InfoMigjorn, revista virtual sobre llengua catalana
_________________________________________
.........................[8.000 membres].........................
 
 
Resum número 19 (dimecres 01/10/2008)
 
Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací
Si voleu donar d'alta una adreça electrònica, cliqueu damunt l'enllaç: http://infomigjorn.drac.com/alta
Si voleu posar-vos en contacte amb l'administrador d'InfoMigjorn, escriviu a l'adreça InfoMigjorn@telefonica.net
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic (http://drac.com)
 
1) Es presenta a Alcoi el llibre “Jordi Valor i Serra, el mestre que estimava les paraules: aportació lingüística, literària i llegendària”
 
2) Eugeni S. Reig - Valencians i valencianes
 
3) El bloQG: El quadern gris, de Josep Pla
 
4) Conferència de Kathleen McNerney a la Universitat d'Alacant
 
5) Informació de la Xarxa CRUSCAT
 
6) Valencia Hui desapareix també de la xarxa
 
7) Articles de Francesc Puigpelat sobre l'ús social del català
 
8) Ha eixit el número 504 del setmanari EL PUNT (Edició del País Valencià)
 
 
===========================================================================
 
1)
 
Es presenta a Alcoi el llibre “Jordi Valor i Serra, el mestre que estimava les paraules: aportació lingüística, literària i llegendària”
 
Data: 7 d'octubre del 2008
Hora: 8 de la vesprada
Lloc: Sala d'actes del Centre Cultural Mario Silvestre
        Av. País Valencià, 1 - Alcoi
 
 
La presentació anirà a càrrec de Jordi Botella Miró i comptarà amb la presència de Verònica Canto Doménech, secretària de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.
 
A darreries de març i primeries d'abril de l'any 2006 es va impartir en la Universitat d'Alacant el curs titulat L'aportació lingüística, literària i llegendària de Jordi Valor i Serra (1908-1984): el mestre que estimava les paraules, que va ser un homenatge a aquest escriptor alcoià que tingué la valentia i l'honestedat intel·lectual d'escriure i publicar diverses obres en prosa en valencià en els difícils anys de la postguerra.

 

Ara, en l'any del centenari del naixement de Jordi Valor, el Departament de Filologia Catalana de la Universitat d'Alacant ha editat, a cura de Joan M. Perujo Melgar, el llibre “Jordi Valor i Serra, el mestre que estimava les paraules: aportació lingüística, literària i llegendària” que conté els treballs dels diversos especialistes que varen intervindre en aquell curs i que està il·lustrat amb dibuixos originals de Jordi Valor Gisbert, fill de Jordi Valor i Serra i amb diverses fotografies.

 

ÍNDEX DEL LLIBRE

 

Pròleg

 

1. L'aportació humana

EUGENI S. REIG, Nota biogràfica de Jordi Valor i Serra

BERNAT CAPÓ, Semblança del meu mestre

JORDI VALOR ABAD, Jordi Valor i Serra: recordar el que hem viscut, escriure el que hem sentit

 

2. L'aportació literària

VICENT SIMBOR ROIG, Jordi Valor: una veu singular en la literatura de postguerra

JORDI BOTELLA, Jordi Valor i Serra: un autor fundacional?

M. ÀNGELS FRANCÉS DÍEZ, Els personatges femenins en l'obra narrativa de Jordi Valor

ADRIÁN MIRÓ, La narrativa castellana de Jordi Valor

JOAN M. PERUJO MELGAR, Ducat de Bèrnia: la traducció anostrada

 

3. L'aportació llegendària

JOAN BORJA I SANZ, L'univers llegendari i mític en l'obra de Jordi Valor

 

4. L'aportació lingüística

EMILI CASANOVA, El model lingüístic de Jordi Valor

EUGENI S. REIG, L'aportació lèxica de Jordi Valor

ABELARD SARAGOSSÀ, Observacions sobre la sintaxi de Jordi Valor

 

 
================================================================================
 
 
2)
 
Eugeni S. Reig - Valencians i valencianes
 
 
 

