InfoMigjorn, revista virtual sobre llengua catalana [8.000 membres]
 
Butlletí número 49 (dilluns 01/12/2008) - Informació triada per Eugeni S. Reig
 
1) Joan Solà - Cartes a López Burniol (i 3)
 
2) UN DIAGNÒSTIC DE LA LLEI D'ÚS: 25 anys d'aplicació, un informe d'explicació i 10 mesures d'implicació
 
3) Francesc Esteve - Molta retòrica oficial i poques xifres d´ús real
 
4) Ha sortit el cinquantè Paper de Vidre / Paper de vidre arriba al número 50
 
5) Exposició La Mar de Llengües. Parlar a la Mediterrània
 
6) VI simposi internacional "VERS UNA SINTAXI HISTÒRICA DEL CATALÀ: METODOLOGIA I OBJECTIUS"
 
7) 25è Aniversari de la Revista de Llengua i Dret
 
8) La Generalitat Valenciana tanca els repetidors de TV3 d'Alginet i la Llosa de Ranes
 
9) Es mor l'acadèmic Ramon Arnau
 
===============================================================================
Si voleu donar d'alta una adreça electrònica, cliqueu damunt l'enllaç: http://infomigjorn.drac.com/alta
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic (http://drac.com)
===============================================================================
 
 
1)
 
Joan Solà - Cartes a López Burniol (i 3)
 
Publicat en el suplement de cultura del diari AVUI dissabte 29 de novembre del 2008
 
 

Cartes a López Burniol (i 3)

 

 

Al teu llibre España desde una esquina hi ha un altre cas no menys lacerant per als «nacionalistes»: si el País Basc un dia s'independitza, caldrà repatriar urgentment els espanyols «que quisieran marcharse», car seria insuportable «un tipo de relación que nos haya sido impuesta desde allá», dius. ¿I quants segles fa que els «nacionalistes» pateixen un tipus de relació que els ha sigut imposada desde acá, des de l'acá de Madrid? ¿No ets capaç d'imaginar l'escena des d'un altre punt de vista? En un llibre com aquest havia de quedar molt clar (o més clar) qui era el culpable major o primer, encara que després es digués que hem de mirar endavant. No és ni just (històricament) ni moral ni polític «resoldre» la qüestió eliminant-la o deixant entreveure que la culpa és dels «nacionalistes».

La idea d'igualtat seria prou adequada en aquest conflicte. Es digui el que es vulgui des de les esferes del poder, fa segles que els que ens sentim identificats amb aquest país, la seva cultura i la seva llengua no som iguals que els altres. A Verdaguer no li va ensenyar ningú ni la seva llengua ni la seva història ni la seva cultura; s'ho va haver de fer tot en solitari, contracorrent i contragovern, contra un govern que l'havia eliminat, a ell i al seu país, de la vida noble de les lletres i de la història. Alerta, Juanjo: exactament el mateix m'ha passat a mi. Si això no et remou les entranyes, ens serà difícil entendre'ns: et serà impossible d'entendre per què som tants els que sentim un odi profund a aquesta Espanya. I, almenys dialècticament, ho havies d'aclarir. El que no pot ser és que, en aquesta taula de negociacions, l'una part ho tingui tot (Estat, justícia, policia, Tribunal Constitucional, manipulació de beques, ulls grossos davant atacs constants als nostres drets, xarxa de comunicacions subtilment radial, pressupostos repartits ideològicament, grans mitjans de comunicació que emmetzinen tot Espanya; grans partits que són exactament iguals pel que fa a les idees i els sentiments d'Estat, pàtria i llengua; el PP valencià destruint sistemàticament el poc que queda allà d'una llengua entranyable, etc.) i que els altres hàgim de lluitar incansablement amb una sabata i una espardenya i amb les mans lligades, sempre demanant perdó i sentint-nos incòmodes davant els (altres) espanyols.

Ets també injust parlant de l'escola: això que «los nacionalismos catalán, vasco, gallego y navarro han ganado [...] la batalla cultural [...] y, en buena medida, han vencido también en la de la propaganda» s'hauria de matisar tant que obligaria a invertir el diagnòstic. Els nostres nois de trenta anys no han sentit parlar a l'escola a penes de cap escriptor català de cap època. Però el quid és un altre: el teu lector arriba a deduir que és lícit i bo i legal d'escampar la ideologia espanyolista, però que és com a mínim perillós, il.lícit, innoble d'escampar l'altra ideologia. Novament, desigualtat d'armes en una banda i en l'altra.

 

Joan Solà
 
NOTA.- El text d'aquest article és l'original que Joan Solà ha enviat al diari AVUI i que ha tingut l'amabiliat d'enviar també a la llista InfoMigjorn, per tant podria haver-hi alguna petita diferència entre aquest text i el publicat en el diari.
 
