobre "el sistema que fa aigües per tot arreu", l'autor treu un lamentable partit periodístic del meu parentiu amb Salvador Espriu i l'aprofita per intentar ofendre'm. Per sort meva, estic segur que l'opinió del senyor Sostres mereix la mateixa consideració dels qui em coneixen que la que jo tinc de les seves falsedats.

Sebastià Bonet Espriu

Barcelona

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Salvador Sostres - Aprovar fent faltes, 2

 
Notícia publicada al diari AVUI (pàgina 58) diumenge 7 de desembre del 2008
 
 
LLIR ENTRE CARDS
 
Aprovar fent faltes, 2
 
Salvador Sostres / www.salvadorsostres.com
 

No acostumo a respondre a escarafalls o impertinències perquè entenc que he de disposar d'una manera més eficaç del temps dels lectors. Però ahir Sebastià Bonet i Espriu va escriure una carta a la Bústia acusant-me de difondre falsedats en l'article de dijous sobre les faltes d'ortografia a les proves de selectivitat. No tinc cap interès a entrar en controvèrsia amb Bonet i Espriu, però sí que em sembla fonamental que els lectors interioritzin que tenim un problema gravíssim amb la situació acadèmica del català. És anecdòtic que Bonet i Espriu sigui un dels màxims responsables de l'elaboració de les proves de català de la selectivitat i dels criteris de correcció, però no ho és que el nivell d'aquestes proves faci tanta pena que el més burro pugui passar-les. Que Bonet i Espriu sigui nebot del poeta és només una coincidència, tot i que ben trista per a la memòria de Sinera, però és un escàndol nacional que els criteris d'avaluació de les proves només contemplin una rebaixa de la nota de l'examen a partir d'un cert nombre de faltes ortogràfiques, i en cap cas el 0 automàtic que evidentment mereix i pedagògicament necessita un que pretengui accedir a la universitat no sabent ni escriure amb un mínim de decència la llengua del seu país. Ben segur que el professor que va ser apartat de la correcció dels exàmens ho fou per haver suspès alumnes que feien faltes, i ben segur també que el criteri que hauria de prevaler és el de la qualitat i l'exigència, i no aquest vigent tot a 100 amb què els relativistes ens degraden la moral i la llengua. És vergonyós, dramàtic. Resulta de poca importància si la carta de comiat la signava Bonet i Espriu o qualsevol dels seus sequaços.

 

================================================================================
 
5)
 
L'àrea metropolitana, a la cua en oferta lingüística en català
 
Publicat en VILAWEB / EL PINT DIGITAL dimecres 26 de novembre del 2008
 
 
L'àrea metropolitana, a la cua en oferta lingüística en català
 
Barcelona només supera l'Hospitalet, Cornellà i Santa Coloma, segons un estudi
 
Xavi Aguilar. Barcelona