Valencians i valencianes

 

En la nostra llengua –i en moltes altres llengües també– el gènere gramatical masculí és el gènere no marcat, és a dir, és el gènere que s'usa per a denominar persones o animals, independentment que el seu sexe siga masculí o femení. Si dic “he menjat arròs amb conill”, l'arròs igual pot haver estat guisat amb un conill que amb una conilla. Si dic “a mi m'agraden més els gossos que els gats” vull dir que m'agraden més els animals de l'espècie Canis familiaris que els de l'espècie Felis catus, independentment que siguen mascles o femelles. El gènere gramatical femení, quan s'aplica a persones o animals, sí que s'empra només per als individus de sexe femení. Si dic “a mi m'agraden més les gosses que les gates” queda claríssim que parle només d'animals de sexe femení

Actualment s'ha posat de moda dir coses com ara “valencians i valencianes”. Diuen que això és “políticament correcte”, expressió que no sé què significa. El que sí que sé és que això és “gramaticalment incorrecte”. La gent associa “gènere gramatical masculí” amb “sexe masculí”, cosa que és totalment falsa. Una cosa són els gèneres gramaticals i una altra cosa ben diferent el sexe de les persones o dels animals. La gent confon els dos conceptes i per això parlen de “violència de gènere” quan haurien de parlar de “violència de sexe” per a expressar la idea que els hòmens actuen violentament contra les dones. Jo, quan sent això de “violència de gènere” sempre se m'acut que el gènere epicé ataca de manera bestial el gènere ambigu.

En fi, espere que puguem continuar dient tothom per a referir-nos a totes les persones, siguen mascles o femelles, i no aparega cap il·luminat que ens diga que cal dir tothom i totadon.

 

==============================================================================
 
 
3)
 
 
El bloQG: El quadern gris, de Josep Pla,
(re)llegit en comú a internet
 
 
Una iniciativa pionera en la divulgació de la literatura catalana contemporània
 

“Si Josep Pla hagués d'escriure El quadern gris avui, obriria un blog a internet.” Aquesta va ser la divisa amb què va néixer el bloQG, la bloguització d'El quadern gris amb 90 anys de diferència respecte a la data anotada a l'original. Injectar vida nova a un clàssic de la literatura contemporània i difondre'l com una obra viva pels mitjans actuals.
 
Seguint el mateix calendari de les dates amb què Josep Pla consigna impressions i pensaments dels anys 1918 i 1919 —anys finals del seu aprenentatge i d'inici en l'activitat periodística i literària—, la versió blog reprodueix els textos originals íntegres del seu dietari a la pàgina www.elquaderngris.cat, acompanyats de fotografies, enllaços i altra documentació complementària.
 
El bloQG és obert al comentari dels lectors, la qual cosa augmenta l'interès del projecte, perquè, a part d'oferir una lectura actual de l'obra, compartida i interactiva, obre moltes altres possibilitats: enllà de l'interès literari del text, l'opinió dels lectors permet endinsar-se en Josep Pla, l'home i l'escriptor, el seu temps, els seus interessos i punts de vista, en els seus contemporanis i, en general, en la literatura catalana del segle XX.
 
Difusió d'El quadern gris
A més a més del blog en línia, la idea de difondre entre el públic general aquesta obra fonamental de la literatura i memòria excepcional dels primers anys del segle XX es complementa amb un butlletí electrònic gratuït. Tothom qui vulgui subscriure-s'hi pot rebre a la seva bústia l'apunt diari de Josep Pla, amb l'enllaç corresponent a la pàgina del dia.
 
Interès dels mitjans de comunicació
El llançament del bloQG, el març del 2008, va merèixer l'atenció d'un bon nombre de mitjans de comunicació, que en van valorar l'originalitat i l'interès. D'una banda, se'n van fer ressò amb articles i notícies ADN, l'Avui, Catalunya Ràdio, el Diari de Balears, Diari de Girona, Diario de Mallorca, El Economista, El País, El Periódico de Catalunya, El Punt, iCat FM, La Vanguardia, Pàgina 26, RAC1, TV3, VilaWeb, etc. D'altra banda, la iniciativa va tenir també un ampli ressò en nombrosos blogs i mitjans digitals.
 