 
==============================================================================
 
 
2)
 
En el 25è aniversari de la Llei d'ús i ensenyament del valencià, la Mesa per l'Ensenyament en Valencià ha elaborat un informe en què avalua els resultats aquesta Llei i la seua aplicació:
 
UN DIAGNÒSTIC DE LA LLEI D'ÚS: 25 anys d'aplicació, un informe d'explicació i 10 mesures d'implicació
 
L'informe té el contingut següent:
 
1. La Llei d'ús i ensenyament del valencià (LUEV), una llei de mínims que s'ha aplicat al mínim
 
2. La LUEV, una llei incomplida en els deures que s'imposa
 
3. Impossibilitat d'exercir uns drets que no tenen uns deures correlatius
 
4. L'ensenyament: problemes crònics d'aplicació de la LUEV que la Generalitat no resol
 
5. Allò que la LUEV no va preveure
 
6. La unitat de la llengua i, sobretot, de la comunitat lingüística
 
7. Conclusions generals i propostes d'actuació
 
UN DIAGNÒSTIC DE LA LLEI D'ÚS es pot consultar en:
 
http://www.acpv.cat/php/arxius/Informe_Llei_Us-DEF-2.pdf (ACPV)
 
 
 
 
http://www.intersindical.org/stepv/polival/Informe_LleiUs171108.pdf (Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià)
 
La Mesa per l'Ensenyament en Valencià la integren Escola Valenciana, el Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià (STEPV), Comissions Obreres del País Valencià (CCOO PV, la Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes de València (FAPA-València) i el Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Universitat de València.
 
NOTA
 
En el butlletí número 46 d'InfoMigjorn, distribuït dimarts 25 de novembre del 2008, constava que l'informe l'havia publicat el Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià perquè havia estat una de les primeres entitats a penjar-lo en la seua web, però cal precisar que l'informe l'ha elaborat la Mesa per l'Ensenyament en Valencià, de la qual el STEPV és un dels membres.
 
================================================================================
 
 
3)
 
Francesc Esteve - Molta retòrica oficial i poques xifres d´ús real
 
Publicat en el diari Levante-EMV dimecres 26 de novembre del 2008
http://www.levante-emv.com/secciones/noticia.jsp?pRef=2008112600_5_524083__Opinion-Molta-retorica-oficial-poques-xifres-real
 

Molta retòrica oficial i poques xifres d´ús real

Francesc Esteve

Una política d´èxit en la promoció de la llengua valenciana». Així resumia la responsable de la política lingüística de la Generalitat Valenciana, la senyora Concha Gómez, la seua particular visió de l´aplicació de la Llei d´Ús i Ensenyament del Valencià en els 25 anys de la seua aprovació. En un article publicat en Levante-EMV (25 anys de la Llei d´ús i ensenyament del valencià) i en unes declaracions a Vilaweb (http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=3078363) donava una interpretació ben discrepant de l´avaluació dels resultats de l´informe "Un diagnòstic de la Llei d´Ús", que la Mesa per l´Ensenyament en Valencià ha presentat fa poc als mitjans de comunicació i l´opinió pública.
Teníem el dret d´esperar que la representant oficial de la Generalitat Valenciana en política lingüística oferiria una autèntica allau de xifres per demostrar la seua tesi triomfalista. Ara bé, enfront de la gran quantitat de dades que des de la Mesa per l´Ensenyament en Valencià aportem en l´informe (http://www.intersindical.org/stepv/polival/Informe_LleiUs171108.pdf
), la senyora Gómez ofereix pura retòrica i bones intencions. Així, al llarg del seu escrit «25 anys de la LUEV», només és capaç de donar tres xifres: que en l´etapa del PP al front de la Generalitat (1995-2008) «s´ha incrementat en un 165% l´alumnat que segueix els programes d´ensenyament en valencià» i per això «ja són 1.043 els centres» que els ofereixen, i que Punt 2 emet «el 100% de la programació en valencià». Però aquestes dades, que celebrem, no desmenteixen ni contesten cap de les nostres xifres ni conclusions.
La secretària autonòmica d´Educació no explica per què, després de 25 anys d´aplicació, només un 26,2% de l´alumnat valencià estudia en valencià. Ni si aquest percentatge -i altres que veurem- impliquen «l´equiparació efectiva amb el castellà i garantir l´ús normal i oficial d´ambdós idiomes en condicions d´igualtat», tal com estableix la Llei d´Ús. Perquè, a aquest ritme, caldran 75 anys més -un segle en total!- perquè el 100% estudie en valencià.
La senyora Gómez insisteix que «els governs del PP han dut a terme [...] una política de promoció basada [...] en el respecte dels drets lingüístics de tots els ciutadans». Però no dóna raons de per què la Generalitat, que ella representa, no respecta els 90.000 escolars que cada any demanen ensenyament en valencià i els nega aquest dret. O per què, del 31% dels estudiants en valencià de primària només poden continuar en un 19% en secundària i hi ha un 12% d´alumnes als quals s´impedeix seguir en la seua opció lingüística en l´ensenyament. Ni per què el 57% de la població de la zona valencianoparlant creu que hi ha dificultats o moltes dificultats per a usar la llengua pròpia.
La senyora Gómez llança la proclama retòrica que «s´ha prioritzat la formació en valencià del personal al servici de les administracions». I diem una «proclama retòrica» no sols perquè faça afirmacions sense donar cap xifra concreta. A més, la responsable de política lingüística té la gosadia de qualificar de «priorització» el residual 1,2% del personal no docent de la Generalitat a qui s´ha demanat algun coneixement de valencià.
La senyora Gómez exalça com a mesura de promoció (és la darrera de les 3 xifres que dóna) que Punt 2 emeta al 100% en valencià. Però no explica, si la mesura és tan positiva, per quin motiu Canal 9 no ho fa igual. Ni aporta la raó dels impediments del seu govern a les emissions de les televisions públiques de Catalunya i de les Illes Balears.
Finalment, la senyora Gómez acaba delatant-se, perquè és ella qui demostra que les seues paraules no mereixen gens de crèdit. Primer, per incompetència: la responsable de la política lingüística valenciana nega sense cap vergonya la unitat de la llengua i afirma que el català barceloní que ella usa en l´entrevista a Vilaweb no és la mateixa llengua que el valencià. Es posa, per tant, a un nivell més baix que qualsevol dels nostres escolars. I, a més, ignora les 19 sentències que el seu govern ha perdut en aquest terreny i menysprea les resolucions de la institució de la Generalitat, l´Acadèmia Valenciana de la Llengua, que ella mateixa invoca com a èxit en el seu article. I, en segon lloc, les seues paraules no tenen cap valor per incoherència: perquè, víctima del seu discurs secessionista, això la porta a sostenir, també sense vergonya, que «no sap parlar valencià».
Quin crèdit hem de donar a una persona que és la màxima responsable directa de la recuperació del valencià, si ella mateixa declara que ni el sap ni ha volgut aprendre´l?

*Membre de la Mesa per l´Ensenyament en Valencià

 

================================================================================
 
4)
 

Ja ha sortit el cinquantè Paper de Vidre, amb uns continguts ben literaris:

http://www.paperdevidre.net

- L'entrevista a Joan Sales feta per Mercè Ibarz als anys vuitanta i que es va publicar a L'Avenç i havia quedat mig en l'oblit, degudament revisada i prologada.

- Un article de l'editor Jordi Cornudella sobre les edicions de La mort i la primavera de Mercè Rodoreda.

- Els articles dels col·laboradors habituals i alguns d'esporàdics (com ara Anna Carreras i Teresa Roig, dues autores joves que acaben de treure novel·la fa menys d'un mes)
- I la coberta, aquest cop de l'il·lustrador Marc Torrent, molt brossiana...

I amb tot això hem arribat al número CINQUANTA, després de sis anys i mig de dedicació altruista i molt entusiasta!

Si us voleu subscriure a la revista (gratuïtament), aneu aquí:
http://www.paperdevidre.net/index.php/subscripcio

Font: Paper de Vidre
www.paperdevidre.net
info@paperdevidre.net

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Publicat en el diari digital VILAWEB dissabte 22 de novembre del 2008
 

Paper de vidre arriba al número 50

La revista ho celebra amb un monogràfic dedicat al tema de la carta

La revista cultural Paper de vidre ha arribat al número 50. Els responsables de la publicació digital dediquen l'editorial a elaborar la llista completa dels 257 col·laboradors, entrevistats, entrevistadors i prologuistes que han passat per Paper de vidre en els sis anys que fa que existeix. Destaca una entrevista de Mercè Ibarz amb Joan Sales del 1980, i un text de l'editor Jordi Cornudella sobre 'La mort i la primavera' de Mercè Rodoreda.

Mercè Ibarz va titular l'entrevista amb Joan Sales 'El pensament fermat de Joan Sales'. Es va publicar en el número 67 de L'Avenç, el gener de 1984, uns mesos després que l'editor i autor de 'Incerta glòria' es morís. Ibarz inclou un pròleg per a la reedició d'aquesta entrevista.

L'entrevista amb Joan Sales pren actualitat l'any del centenari del naixement de Mercè Rodoreda, quan acaba d'aparèixer l'edició de les cartes completes de Joan Sales i Mercè Rodoreda a Club editor, i quan és a punt d'aparèixer la narrativa completa de Mercè Rodoreda a Edicions 62.

Precisament, aquest número 50 també inclou un article de Jordi Cornud