Una iniciativa de la Xarxa de Mots
El bloQG és una iniciativa de l'associació Xarxa de Mots, i ha estat impulsat per Jordi Palou i Ramon Torrents. La Xarxa de Mots reuneix a internet altres propostes d'excel•lència literària i lingüística (Josep Pla, RodaMots, Joan F. Mira, Joan Sales...).
Amb el suport explícit dels hereus de Josep Pla, la iniciativa de bloQG ha merescut l'interès i el suport de la Fundació Josep Pla, de Palafrugell.
 
Dades sobre el bloQG
• Comença el 8 de març del 2008, al cap de 90 anys de la data amb què Josep Pla anota el seu primer apunt del Quadern gris, el dia que feia 21 anys (8 de març del 1918).
• El butlletí del bloQG té més de 1.000 subscriptors, que reben les entrades per correu electrònic.
• Fins ara s'han enviat 86 entrades i en queden 230. El bloQG envia totes les entrades d'El quadern gris exactament amb 90 anys de diferència. El darrer apunt, del 15 de novembre de 1919, s'enviarà el 15 de novembre de 2009.
• La web www.elquaderngris.cat rep una mitjana de més de 800 visites diàries. Fins ara n'hi ha hagut unes 170.000.
• Els lectors han introduït fins avui de 1.000 comentaris a les diferents entrades del bloQG, i . hi han intervingut prop de 200 persones amb els seus comentaris i impressions.
 
Agraïments
La Xarxa de Mots vol fer constar el seu agraïment al jurat del premi Lletra per haver seleccionat el bloQG en l'edició d'enguany. Així mateix agraeix la important col•laboració de la Fundació Josep Pla, de l'Arxiu Municipal de Palafrugell, les Edicions Destino, l'Institut d'Estudis Catalans i la Institució de les Lletres Catalanes de la Generalitat de Catalunya, pel seu suport a aquesta iniciativa. Finalment, expressa un agraïment especial a tots els lectors i participants del bloQG per haver contribuït a l'èxit de la proposta.
 
Barcelona/Girona, 26 de setembre del 2008
 
 
Xarxa de Mots
 
La Xarxa de Mots (www.xarxa.cat) és una petita associació sense ànim de lucre que es va constituir el 2005. El seu objecte principal és la difusió i promoció de la llengua i la literatura catalanes a internet i per mitjà de les noves tecnologies.
 
Actualment la Xarxa de Mots manté i administra set projectes a internet, guiats sempre per l'objectiu de l'excel•lència literària i lingüística:
 
• Web “Josep Pla. Una tria de textos breus” (des del 1997).
http://www.lletres.net/pla
• Web i butlletí “RodaMots – Cada dia un mot” (des del 1999). Actualment el seu butlletí arriba a prop de 12.000 subscriptors.
http://www.rodamots.com
• Web “Joan F. Mira. Tria de textos” (des del 2005).
http://www.joanfmira.info
• Web “Joan Sales. Pensament, acció, literatura” (des del 2006).
http://www.lletres.net/sales
• Web i butlletí “Minimàlia. Frases breus per llegir, pensar, gaudir i endur-se” (des del 2007).
http://www.minimalia.net
• Blog i butlletí “El quadern gris, de Josep Pla, al cap de 90 anys” (2008). PREMI LLETRA 2008
http://www.elquaderngris.cat
• Web i butlletí “Paraules.cat” (amb la col•laboració dels Serveis Lingüístics de la UB) (2008).
http://www.paraules.cat
 
====================================================================
 
4)
 
Conferència de Kathleen McNerney a la Universitat d'Alacant

El proper dilluns 6 d'octubre de 2008, la Dra. Kathleen McNerney (University of West Virginia) dictarà una conferència sobre el tema "La misogínia en la literatura catalana i castellana de la tardor medieval i de l'esclat de l'Edat Moderna". L'acte tindrà lloc, a les 13 H, a la Sala de Graus de la Facultat de Filosofia i Lletres (edifici C) de la Universitat d'Alacant.
 
===============================================================================
 
 
5)
 
Informació de la Xarxa CRUSCAT 


Xarxa CRUSCAT      
http://www.demolinguistica.cat
CUSC - UB           http://www.ub.edu/cusc/ 
ASOLC              
http://www.sociolinguistica.org/
Fòrum SL           
http://groups.yahoo.com/group/forum-sl/

http://www.culturamenorca.org/sal/3-jornades-normalitzacio-linguistica/

 
================================================================================
 
6)
 
 
Valencia Hui desapareix també de la xarxa
 
Publicat en el diari digital VilaWeb dijous 25 de setembre del 2008
http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=3008655
 
 

El diari representant de l'extrema dreta blavera ja va tancar l'edició de paper el mes de juny

El diari ultra-dretà Valencia Hui ha deixat d'existir també a internet, tres mesos després de liquidar l'edició en paper per manca de recursos. D'aquesta manera, aquest diari, finançat pels empresaris Juan Lladró i Héctor Gimeno, no ha superat els dos anys d'existència, durant els quals ha provat d'erigir-se en una publicació representat de l'extrema dreta blavera. En l'editorial de comiat, els responsables del diari atribueixen la desaparició a la manca de suport econòmic que han rebut de l'administració.

 

================================================================================
 
7)
 
Articles de Francesc Puigpelat sobre l'ús social del català
 
http://breu.bulma.net/?l9867
 
 
================================================================================
 
8)
 
 
Ha eixit el número 504 del setmanari EL PUNT (Edició del País Valencià) diumenge 28 de setembre del 2008
 

 DOSSIER

 
 
  • COMPTES MUNICIPALS EN RECESSIÓ,  a causa de l'aturada de la construcció que afecta greument els ajuntaments, que constaten com els ingressos derivats del boom immobiliari cauen en picat: entre el 40 i el 60%. La situació revifa l'exigència d'un millor finançament local.

 

OPINIÓ

·      Aquesta setmana, trobem les opinions de: Rafa Arnal, Sico Fons, Albert Ferrer i Orts, José Antonio Vidal Castaño, Lliris Picó i Carbonell, Fernando Sapiña,  Eugeni S. Reig (Clar i en valencià), Dolors Jimeno (Viatge), Ferran Santonja (Mira la tele),  Marian Díez (El monòleg) i Mònica Baixauli (Cinema).

 

ENTREVISTA

  • ANTONI FERRANDO,   és catedràtic de Filologia Catalana i membre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i acaba de publicar una obra sobre la participació valenciana en el I Congrés Internacional de la Llengua Catalana i una versió moderna del “Llibre dels fets” de Jaume I.

 

SOCIETAT

  • LES SET MERAVELLES VALENCIANES  es donaran a conèixer el proper 5 d'octubre a l'umbracle del Jardí Botànic. Una votació popular fr més de 110.000 persones als emblemes culturals i naturals més representatius del patrimoni valencià proposats pel club de viatges Fil-per-Randa.

 

REPORTATGE
  • L'ART URBÀ DELS GRAFITIS  està convertint-se en un fenomen cada vegada més acceptat per institucions públiques i privades i per la societat en general, tant que són nombroses les iniciatives que es fan al País Valencià per reivindicar i incentivar aquest art de carrer.

RECPORTATGE

  • ESCOLARS DE DÉNIA I BENICÀSSIM A MAUTHAUSEN   per tal d'homenatjar per primera vegada els deportats al camp nazi d'Àustria en una expedició on participaran oficialment els dos ajuntaments.

 

CIÈNCIA

  • VISIÓ POSITIVA DE LES MATEMÀTIQUES   propiciada per la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València estudi General, mitjançant l'organització de tres rutes per la ciutat de València que subratllen la importància d'aquesta àrea.

 

AQUESTA SETMANA A PRESÈNCIA:

§      Dossier:  Aliments funcionals.